Автор Тема: Римска класическа кухня  (Прочетена 168242 пъти)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Римска класическа кухня
« -: 04 Април 2006, 14:55:10 »
КАТАЛОГ

стр.1

DULCIA DOMESTICA( Домашен десерт)-yosif

ALITER DULCIA( Друг вид десерт)-yosif

PULLUS FUSILIS( Пиле с течна плънка)-yosif

ISICIA OMENTATA(Вид печени кюфтета - бургери)-yosif

PEPONES ET MELONES(Диня с пъпеш)-yosif

PATINA DE PISCICULIS(Фрикасе от дребна риба)-yosif

PATINA DE PIRIS(Суфле от круши)-yosif

MINUTAL MARINUM( Фрикасе от морски дарове)-yosif

стр.2

PULLUM FRONTONIANUM( Пиле а ла Фронто)-yosif

IN OVIS APALIS( Варени яйца със сос)-yosif

VITELLINA FRICTA( Запържено телешко)-yosif

ALITER BAEDINAM SIVE AGNINAM EXCALDATAM( Агнешко задушено)-yosif

IN MITULIS( Миди със сос)-yosif

MUSTACEI( Франзелки с шира)-yosif

SARDA ITA FIT( Салата ор риба тон)-yosif

SCILLAS( Големи скариди със сос)-yosif


PVLLVM NVMIDICVM (Нумидийско пиле) - Drago :icon_idea:

стр.3

ALITER CVCVMERES (Салата от краставици по друг начин) - Drago :icon_idea:

PATINA DE CVCVRBITAS (Пържени тиквички) - Drago :icon_idea:

ALITER CVMINATVM (Кимионов сос) - Drago :icon_idea:

стр.4

BOLETOS FVNGOS (Свежи печурки) - Drago :icon_idea:

OVA SFONGIA EX LACTE (Омлет с мляко) - Драго :icon_idea:

стр.5

Варени яйца със сос от кедрови семки - Drago :icon_idea:

Пълнени твърдосварени яйца - Drago :icon_idea:

Сос за печена риба - Drago :icon_idea:

GVSTVM DE PRAECOQVIIS (Предястие от кайсии) - Drago :icon_idea:

Ova spongia ex lacte или Яйца с мед - Petia :icon_idea:

стр.6

PVLLVM FRONTINIANVM-Пиле а ла Фронто - Drago :icon_idea:

MORETVM - Закуска от сирене с чесън - Drago :icon_idea:

GVSTVM DE BVLBOS - Предястие с лук - Drago :icon_idea:

MINVTAL EX PRAECOQVIS - Фрикасе с кайсии - Drago :icon_idea:

OFELLAS OSTIENSES (Печено по остиенски) - Drago :icon_idea:

PATINA VERSATILIS VICE DVLCIS (Обърнат сладкиш) - Drago :icon_idea:

стр.7

MVLSVM(Медено вино с подправки) - Drago   :icon_idea:

Patina de cidoneis (Гарнитура от печени дюли) - Drago :icon_idea:

ALITER BVLBOS (Градински лук по друг начин)  - Драго  :icon_idea:

стр.8

Aliter sepias (Сос за калмари по друг начин) - Drago :icon_idea:

HAEDUM SIVE AGNUM TARPEIANUM(Яре или агне по Терпеиански) - Drago :icon_idea:

стр.9

COCLEAS(Охлюви)  - Drago :icon_idea:

ISICIA MARINA (Кюфтета от морски дарове) - Drago :icon_idea:

ALITER IN LOCUSTA (Студен сос за лангусти) - Drago :icon_idea:

PVLLUS VARIANVS (Пиле а ла Варий) - Драго :icon_idea:

стр.10

LUS DIABOTANON IN PISCE FRIXO(Сос с подправки за пържена риба) - Драго :icon_idea:

PVLLUM PARTHICVM(Пиле по партски) - Drago :icon_idea:

DVLCIA DOMESTICA(Пълнени фурми) - Drago :icon_idea:

стр.11

DVLCIA PIPERATA(Сладко с ядки) - Drago :icon_idea:

PORCELLVM CORIANDRATUM(Прасенце в сос кориандър) :icon_idea:

стр.12

PEPONES ET MELONES(Дини и пъпеши по римски) - Drago :icon_idea:

Пълнена тиквичка с луканкови кюфтета по римски - Drago :icon_idea:

стр.13

SVMEN(Свинско виме на скара) - Drago :icon_idea:

LUS IN COPADIIS - Сос за шницел  - Drago :icon_idea:

LUS IN OMNE GENUS CONCILIORUM (Сос за всички видове морски черупчести мекотели) - Drago :icon_idea:

Minutal Matianum (Фрикасе а ла Матий) - Drago :icon_idea:

стр.14

ITEM LUS IN PISCES FRIXSOS - Drago :icon_idea:

ALITER IN VITULINA ELIXA(Сос за телешко варено) -Drago :icon_idea:

LUS IN COPADIIS (Сос за шницел) - Drago :icon_idea:

