Автор Тема: Кое е първо - яйцето, разбира се!  (Прочетена 96171 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 868
  • главен сладкар
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #16 -: 21 Януари 2009, 20:58:40 »
                           Забулени яйца в сос мьорет
Продукти-яйца,сол,вода ,1,2 сл олио
Сос-1 гл.лук,гъби -0,30г,бекон-0,50г.червено вино-0,50г,брашно -1,2 сл,магданоз,масло
Приготвяне -слагаме водата да заври със солта и олиото след което пускаме яйцата в врящата вода,оставяме ги да се забулят няколко минути,след което ги изваждаме с решетъчна лъжица .В друг съд слагаме маслото и запържваме ,гъбите,лука,бекона  докато останат само на мазнина ,добавяме брашното разбъркваме и гасим с виното, оставяме за няколко минути да покъкри соса .Сервираме в чинията соса ,а отгоре поставяме яйцата ,поръсваме с магданоз

pavlety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 492
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #17 -: 07 Февруари 2009, 10:59:10 »
Омлет с маскарпоне и ролца от раци

Това e един обикновен омлет, но маскарпонето му придава невероятен вкус.

3 яйца
1 бучка масло
1 с.л.течна сметана
ролца от раци (при мен опашка от лобстер)
2 с.л. сирене маскарпоне
сол и черен пипер, на вкус
1 с.л. заквасена сметана

 Слагаме бучката масло в тиган.
Междувременно, разбиваме заедно яйцата, течната сметана, сол и пипер.
Изсипваме сместа в тигана, изчакваме докато се стегне и с помощта на шпатула леко минаваме по ръбовете. Накланяме тигана и леко надигаме омлета, за да може ако има неопечена част да се разлее.
Добавяме маскарпоне и опашката нарязана на кръгчета от към едната страна на омлета и готвим още 30 секунди до минута. Използвайки шпатулата прегъваме на две омлета и пързулваме всичко върху чинията.
Отгоре декорирайте със заквасена сметана и наситнен лук.





FINDUS

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #18 -: 07 Февруари 2009, 13:24:51 »
maksimalistkata , Забулени яйца в сос мьорет
изглеждат толкова вкусно ,веднага си копирах рецептата

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #19 -: 07 Февруари 2009, 14:18:41 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #20 -: 07 Февруари 2009, 15:29:24 »
Павлета, много интересно!
Според ме си избрала по-добрия вариант от рулца от раци. Добавям го веднага към виртуалния списък от неща, които искам да опитам!

pavlety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 492
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #21 -: 07 Февруари 2009, 16:08:07 »
 Emili, много вкусно изглежда това руло!
 
 Greyeve, благодаря ти! Пробвай, няма да сбъркаш!
 
 И понеже забравих да упомена източника: seattlefoodgeek.com

marabu

  • Гост
Френски омлет по селски
« Отговор #22 -: 25 Февруари 2009, 14:12:12 »
Френски омлет по селски



3 резена бекон
2 картофа
5 яйца
3 с л прясно мляко
1 с л ситно нарязан зелен лук
1 с л олио
сол
смлян черен пипер


. Фурната се загрява на 180 С.
. Беконът се нарязва на ивици с дебелина 2 см, а картофите на парчета с дебелина 2-3 см.
. В огнеупорен тиган (подходящ и за фурна) се изпържва беконът до златист цвят и хрупкавост.
. Изважда се и в отделената мазнина се изпържват картофите на среден огън около 10 минути или до готовност.
. Посоляват се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.
. Картофите се изваждат, а мазнината се изхвърля.
. В купа се размесват добре яйцата, млякото, 1/4 ч л сол и 1/4 ч л смлян черен пипер.
. В тиган се сипва 1 с л олио и се прибавя млечната смес.
. Отгоре се нареждат беконът и картофите.
. Накрая се поръсва със ситно нарязаният зелен лук.
. Тиганът се поставя във фурната за 8 минути или до готовност на яйцата.


** 2 порции
*** източник : SweetLady  feat. Barefoot Contessa Back to Basics

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #23 -: 25 Февруари 2009, 15:30:49 »
Мммммм, Юле, поредното ти фантастично попадение.

Не знаех, че така се казва. У дома ни е любим, само дето не го правя като омлет, а бъркани яйца.

Благодаря.  :air_kiss:

marabu

  • Гост
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #24 -: 25 Февруари 2009, 21:45:01 »
ами и з бях доста учудена от това име..защото някак си картофи, яйца повече ми напомнят на Испания , но дори и да е или не е френски омлетът беше доста оценен от децата  :smile1:  и от мен особено след като се готви бързо  :smile1:

marabu

  • Гост
Бъркани яйца със сирене и спанак
« Отговор #25 -: 26 Март 2009, 22:52:13 »
Бъркани яйца със сирене и спанак



8 яйца
80 г нискомаслено крема сирене
50 г пресен спанак
сол


• Спанакът се почиства, измива и се нарязва на дребно.
• В купа се разбъркват яйцата, крема сиренето и спанакът.
• Посолява се на вкус.
• Сместа се изсипва в намаслен и сгорещен тиган.
• Готви се на тих огън, като се разбърква леко, докато сместа се сгъсти.
• Поднасят се с препечени филии пълнозърнест хляб.


** За 4 порции
*** Рецептата взета от Food for fit&healthy kids АWW

Svetlana P

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 614
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #26 -: 12 Април 2009, 21:53:30 »
Яйчено руло с кайма

За омлета - 5 яйца (аз сложих 6, че бяха дребни)
250г майонеза
300г настърган кашкавал
малко нарязан магданоз (добавен от мен към основната рецепта)
(сол не сложих, кашкавалът е достатъчно солен)

Тази смес се излива в покрита с хартия за печене тавичка и се пече 20мин на 180°C. Изважда се и се оставя да поизстине 5-6 мин.

За плънката - 500г кайма
1 яйце
2 стръка пресен лук (в рецептата беше стар лук)
черен пипер

Тази смес се разстила върху омлета и с помощта на хартията се навива на руло. Пече се още 30 мин. Вкусно е както топло, така и студено.

Източник - kuharka.ru

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #27 -: 15 Април 2009, 00:48:16 »
Панирано рохко яйце

по-скоро идея от колкото рецепта ...

Вари се яйцето 1-2 минути, обелва се (не много лесно, поради полутечното състояние на яйцето), овалва се в разбито яйце и галета и се пържи в съд с много олио.


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #28 -: 15 Април 2009, 06:40:44 »
Еве,  в къщи сме големи ценители на яйцата, обожаваме рохките, а това панирано яйце звучи чудесно  :thumbup:
Галетата полепва ли добре по белтъка? Или се мокри яйцето?
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Кое е първо - яйцето, разбира се!
« Отговор #29 -: 15 Април 2009, 10:27:26 »
Ами галетата полепна добре. За тези 2 минутки около половин  см от външния слой успява да се свари и стегне от външната част на белтъка. Така че от вън е твърдо (относително). После при пърженето още малко, но съвсем малко, стяга.  След като поври обаче малко, отдръпнах тенджерката със топлата вода настрани, първия опит за такова яйце се разпадна  :blush2: . Следващото беше преседяло в топлата вода още 5 минути, без да ври и се обели по-лесно. Количеството полутечен белтък беше съвсем малко, та може би още половин - една минута може да поври. Зависи колко са големи яйцата също, ако имаш хубави големи домашни яйца, може да увеличиш времето на варене с една минутка  :smile1: и после с беленето търпеливо ... аз си помагах с една чаена лъжичка. И аз обожавам всякакви рохки яйца  :thumbup: