Автор Тема: Класически рецепти  (Прочетена 11578 пъти)

Gladen

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Класически рецепти
« -: 04 Април 2006, 13:48:24 »
Понеже вече ви обвиниха, че не сте класици , давам ви една идейка как да влезете в правия път и друг път да не ви се карат :)

Много бих се зарадвал  ако някой има време и възможност да преведе някои от рецептите - в единия линк има и мерните единици, които не са като сегашните.

Засега мога да ви дам само тези линкове към древноримски и гръцки рецепти - от това по-голяма класика - здраве му кажи.

Поздрави и успех в кухнята

http://www.cs.cmu.edu/~mjw/recipes/ethnic/historical/ant-rom-coll.html#1

http://users.forthnet.gr/ath/vasard/uk1.html

http://www.romamor.it/en/ric/index.htm

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Класически рецепти
« Отговор #1 -: 04 Април 2006, 14:08:17 »
Мерси! Аз на това хоро ne се хващам!
Аз не съм класик- признавам си го! 2 пъти не мога и не искам да сготвя едно и също нещо!!!
 За мен "класическа" рецепта значи "опорна", която всеки може да интерпретира според възможностите, нуждите и фантазията си!
По-друго е, ако се цитира нечiе име- това си е вече нещо като запазена марка и нещат са малко по-стриктни.

Но да останем творци и да не се оставяме да ни слагат рамки.
 Свобода на фантазията и действията в кухнята!
 ;)

PALI

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
  • Ти си толкова добър,колкото последното ти ястие/У.
Re: Класически рецепти
« Отговор #2 -: 04 Април 2006, 14:13:54 »
Правилно, напълно съм съгласна с теб :)

MiRa_55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 17
Re: Класически рецепти
« Отговор #3 -: 30 Май 2006, 16:57:23 »
 Само искам да питам как променяш една класическа рецепта, каквато е например мусаката или пък оризът с пиле на фурна? Бих искала да попроменя начина си на готвене, но пък и не искам да спирам да готвя тези класически, според мен, ястия /съпругът ми много ги обича, пък и аз, да си призная!/ Дай идея как да разнообразя приготвянето на мусака, така че хем да е изненада за съпругът, хем да не се изложа...
Благодаря ти!

Ами ориза го променям, като единия път добавя от ситно нарязаната подправка - състоящата се от всякакви зеленийки, чушка, морков и още нещо - така става и шарен, а вкуса си му е същия. Друг път му сложа шише доматен сок и 2 дафинови листа - на пиле с ориз, да, и е доста вкусно.
А на мусаката също понякога със подправката, понякога смеся картофите със също толкова големи кубчета тиквички.
Пиле с картофи - бяло печено, готвено на яхния, яхния с картофи, последната - изсипана, когато е готова в тава и леко запечена с подправка 2-3 даф.листа. И пак са си класически, щом моя мъж ги яде /той определено си е традиционалист/
« Последна редакция: 30 Май 2006, 19:51:34 от pep-4o »

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Класически рецепти
« Отговор #4 -: 30 Май 2006, 20:50:45 »
Мусаката може да е с картофи на кубчета, на пръчици, на шайби.
Картофите могат да са сурови или полуизпържени.
Освен тиквички, може да се използва и патладжан, алабаш, грах, зелен боб или спанак, гъби.
Мусаката може да е разбъркана равномерно или наредена на пластове - картофи, кайма, картофи, кайма.
Добре е да се сложи домат, нарязан на ситни кубчета или на шайби, ако се реди на пластове.
В мусаката част от картофите могат да се заменят с ориз или да се направи само с ориз - т.нар. "КОРЕЙСКА" мусака.
Вместо картофи могат да се използват и полусварени макарони, панделки, кус-кус, арпа-фиде.
Заливката може да е бешамел с прясно мляко и яйца или с кисело мляко.
Може да се залее и само с каша от брашно, мляко и яйца без да се запържва брашното и да се прави бешамел.
Каймата може да е телешка, смес телешка и свинска, пилешка, накъсани месца от сварено пиле, пилешки дробчета, сърца или воденички - сварени и накълцани на кубчета колкото картофите.
Върху заливката може да се наръси настърган кашкавал или сирене и да се дозапече.
Може да се направи и без заливка, като яйцата( 2-3 бр.) се разбъркат в общата смес - това е особено удачно когато се използва ориз.
Може да се направи и постна - само от зеленчуци с картофи или ориз - вече отива към славянския гювеч ;D
« Последна редакция: 30 Май 2006, 22:36:27 от yosif »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Класически рецепти
« Отговор #5 -: 30 Май 2006, 23:32:23 »
ами ето как аз разнообразявам класическите рецепти, защото мъж ми е абсолютен традиционалист
На ориза някога слагам от подправката, дето я нарязах наесен в бурканчета - съдържа - зелении, корени магданоз, пащърнак и целина,+морков и чушка. Това освежава ориза, става шарен и с малко по-друг вкус.
Друг път го правя с шише доматен сок в ориза и 2 дафинови листа. Друг път - малко кисело зеле - от буркан или фризера + лимонов сок и пак пилето.
Мусаката - по същия начин - някога с домат+чушка+подправката, понякога с 50/50 тиквички-картофи, като картофите варират от кубчета до пюре.
Пиле с картофи - бели печени, после пиле яхния, пиле яхния с картофи, и това последното - от тенджерата - изсипано в тава + 2-3 дафинови листа и малко запечено.
В общи линии материалите са си същите, но всеки път нещо е розлично.
И мога да уверя, щом моя мъж дето яде вретеното, като си развие и обере само пържолата яде тези разновидности, значи е добро за класиката .
А кое всъщност е класика а ???
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

lunka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 21
Re: Класически рецепти
« Отговор #6 -: 31 Май 2006, 08:49:37 »
Разновидности на ястията много...Спред мен дори подправките да се променят в едно ястие вкусът е различен.
Към всичко казано до тук,само ще добавя -мусака с пилешко месо.
Много приятна и по-лека на вкус,предпочитана у нас. ;D

MiRa_55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 17
Re: Класически рецепти
« Отговор #7 -: 31 Май 2006, 16:35:30 »
В този ред на мисли нека и аз да си кажа как правя понякога /за разнообразие!/ пиле с ориз на фурна:
към лукът прибавям и няколко клонки нарязан копър.

Благодаря на рер-4о и yosif за изчерпателните и апетитни отговори!
А за мусака с пилешко месо никога не съм се сещала, Благодаря!