Автор Тема: Как се прави катък  (Прочетена 116980 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #15 -: 04 Юли 2014, 18:06:14 »
ще разкажа, Пепи, ама историята е дълга и ще се попечете да почакате - да разкажа.

Впрочем, честито Пепи! Страхотно интервю в Рецепти за здраве, бр.19 от 3.ІV.2014 год. Сега го видях...
Супер си...

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Как се прави катък
« Отговор #16 -: 04 Юли 2014, 18:07:22 »
  :angel: :thank_you2:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #17 -: 04 Юли 2014, 18:10:38 »
не скромничи!  :P

:drinks:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #18 -: 08 Юли 2014, 17:07:31 »
Та да си продължа приказките за катъка ....

В детските ми спомени и село при Баба това беше един от моментите, които хич не обичах ... Така ме връзваха, че ....
На двора, до пещта - отстрани имаше огнище, дима от което се отвеждаше в комина й.
Баба никога не е употребявала думата "катък" - казваше му "ахчатък" или "ахчакатък"....
Правеше се винаги в последните на ваканцията (значи някъде около 10-ти септември). И винаги по два казана мляко, които се варяха последователно целия ден - на много слаб огън при постоянно бъркане ...
И през цялото време се бъркаше. Всъщност не се вареше, а се подгряваше ,.т.е. да не стига тази температура, при която започва да се надига. По някое време започваше да се сгъстява, то се виждаше с просто око - просто намаляваше като количество. Към края на варенето Баба сипваше 1/2 книжен пакет едра сол (около 0,5 кг) и още малко бъркане.
От ранна сутрин до пладне ...
После го отнасяха в занцата и се изсипваше в един голям котел.
(Занцата е зимник - най-хладното място в къщата - без прозорци и с почти постоянна температура цяла година)
От пладне до икиндия се повтаряше цялата тази процедура още един път.
Скъсвах се от висяне до казана и от бъркане с дървената лопата ... па съм отнасял и един по врата като се разсея - добре, че цялата махла диването се събирахме и се сменяхме.
След такова опушване, за награда като се изсипеше казаня при другото мляко - награда - къпане с ряката и ловене на риба в подмолите.
После няколко дни през известно време млякото се разбъркваше - пак с дървената лопатка и може би на 3-4 четвъртия ден ставаше като каша - нещо като по-рядко кисело мляко.
Тогава за мен идваше най-интересната част - с една кратуна и в глинени гърнета - от тези неглежосаните.
Баба слагаше една кърпа, връзваше я с хортумичката (тънко въженце), капака и на рафта ...
След около два месеца се пристъпваше към първата проба : гъсто, с нож да го режеш, тръпчиво и вкусно ...
(Отбелязвам изрично - никакви подкваски, никакви парченца сирене, нищо - мляко и сол).
Имаше гърненца до края на май на следващата година...

И това в продължение на дълги години - до 1983 год., когато дядо почина...

Е за катъка ще продължа следващия път ....

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Как се прави катък
« Отговор #19 -: 08 Юли 2014, 17:40:59 »
 ;D мдааааааааааа очертава се детските ни спомени да са от един и същи край. У наше село и до сега му казват "ахчак"   :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #20 -: 08 Юли 2014, 17:57:53 »
Даа , другата дума беше " ахчак" ( регион Харманли) ? ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Как се прави катък
« Отговор #21 -: 08 Юли 2014, 18:08:25 »
ТЦ, между Гълъбово и Тополовград

хортумичка  :rofl: ако знаеш колко съм озъбена в момента
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #22 -: 08 Юли 2014, 18:11:18 »
Е уцелил съм почти - сега трябва да намеся и бизоните :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Как се прави катък
« Отговор #23 -: 08 Юли 2014, 18:14:12 »


2 км. над село. бизоните  на фона на залязващото слънце от към ТЕЦ 3.  За съжаление мЕсо не продават, въпреки, че заклаха няколко.

Отиде темата за катъка  :innocent:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Как се прави катък
« Отговор #24 -: 08 Юли 2014, 18:42:49 »
Ил.В. продава... в Швейцария ...  :yahoo:
А тука ?

Катък - бизони- не знам доят ли ги
 :yahoo:

sasho41

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Как се прави катък
« Отговор #25 -: 12 Октомври 2014, 17:07:52 »
Много хубави рецепти за кътък и верни,вариациите са въпрос на местоживеене.
Само една подробност пропускате всички, каймакът се маха до последно за да не гранясва.
Най лесно става с две бурканчета домашно кисело мляко,сол да е малко пресолено,
100-тина грама сирене, в съд който да хване двете бурканчета и сиренето, каймакът махнат,
една капачка или фолио за капак и в хладилника-10-тина дни и въпрос на вкус >:( :( ;D :yahoo: