Автор Тема: Френска кухня  (Прочетена 120909 пъти)

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #90 -: 20 Февруари 2011, 19:59:08 »

Шоколадово суфле (Soufflé au chocolat)


2 жълтъка
2 белтъка
10 гр.масло (за намазване)
3 с.л. захар
1 щипка сол
60 гр. шоколад
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. брашно
1.ч.л. натурално какао (или нескафе)
пудра захар (за поръсване)


Започвате, като си подготвя керамични купички, в които да печете суфлето. За количеството на тази рецепта са нужни 3 малки (като за крем карамел 100 мл) или 1 голяма (като за супа 300-400 мл) купичка. Намажете ги с масло и ги посипете със захар, за да залепне по стените на съда/овете.
Разбъркайте жълтъците с 2 с.л. от захарта до жълто- бяла пухкава смес. Добавете към тях брашното, какаото и отново разбъркайте. Разтопете шоколада заедно с млякото на водна баня или за около 30-на сек в микровълнова печка и ги добавете към жълтъците. Смесете добре.
Разбийте белтъците и солта на сняг, като малко преди да са готови добавите и останалата лъжица захар. Не бъркайте прекалено много белтъците, за да не ги пресечете и от  тях да започне да се отделя течност. Лесен начин за проверка дали са готови е да спрете миксера и като вдигнете бъркалките белтъците трябва да образуват малко връхче, което леко клюмва, но запазва относително формата си.
Смесете жълтъчно-шоколадовата смес с белтъците, като внимавате да запазите пухкавата консистенция на сместа. По-лесно е, ако сложите лъжица от белтъците, разбъркате я енергично, за да втечни малко жълтъчната смес и тогава чак слагате останалите белтъци, като само леко ги обръщате с  шпатула, като че завивате едната смес в другата.
Разпределяте сместа в подготвените купички, като оставяте около 1 сантиметър от ръба, за да може, когато бухне суфлето,  леко да се покаже от купичките (аз оставих малко повечко и моето суфле не се надигна от ръба). Подгответе тава с топла вода, в която да поставите купичките при печенето. Водата трябва да стига на поне 1/3 до 1/2 от съдовете. Печете на предварително загрята фурна 180 С за около 14-18 мин.
Когато суфлето е готово, извадете купичките и ги оставете за около 3-4 мин., но не повече. Суфлето се консумира топло. Преди да го сервирате, може да го поръсите с малко пудра захар или какао.

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #91 -: 21 Февруари 2011, 19:57:57 »
Шоколадова торта с бадеми на Джулия Чайлд


за блата


120 гр. натурален шоколад поне 50% какао
2 с.л. ром или кафе
120 гр. меко масло
2/3 ч.ч. захар
3 жълтъка
3 белтъка
1 щипка сол
1 с.л. захар
2/3 ч.ч. бадемово брашно
1/4 ч.л. бадемов екстракт
1/2  филирани бадеми  (зa укрaсa)
1/2 ч.ч. брашно (фино смяно за козунаци и сладкиши)

за глазурата

60 гр. натурален шоколад
50 гр. масло
2 с.л. кафе или ром

 Като за начало начупвате шоколада на парченца и го заливате с кафето в малка купичка. Поставяте купичката в съд с гореща вода и го оставяте да се разтопи, докато вие приготвяте другите съставки.
 Разбърквате маслото със захарта, докато се получи кремообразна смес. Към нея добавяте и жълтъците. Разбърквате за още 20-на секунди. Към тази смес добавяте разтопения шоколад. Когато разбърката вътре шоколада, добавяте и бадемовото брашно и отново смесвате добре.
 Разбивате белтъците с щипката сол на сняг, като малко преди да са готови добавите и лъжицата захар.
 Преситете брашното и го смесете с маслено-жълтъчната смес.
  Размесете сместа от жълтъците с белтъчния сняг, като добавяте  белтъците внимателно, за да запазите консистенцията им пухкава. Не бъркайте прекалено усърдно, само колкото ги направите относително еднородна смес.

 Изсипете готовата смес в предварително намаслена и набрашнена тавичка (26 см. диаметър, може и 20 см. , ако предпочитате по дебел блат). Печете в предварително сгорещена печка 170-180 С за около 25-30 мин. Може да проверите дали е готова, като набодете средата на блата с клечка за зъби, Ако тя излезе суха, значи блатът е изпечен. Изпеченият блат се оставя на решетка, за да изстине добре.
 
Глазурата се приготвя като на водна баня се разтапя шоколада и маслото. Когато се разтопят се отстраняват от котлона, добавя се студеното кафе и се изчаква да изстине до гъстота, която лесно да можете да разпределите върху блата. Гъстотата трябва да наподобява крем. С готовата глазура се намазва изстиналия блат с помощта на шпатула, нож или просто плоска пластмасова повърхност. Ръбовете на тортата се поръсват с филираните бадемовите, като леко притискате с пръсти към шоколадовата глазура, за да могат да се залепят по отвесния ръб на тортата.