PISCES ASSOS (Студен сос за риба на скара)- Drago :icon_idea:

стр.15

PULUM LASERATUM (Пиле с лазеров сос) - Drago :icon_idea:

IN FENICOPTERO (Печено фламинго) - Drago :icon_idea:

стр.16

MUSTEI или MUSTACEI (Римски хляб с гроздов сок) - Drago :icon_idea:

Студен сос за печено прасенце сукалче ала Апиций -Drago :icon_idea:

ALITER PATINA DE ASPARAGIS (Гратен с аспержи) - Drago :icon_idea:

VITELLINA FRICTA(Пържено телешко) - Drago :icon_idea:

PORCELLUM ASSUM (Печено прасенце) - от Драго, кой друг  :smile1: :icon_idea:











DULCIA DOMESTICA( Домашен десерт)
(Apic. 7, 13, 1)
Продукти:
200 грама пресни или сушени фурми
50 грама едро смлени лешници и/ или семена от шишарки на  пиния( бор)
щипка сол
мед или червено вино с мед( за задушаване)
Приготвяне:
Извадете костилките на фурмите и ги заменете с лешници или семена от пиния.
Ръснете фурмите със щипка сол и ги задушете в меда или във виното подсладено с мед.
Задушавайте на слаб огън 10-тина минути, докато кожицата им започне да се свлича.
 
« Последна редакция: 24 Януари 2012, 16:34:12 от pep-4o »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Класически рецепти
« Отговор #1 -: 04 Април 2006, 15:08:38 »
ALITER DULCIA( Друг вид десерт)
(Apic. 7, 13, 5)
Продукти:
250 грама едро смлени лешници
100 грама едро смлени семена от шишарки на  пиния( бор)
3-4 супени лъжици мед
1 супена лъжица накълцана рута( седефче)
50 млитра шира( гроздов петмез)
50 млитра мляко
2 яйца
мед за заливане на готовия десерт
щипка млян черен пипер
Приготвяне:
Всички съставки се смесват и се сваряват.
Готовият десерт се залива с мед.
« Последна редакция: 05 Април 2006, 12:30:36 от yosif »

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Класически рецепти
« Отговор #2 -: 04 Април 2006, 15:29:01 »
yosif,  страхотен си :) дано сега и нашите класички погледнат сериозно на Римската кухня :)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Класически рецепти
« Отговор #3 -: 04 Април 2006, 15:34:49 »
PULLUS FUSILIS( Пиле с течна плънка)
(Apic. 6, 9, 15)
Продукти:
1 пиле
300 грама кайма от телешко и свинско поравно
100 грама булгур от овес
2 яйца
250 млитра бяло вино
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица девесил
1/4 чаена лъжичка джинджифил
1/4 чаена лъжичка млян черен пипер
1 чаена лъжичка млян зелен пипер или бахар
50 грама семена от пиния
рибен сос или сол на вкус

Приготвяне:
Омесете каймата с подправките и подварения булгур.
Добавете яйцата и месете докато се получи гладка смес.
Овкусете с рибения сос и добавете олиото, целите зърна зелен пипер и семената от пиния.
Напълнете пилето със сместа.
Печете го приблизително 1 час във фурна загрята до 220 градуса по Целзий.

Рибен сос
Рецептата е от Домашна Енциклопедия 1881 година
За неферментирал рибен сос( щото виетнамците правят един, който ферментира няколко месеца пради употреба)
Продукти:
1/2 кг аншоа
1 литър кларет( сухо червено вино)
1 литър  оцет от бяло вино
2 корена джинджифил на тънки шайби
малко черен пипер
лимонова кора
парче корен от хрян
1 голяма глава кромид-лук
подправки:
15 грама карамфил и индийско орехче( или мацис - мрежичката около зърното... на орехчето)
ароматни треви:
по 1 връзка мащерка и чубрица
Приготвяне:
На бавен огън се сваряват всички продукти.
Китките ароматни треви се изваждат.
Претрива се през сито( гевгир) и като изстине се налива в бутилки, където се поставят подправките.
При използване се разтопява 500 грама краве масло и се налива бутилка от соса.
Вари се докато водата изври и стане с гъстотата на сметана.
« Последна редакция: 05 Април 2006, 12:19:55 от yosif »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Класически рецепти
« Отговор #4 -: 04 Април 2006, 15:58:28 »
ISICIA OMENTATA( Вид печени кюфтета - бургери)
(Apic. 2, 1, 7)
Продукти:
500 грама кайма
1 френско хлебче( франзелка), накиснато в бяло вино
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
50 млитра рибен сол( може да се замени с 1 чаена лъжичка сол и малко бяло вино)
малко семена от пиния и зърна зелен пипер или бахар
малко Caroenum - много сладко и гъсто вино, получено чрез изваряване до една трета от първоначалкното количество и подсладено с мед
фолио за печене - умеели са да теглят фолио от калай - т.нар. станиол( Stanum = калай и ол = от фолио = лист)

Приготвяне:
Каймата се омесва с накиснатата франзелка и подправките.
Оформят се малки кюфтета, в средата им се слагат по няколко зърна зелен пипер и семена от пиния.
Всяко кюфте се увива във фолио с малко Caroenum и се изпичат на скара.
« Последна редакция: 05 Април 2006, 12:20:27 от yosif »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #5 -: 04 Април 2006, 23:21:52 »
Тази е бая необичайна ;D
PEPONES ET MELONES( Диня с пъпеш)
(Apic. 3, 7)
Продукти:
1/2 пъпеш и 1/2 диня - месестата част без семките
500 млитра шира( гроздов петмез)
малко мед( може още шира)
1 супена лъжица скълцан магданоз
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
малко рибен сос или щипка сол
мента( джоджен), чесън, оцет - по вкус

Приготвяне:
Всичко се сварява до готовност.
Понякога се прибавя и чесън.

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #6 -: 04 Април 2006, 23:28:23 »
PATINA DE PISCICULIS( Фрикасе от дребна риба)
(Apic. 4, 2, 30)
Продукти:
500 грама сварено филе от риба или дребна риба( сардина)
150 грама стафиди( sultanas)
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица девесил
1 супена лъжица  риган
2 малки глави кромид-лук - накълцани
200 млитра олио
50 млитра рибен сос или 1/2 чаена лъжичка сол
малко вино
малко нишесте

Приготвяне:
В тенджерка задушете в олиото стафидите и лука заедно с черния пипер, девесила, ригана, рибения сос и малко вино.
Добавете свареното филе от риба или дребните рибки.
Сгъстете с нишестето и поднесете.
« Последна редакция: 05 Април 2006, 00:00:45 от yosif »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #7 -: 05 Април 2006, 00:17:54 »
PATINA DE PIRIS( Суфле от круши)
(Apic. 4, 2, 35)
Продукти:
1 кг обелени круши, почистени от семките
6 яйца
4 супени лъжици мед
100 млитра шира
малко олио
50 млитра рибен сос или 1/4 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка кимион
млян черен пипер на вкус

Приготвяне:
Сварените круши се размачкват и смесват с черния пипер, кимиона, меда, ширата, солта и олиото.
Прибавят се яйцата и сместа се прехвърля в глинен съд за печене.
Пече се на бавен огън около 30 минути.
Поднася се наръсено с черен пипер.

marabu

  • Гост
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #8 -: 05 Април 2006, 00:26:34 »
Ужасно интересна тема ! Чета с удоволствие :) Благодаря yosif

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #9 -: 05 Април 2006, 00:29:57 »
'Земи сготви нещо ;D то само четене и баба знае 8)

marabu

  • Гост
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #10 -: 05 Април 2006, 00:36:26 »
Избирам си  ;D

Же

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 12
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #11 -: 05 Април 2006, 03:17:26 »
Леле, откъде ги извади тия рецепти, бре, yosife?!

Ама че интересни!  ;D

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #12 -: 05 Април 2006, 08:04:05 »
Gladen публикува линковете за древната римска и гръцка кухня.

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #13 -: 05 Април 2006, 09:09:39 »
MINUTAL MARINUM( Фрикасе от морски дарове)
(Apic. 4, 3, 1)
Продукти:
500 грама рибено филе( например пъстърва или сьомга)
250 млитра бяло вино
500 млитра говежди( телешки) бульон
3 стръка праз
100 млитра олио( зехтин)
рибен сос или сол, кориандър, черен пипер, девесил, риган на вкус
малко нишесте или брашно за сгъстяване на ястието

Приготвяне:
Рибата нарязана на кубчета като за кебап се поставя в тенджерка
заедно с рибения сос, олиото, бялото вино и бульона.
Добавете накълцаните праз и кориандър.
Задушавайте около 30 минути на бавен огън.
Когато е почти готово добавете накълцани девесила и ригана.
Оставете да заври отново и сгъстете с нишестето.
При поднасяне наръсете с млян черен пипер.

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Римска класическа кухня
« Отговор #14 -: 05 Април 2006, 09:36:53 »
PULLUM FRONTONIANUM( Пиле а ла Фронто)
FRONTO( Marcus Cornelius Fronto) римски учител по реторика, II век, роден в Нумибия, Африка; Antoninus Pius го прави консул през 143 г.
(Apic. 6, 9, 13)
Продукти:
1 пиле около 1 - 1 1/2 кг
100 млитра олио( зехтин)
200 млитра рибен сос или 200 млитра бяло вино и 2 чаени лъжички сол
1 стрък праз
пресен копър, чубрица, кориандър и черен пипер на вкус
малко Defritum - гъст сироп от смокини - изварен до една трета от първоначлния обем

Приготвяне:
Запържете пилето в олиото като добавите рибения сос( или подсоленото бяло вино),
стръка праз, копъра, чубрицата и кориандъра.
Прехвърлете и печете във фурна загрята до 220 градуса по Целзий за 1 час.
Поднесете върху сиропа от смокини, наръсено с черен пипер.
« Последна редакция: 05 Април 2006, 12:21:31 от yosif »