Автор Тема: Вкусотиите на Пеполина  (Прочетена 468559 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #75 -: 30 Август 2007, 16:56:51 »
Домашна юфка

1 литър прясно мляко
15 броя яйца
1 ч.ч. грис
сол - мъничко(около 1/2 ч.л.)
брашно - колкото поеме за меко тесто

  Замесва се тестото. От него се късат топчета. Всяко топче се разточва, колкото е възможно по - тънко. Слага се на вестник или опъковъчна хартия. Така всички разточени листа се изсушават на слънце, докато се напукат. След това се запичат леко във фурната и се прибира в платнени торби.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #76 -: 30 Август 2007, 17:07:04 »
Кифлички без яйца

2 ч.ч. прясно мляко
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 кубче мая за хляб
1 ч.ч. олио
още брашно за меко тесто

  Прясното мляко, захарта, 5 с.л. брашно и  маята се разбъркват добре и се оставят да постоят 15 минути. След това се прибавя олиото и постепенно се слага брашно, докато се замеси средно тесто. От него се късат топки, от които се завиват кифлички с пълнеж по желание. Може да е мармалад, може да е яйце и сирене. А може и половината да са сладки, а другата половина солени. Нареждат се в намазнена тава и поръсена с малко брашно. Отгоре кифлите се мажат с разбито яйце, сладките се поръсват със захар, а солените със сусам. Пекат се веднага, без да се чакат да втасват в предварително загрята на 200 градуса фурна.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #77 -: 02 Септември 2007, 15:47:31 »
Свински дроб с вино и сметана

1 кг. свински черен дроб
6 - 7 гл. лук
1 к.ч. олио
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. готварска сметана
сол
черен пипер
дафинов лист - по желание

  Лукът се нарязва на филийки и се поставя в тава. Към него се прибавя нарязаният на едри хапки дроб, сол, черен пипер, дафинов лист, олиото, виното, сметаната и съвсем мъничко вода(около 1 к.ч. ). Всичко се разбърква много добре и тавата се слага във умерено загрята фурна, като се разбърква от време на време. Ястието е готово, когато дроба омекне и сосчето се посгъсти.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #78 -: 02 Септември 2007, 15:57:57 »
Запеканка от картофи със сирене

1 кг. картофи
250 гр. сирене
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
6 - 8 с.л. мазнина
сол

  Измитите картофи се сваряват необелени. Обелват се и след като изстинат се настъргват на едро ренде. Посоляват се. Нареждат се в намазана тавичка - ред картофи, ред натрошено сирене и отгоре пак картофи. Заливат се с мазнината и с разбърканите в прясното мляко яйца. Запича се във фурната. Запеканката се поднася с различни салати според сезона.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #79 -: 02 Септември 2007, 16:11:09 »
Гювечета - изненада
500 гр. свинско месо
400 гр. картофи
500гр. тиквички
250 гр. моркови
250 гр. лук
1/2 ч.ч. доматен сок
5 бр. чушки
1/2 вр. магданоз
сол
черен пипер
1/2 литър бяло вино
5 - 6 ск. чесън по желание

 Чесънът се начуква, а лукът, картофите, тиквичките, чушките, морковите и магданозът се нарязват на дребно. Месото се нарязва на хапки. Прибавят се сол, черен пипер, доматения сок и виното и сместа хубаво се разбърква. Разпределя се в пръстени гювечета, те се захлюпват и се слагат в студена фурна и тогава се включва. След около 1 1/2 - 2 часа ястието е готово.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #80 -: 13 Септември 2007, 16:59:56 »
Туршия от печени зелени домати

2,5 кг. зелени домати
2,5 кг пипер ( червен и зелен), изчистен от семките
1,5 кг. цветно зеле, накъсано на розички
1 кг. обикновенно зеле нарязано
1,5 кг. моркови нарязани на кръгчета
1 връзка кервиз

Сироп за туршията
1 бутилка оцет
200 гр. ситна сол
700 гр. захар
1 к.ч. олио

   Доматите и чушките леко се опукват и нарязват. Всичко деуго също е нарязано. Залива се с приготвения сироп, които е само разбъркан добре за да се разтопи всичко ( без да се вари ). Обърква се. Всичко престоява 24 часа, като от време на време се разбърква. След това се пълни в буркани. Затваря се и се стерилизира само 5 минути за вакум.

                                                                      Става невероятно вкусна туршия.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #81 -: 13 Септември 2007, 17:09:39 »
Тракийски сос "Пикант"

9 кг. червени домати
1 кг. захар
250 гр. оцет
16 гр лимонена киселина
2-3 люти чюшлета
1 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. канела
1 ч.л. стрита суха чубрица
1 ч.л. кимион

     Нарежете доматите на парчета и ги пасираите през сито или с пасатор. Сипете в тава и като бъркате постоянно, варете на огъня докато соса остане 1/3. Добавете захарта, оцета, лимоновата киселина, чушлетата, черният пипер, канелата, чубрицата и кимионът. Разбъркайте и кипнете. Сипете в топли сухи буркани, затворете с капачки и варете бурканите 10 минути.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #82 -: 13 Септември 2007, 17:19:25 »
Бърза лютеница

10 кг. червени чушки
3,5 кг. патладжан
1 кг доматено пюре
200 гр мед
2 връзки магданоз
0,5 литра олио

      Чушките и патладжаните се изпичат, обелват се, оставят се да се отцедят хубаво и се смилат с машинка. Слага се доматеното пюре. Бърка се и се соли на вкус. Слага се медът и измитият, изсушен и нарязан магданоз. Всичко се обърква хубаво. Олиото се сгорява и вряло се влива като се бърка непрекъснато, докато се поеме от сместа. Пълнят се бурканчета, затварят се и се варят около половин час. Излизат около 24 конфитюрени бурканчета.
« Последна редакция: 13 Септември 2007, 17:23:23 от пеполина »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #83 -: 15 Септември 2007, 18:16:55 »
Курабии

Брашно-3ч.ч.
Захар-1и1/2 ч.ч.
Олио-150 мл.
4 яйца
Кисело мляко-1 и 1/2 ч.ч.
Сода за хляб-1ч.л.
Бакпулвер-1ч.л.
Ванилия-2 пакетчета
      Яйцата се разбиват със захарта.При непрекъснато бъркане се прибавят олиото , киселото мляко , в което е разтворена содата , бакпулвера и ванилиите. Прибавя се малко брашно и се замесва средно твърдо тесто.От него се оформят малки топчета , които се подреждат в намазана с мазнина тава.Курабиите се мажат с жълтък и се ръсят със захар.Изпичат се в умерена фурна до позлатяване.
       За замесването на тестото обикновенно се слага повече брашно от това, което е в рецептата, но това зависи от големината на яйцата, от чашата, с която се мерят продуктите.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #84 -: 15 Септември 2007, 18:21:38 »
Млечна баница с карамел

Продукти:

1 пакет готова домашна юфка
1ч.ч.захар
5 яйца
1,5литра прясно мляко
За карамела:
1ч.ч. захар.
Приготвяне:На дъното на голяма тавичка се карамелизира захарта.Щом се втвърди карамела,отгоре се изсипва на равномерен пласт домашната юфка.Залива се със сместа от свареното и топло прясно мляко,в което е разтворена захарта и разбити яйцата.Пече се на бавен огън,докато се поеме цялата течност и баницата бухне.Поднася се студена,нарязана на парченца по желание.Добре е да престои няколко часа,за да поеме карамела добре. meowth

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #85 -: 15 Септември 2007, 18:25:52 »
Тиквеник

Продукти:
кори Белла
маргарин линко или калиакра
600гр.настъргана тиква
150гр.захар
50гр.орехи-нарязани на дребно
1ч.л.канела.
Приготвяне:
Намазва се с нож тавата с маргарин,все едно е филия.Прави се смес от продуктите за плънката.На една кора се маже маргарин пак като на филия и се наръсва от плънката.Кората се навива по дължина,по-рехаво за да може да "диша".Втора кора се маже с маргарин и се наръсва от сместа,но се навива около първата.Следващите кори се правят по същия начин.Обикновено корите в пакета са 14,затова се получават 7 рула и се слагат навивайки в кръгла тава.Запича се леко за 10 минути,след което се намазва пак с маргарин.Пече се около 15-20 минути в умерено загрята фурна/200-250 градуса/.Получава се страхотно!
« Последна редакция: 05 Ноември 2009, 10:14:58 от пеполина »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #86 -: 25 Септември 2007, 16:35:23 »
Кашкавалки

250 гр. кашкавал
2 броя яйца
3 с.л. брашно
олио за пържене

  Към настъргания на едро ренде кашкавал се прибавят яйцата и брашното. Сместа се разбърква. С лъжица се пуска от сместа в сгорещено олио. Разплесква се във форма на кюфте. Пържат се от двете страни.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #87 -: 25 Септември 2007, 16:42:46 »
Млин

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 яйце
щипка сол
около 150 гр. натрошено сирене

  Всичко се смесва до меко тесто и се разстила в намазана и поръсена с брашно тава. Отгоре се слагат парченца масло. Пече се в предварително загрята фурна до зачервяване.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #88 -: 25 Септември 2007, 16:52:07 »
Питка със сирене

1 пакетче мая
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
сол на вкус
около 1 кг. брашно

За плънката
250 гр. сирене
2 яйца

За заливката

2 яйця
2 с.л. олио

  Омесва се тесто от продуктите и се оставя да втаса. Разделя се след това на три части. Намазва се тавичка с олио и се слага първата част от тестото. Поръсва се с олио и се слага 1/2 от плънката. Слага се и втората част от тестото, също се поръсва с олио и се слага и другата 1/2 от плънката. Слага се и третата част от тестото. Нарязва се на парчета и се залива с  разбитите яйца за заливката и олиото. Оставя се отново да втаса. Пече се. Като се снеме от фурната се поръсва с вода и се завива с вестник и с кърпа, за да се задуши.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #89 -: 25 Септември 2007, 17:05:33 »
Пепи, питката след като се залее с яйцата и олиото ли втасва или преди това?