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #92 -: 26 Февруари 2011, 16:50:39 »
              Крем брюле (Crème brûlée)


600 мл. кондензирано мляко (неподсладено)
1 ч.л. ванилия (или 3 пакетчета)
6 жълтъка
125 гр. захар
6 ч.л. кафява захар (за карамела)
10-на ягоди/малини или друг плод за украса (по желание)
 
Загрейте сметаната без да я завирате и прибавете към нея ванилията. Разбийте яйцата със захарта. Постепенно прибавете сметаната към сместа с яйцата, като внимавате да не ги пресечете. Сипвайте по черпак-два и бъркайте непрекъснато, за да темперирате сместа. Разсипете крема в малки купички (би трябвало да стигне за 6 бр. купички от 120 мл). Печете на водна баня за 30-на мин. на 160 С. Когато кремът в готов го оставете да се охлади добре в хладилника за няколко часа.

Преди сервиране посипете с 1 ч.л.  кафява захар и с кухненска газова горелка карамелизирайте повърхността. Ако нямате такава горелка, запечете крема на грила на фурната на максимална температура за 3-4 мин.,  или докато покафенее. Получава се прословутата карамелена коричка , под която е кадифено-сметановата кремемообразна френска наслада. Мммм..ммм… Bon Appétit!

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Френска кухня
« Отговор #93 -: 27 Март 2011, 18:07:06 »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Френска кухня
« Отговор #94 -: 27 Март 2011, 20:04:21 »
Леле, тука само вкусотии - напълнили сте темата :thumbup:

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #95 -: 09 Май 2011, 20:40:42 »
          Яйца по Бенедектински

за 2 порции
2 бр. английски мъфина * предишната публикация е за тях
4 яйца
1,5 л. вода
2 с.л. ябълков или оризов оцет (помага на белтъците да коагулират по-лесно)
1 ч.л. сол
1 купа с ледена вода (за да поставите пошираите яйца)
100 гр. бекон на филийки

 Започнете с приготвянето час и половина, преди желания момент за сервиране (това включва втасването и печенето на хлебчетата, както и приготвянето на соса и яйцата).
 Поширайте яйцата в широк съд, за да се поберат 4 яйца наведнъж (2,5 л.). Затоплете водата до леко къкрене. Добавете към нея оцета и солта. Разбъркайте водата, докато получите малък водовъртеж (това помага за запазването на правилната форма на готовите яйца) и внимателно пуснете яйцата 1 по 1. Оставете ги да се готвят 2-4 мин (зависимост дали яйцата са били със стайна температура или сте ги взели от хладилника). Когато белтъкът е стегнал, а жълтъкът е още мек на пипане, яйцата са готови да ги прехвърлите в ледената вода, докато приготвите останалите съставки (соса и мъфините).
за Сос Холандез (Hollandaise sauce)

1 жълтък
50 гр. масло
сока на 1/4 лимон
сол
бял пипер
1-2 листа маруля и колелца от репички за цвят и украса по желание

 Сосът Холандез е яйчен сос, основен за френската кухня. Приготвянето му е лесно. Дадената рецепта е за около 150 мл. сос. Разбийте жълтъка на водна баня докато леко се сгъсти, толкова, че да виждате как оставяте пътечки с телта, докато го бъркате. Махнете от водната баня и внимателно започнете да прибавяте на струйка разтопеното масло, като непрекъснато бъркате. Овкусете със сол, пипер и лимоновия сок. Може да го съхранявате в хладилник не повече от 2 дни.

 Разделите всеки мъфин през средата с помощта на вилица, за да постигнете автентичния вид,  покрийте с парчетата бекон и ги запечете за няколко минути под грила на печката. Наредете препечените разполовени хлебчета с бекон върху листо маруля в 2 чинии. Отгоре сложете пошираното яйце и залейте със соса. Поръсете с малко прясно смлян бял или червен пипер, свежа подправка (магданоз, див лук или пресен чесън) и френско-американската ви закуска е готова.
Good Appétit!!!

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #96 -: 11 Май 2011, 01:14:52 »

ГАЛЕТ С ЯБЪЛКИ


за тестото

300 гр. брашно
180 гр. масло
1/4 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/4 ч.л. джинджифил
3-4 с.л. студена вода
+ брашно за разточване и 1 яйце за намазване

за пълнежа

4 големи ябълки
100 гр.орехи
3/4 ч.ч. захар
1 ч.л. канела

 Нарежете маслото на малки кубчета. Намачкайте го заедно с брашното, солта, захарта и джинджифила. Една по една добавяйте и супените лъжици студена вода, докато тестото вземе да се събира в топка. Изисква се малко повече старание, тъй ката тестото е относително ронливо и е по-лесно за обработка, ако се държи хладно. Затова преди да почнете да го разточвате, го сложете за 10 мин. в хладилника.

