Автор Тема: Покритие за торти  (Прочетена 26426 пъти)

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 284
Покритие за торти
« -: 07 Май 2007, 10:06:02 »
toni_n , би ли казала къде по-т-чно човек може да купи такова покритие? Моля да ме извниш за любопитството, но от доста време имам желание да направя такава торта и ми се иска ако може да първуия опит да е с готово покритие. Благодаря предварително!

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Покритие за торти
« Отговор #1 -: 07 Май 2007, 10:41:09 »
toni_n , би ли казала къде по-т-чно човек може да купи такова покритие? Моля да ме извниш за любопитството, но от доста време имам желание да направя такава торта и ми се иска ако може да първуия опит да е с готово покритие. Благодаря предварително!

Ще си позволя да се намеся. Незнам от кой град си но във Варна има няколко склада( те за фирми естетвено) откъдето можеш да си закупиш такова покритие ( и не само такова). Цената му е около 7 лв на кг, но за съжаление го продават в разфасовки по 5кг. Скоро Тони питаше, дали няма желаещи да си поделят марципана.

Тони, много красива торта си направила. Браво!  :thumbup:  :-*
« Последна редакция: 07 Май 2007, 11:42:37 от Мими »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Покритие за торти
« Отговор #2 -: 07 Май 2007, 10:44:32 »
ИРИДА
Пловдив 4000, ул. Ниофит Рилски №17, тел. 0888263642; 0888672831; 032511131
Производство на сладкарска украса, фарситури, перли, шоколад, моделираща маса, фондан, шоколадови декорации и др.
Имат представителство в няколко града - вкл. Варна. Моделиращата маса е 4,500 кг., в момента струва 30,60 лв. Това е бавносъхнещата, която става за чаршафи. Могат да се моделират и фигурки от нея, но наистина съхне супер бавно.

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 284
Покритие за торти
« Отговор #3 -: 07 Май 2007, 10:58:47 »
sladka hapka , Мими , Благодаря Ви за бързия отговор! Живея в София и ако тази фирма няма представителство тук, като пътувам към Пловдив ще направя всичко възможно да си купя! А ако някой има желание да купим заедно и да си разделем - още по-добре! Предполагам, че продуктът има определен период на трайност и при правилно съхранение няма да има проблем.

ПП: Моля да ме извините за глупавите правописни грешки в предишния пост, но съм на работа и в бързината, яко съм оплескала нещата! :oops:

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 284
Покритие за торти
« Отговор #4 -: 07 Май 2007, 11:11:15 »
Само да допълня информацията на sadka hapka - Фирма Ирида в момента имат щанд на Пловдивския панаир и са разнообразили още повече асортимента и разфасофките. Вече предлагат марципан за моделиране в разфасовки по 1,5 кг. Което мисля, че устройва всички. А в София представителите им са на ул. Кадемлия 6. Мисля, че тук във форума е ставало въпрос за този магазин.

Информацията получих от собственика на фирмата след разговор по телефона токущо.

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 284
Покритие за торти
« Отговор #5 -: 07 Май 2007, 11:49:52 »
За мен е удоволствие! :) Само след около 2 седмици имам рожденник и ми се иска изненадата да е по-впечатляваща от друг път. Вчера ги изненадах с Шоколадов трюфел, но не върви отново същата торта! Та за това събирам инфо.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Покритие за торти
« Отговор #6 -: 07 Май 2007, 11:59:57 »
За мен е удоволствие! :) Само след около 2 седмици имам рожденник и ми се иска изненадата да е по-впечатляваща от друг път. Вчера ги изненадах с Шоколадов трюфел, но не върви отново същата торта! Та за това събирам инфо.

Чакаме с нетърпение резултата  ;D

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 284
Re: Покритие за торти
« Отговор #7 -: 07 Май 2007, 13:25:20 »
Разбира се! Като се има предвид, че това ще е първи опит за работа с подобен материал, надявам се да се справя! И другото, което не е маловажно, е да открия магазина, защото в Редута е една плетеница от улички. Но надявам се, че няма да е проблем!  :smile1:

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Покритие за торти
« Отговор #8 -: 07 Май 2007, 14:05:02 »
pamukova, здравей и от мен! Преди десетина дни и аз бях изправена пред подобен проблем. Трябваше да направя торта с марципан Варна. И тъй като нямаше откъде да купя готов си го направих сама. Естествено бях доста притеснена за резултата, но като за първи опит се получи много добре. Така че можеш спокойно да опиташ и ти. Не отнема много време и е приятно.
Мой принцип е, че всичко, което е направено вкъщи е по-добро от това, което се продава.
Успех!
Ще чакам да се похвалиш.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Покритие за торти
« Отговор #9 -: 07 Май 2007, 14:08:30 »
ilrai, напълно си права за това, че марципан "Варна" е лесен за правене.
Само че готовата моделираща маса има (поне за мен) няколко предимства: първо - снежнобяла е. Марципан "Варна" е жълтеникав. При определени украси не става с този цвят и това е. Второ - готовата маса е с по-фина текстура и може да се разточва на по-тънко. И трето: Готова е. Спестява време и усилия, а това също не е за пренебрегване.  ;D

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Покритие за торти
« Отговор #10 -: 07 Май 2007, 14:13:11 »
sladka hapka, благодаря за съвета!
Но в нашия град просто няма откъде да се купи >:( и ако си го направя сама си спестявам усилия да ходя в друг град. ::)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Покритие за торти
« Отговор #11 -: 07 Май 2007, 14:17:41 »
sladka hapka, благодаря за съвета!
Но в нашия град просто няма откъде да се купи >:( и ако си го направя сама си спестявам усилия да ходя в друг град. ::)
О, напълно те разбирам. И в Стара Загора не се предлага никъде. Моята маса дойде благодарение на Тането, която беше така мила да я купи от Варна и пътем през Стара Загора да ми я остави. Преди това питах производителите, но за съжаление нямаше възможност да ми пратят по куриер. Но ако искаш такава маса, можеш да се кооперираш с някоя мама и да си разделите една кутия. 4 кила и половина са адски много за един човек (освен ако не прави торти за  продаване, предполагам). Според мен количеството е идеално да си го разделят трима души.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Покритие за торти
« Отговор #12 -: 07 Май 2007, 14:31:16 »
Ммм, да. Ще помисля върху тази възможност. След месец имам рожден ден и ще предприема нещо.  :thank_you: :girl_smile:

zen

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 70
Re: Покритие за торти
« Отговор #13 -: 07 Май 2007, 15:00:00 »
Дайте ми съвет :( ,когато правих торта използвах марц.Варна ,но когато се опитах да направя по -финна роза от топлината на ръцете ли от какво не знам листенцата се свличаха надолу ,а не стояха изправени.Има ли друг начин освен готовата смес ,защото не вярвам в Бургас да има в по-малки разфасовки.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Покритие за торти
« Отговор #14 -: 07 Май 2007, 15:27:33 »
Можеш да замесиш марципана "Варна" по-твърд с допълнително пудра захар.
Или да си направиш моделираща маса с маршмелоуз. Аз лично я предпочитам за рози. Бонбонките маршмелоуз се разтопяват в МВ с малко лимонов сок (1 лъжичка на 1 пакет) и се замесват с пресята пудра захар. След това се моделират по обичайния начин. Става и за покритие на торти. Засъхва по-бързо от "Варна"-та, така че го съхранявайте във фолио.