 Обелете и нарежете ябълките на желани от вас парчета (аз ги нарязах на тънки полумесеци). Размесете ги с орехите, захарта, канелата и наситнените орехи. Оставете ги за няколко минути. От плодовете се отделя доста сок, който не е нужно да слагате в галета. Другият вариант е да сложите 1 с.л. нишесте в плънката, за да сгъсти течността при печене. Аз лично предпочитам бистрата плънка с леко водниста консистенция, която да потече от отрязаното парче. Всичко е въпрос на предпочитания.
Разточете охладеното тесто на голям кръгъл лист с диаметър 40-на см. Поставете в средата плънката и леко привийте краищата навътре, за да получите ръбче, което да държи сместа. Прищипете леко всяка гънка,която се образува от обърнатия ръб, за да не се запази формата при печене. Намазвате тестото с разбито яйце, поръсвате с малко кристална захар и слагате галета във фурната 200 С за около 40 мин. Оставете сладкиша да изстине добре, преди да го нарежете. С малко пудра захар, лъжица бита сметана или просто топка сладолед е прекрасна следобедна закуска, десерт или хапване без повод…

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #97 -: 04 Юли 2011, 18:02:51 »
                         
                   ТАРТ ТЕТА С КРУШИ


1 кг малки круши (около 20-на броя)
1 пакет бутер тесто (400 гр.)
8 с.л. захар (около чаша)
30 гр. масло
2 с.л.  бренди, коняк или алкохол по желание
1/2 ч.л. канела
2 щипки индийско орехче


    Измийте, разполовете и изчистете крушите от семето и дръжките. Разбъркайте ги заедно с индийското орехче и канелата.
 
    Сложете в касерола захарта, маслото и алкохола. Разбъркайте ги и ги оставете на умерено силен огън за около 10-на минути или докато придобие карамелен цвят.

    Изсипете карамела в тавичка от 22 см. в диаметър. Подредете отгоре изчистените круши с обелката надолу. Захлупете с предварително изрязан кръг от бутер тестото с големината на тавичката.

    Печете на 200 С предварително загрята фурна за 30-35 мин., или докато потъмнее тестото отгоре. Извадете от фурната и обърнете върху поднос, докато е още топла сместа. Внимавайте много с горещия карамел, за да не се изгорите при прехвърлянето.
 
     От този сладкиш може да направите поне 8-10 парчета. По принцип се сервира още леко топъл с малко сладкарска сметана или топка сладолед, но аз го харесах и вече     изстинал – въпрос на предпочитания.

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 104
Re: Френска кухня
« Отговор #98 -: 10 Август 2011, 10:05:48 »
               Френски франзелки (Baguettes)


     за 6 броя багети

  400 гр. брашно
  220 мл. вода
  1 с.л. суха мая
  1 с.л. захар
  2 ч.л. зехтин
  1 ч.л. сол
 
Омесете еластично тесто от продуктите (преценете дали са нужни още 1-2 с.л. брашно). Оставете да втаса за 70-90 минути. Разделете на 6 равни части и от всяка оформете малка продълговата франзелка.
Набрашнете формичките за багети или тавата, в която ще печете, и поставете оформените франзелки. Поръсете с брашно и покрийте с влажна кърпа. Оставете франзелките да втасат за около 40 мин. на топло.
Загрейте фурната на 210 С и поставете малка керамична купичка с вода на дъното на фурната, за да се образува влажна среда за печене (хлябовете изискват влага дори и при печенето, за да бухнат).  Преди да сложите втасалите франзели в загрятата  фурна, направете малки прорези с остър нож или бръснарско ножче по горния край на багетите, за да придобият типичния си вид. Печете за около 20 минути до порозовяване. Много важна част от приготвянето е да оставите франзелките добре да изстинат на скаричка преди да ги ядете. Така коричката им ще бъде хрупкава, а средата мека и пухкава.   Bon Appétit

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2592
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Френска кухня
« Отговор #99 -: 21 Септември 2012, 19:41:33 »
И аз да се разпиша тук с една много лесна, но вкусна рецепта!

Бургиньонски кравай

250мл. вода
80гр.масло
125гр.брашно
4 яйца
150 гр. кашкавал
сол и черен пипер на вкус

В подходящ съд затопляме водата и добавяме маслото, махаме от огъня и добавяме брашното наведнъж. Бъркаме, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда. Добавяме яйцата едно по едно и отново разбъркваме, докато се усвоят напълно. Накрая добавяме настъргания кашкавал и подправките.
В намаслена тавичка подреждаме "топчета" от тестото, като загребваме с лъжица и слагаме едно до друго, в средата остава празно (може да се направи и във форма за кекс). Върху всяко "топче" поставяме парченце кашкавал. Печем в предварително загрята на 180градуса фурна, докато придобие златист загар. (около 40 минути). Ако предпочитате по хрупкави "хлебчета" не пръскайте с вода, и обратно, ако искате меки хлебчета, напръскайте леко с вода и похлупете за кратко.

Да Ви е сладко!

*Поради липса на кашкавал, аз го замених с наличен "Чедър". В моя случай намалих продуктите, тъй като сме малко домакинство :)
**Рецептата е адаптирана от "Книга за всеки ден и всеки дом"

"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Френска кухня
« Отговор #100 -: 10 Февруари 2015, 07:44:08 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Френска кухня
« Отговор #101 -: 12 Февруари 2015, 13:52:46 »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..