Автор Тема: Готвене на сач?  (Прочетена 87803 пъти)

niki zhelyazkova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Готвене на сач?
« Отговор #30 -: 06 Януари 2014, 15:14:42 »
Здравейте!Снощи имахме едно семейство на гости в къщи и те донесоха една тава със сач.Беше много вкусно всичко.Направих си труда да попитам как се приготвя и сега ще го споделя с аудиторията тук,преди още да съм го пробвала да го наготвя.Нашата позната го е направила във тиган УОК.Първо е сложила в уок тигана без никаква мазнина пилешки флейки,това е бяло месо ,непосредствено до пилешките гърди.Добре ги е запържила без мазнина ,малко соев сос и от смесените чубрици,балканска и там ,каквито има на българския пазар смесени такива.Когато са добре запечени почти ги изважда от тигана,след тях пуска и свинско ломо,или филе от малката рибица,на малки жулиени беше нарязано,около 3/5 см ,вече в готов вид.По същия начин запържва и свинското месо,вади го от съда и добавя бекон,нарязан на малки парчета,както и свинското.От бекон се отделя все пак малко мазнина и в нея пуска малки лукчета нарязани на по-едри парчета,няколко пиперки две зелени и две червени,нарязани на кръгчета.Добавя и няколко гъби,пак нарязани на едро,върти тигана да се запържат в тази мазнина от бекона до леко омекване.Тиквички имаше на скара,картофите и морковите са предварително сварени.Когато зеленчуците са почти готови се добавят към тях сварените картофи и моркови.Картофите бяха на големи парчета,а морковите на диагонал нарязани като за туршия.Така се овкусяват всички зеленчуци  в отделилата се мазнина  от месата и соевият сос.Добавя се съвсем малко сол ,защото соевият сос е доста солен.Всички продукти се смесват.По желание имаше и кутийка царевица.Най -отгоре беше подредила пилешките флейки върху цялото ястие в иенската тава.Вкусът беше превъзходен.Надявам се да се справя и аз .Преди да си купи такъв тиган УОК,тя го е приготвяла в тефлонов тиган.Така,че ,надявам се да съм била полезна на тези,които сметнат тази рецепта за изпълнима и добра.Скоро ще имам повод да го направя това ястие,непременно ще го споделя и със снимка.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Готвене на сач?
« Отговор #31 -: 06 Януари 2014, 15:53:48 »
Niki zhelyazkova, рецептата на приятелката ти е интересна и с малко риганче, чубричка и др.п. като подправки, навярно ще е страхотно апетитно.
Само че в интерес на истината, това не е сач: сачът е глинена тава (ако мога така да го обясня), на която обикновено се пече. Затова и техниката на приготвяне е по-различна  :yahoo: Затова сготвеното се казва "на сач", но като самостоятелно ястие "сач" няма... Мисля, че това беше необходимо уточнение. И не го приемай като заяждане :air_kiss: С една дума - не съм от тия, како Сийке  :yahoo:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Готвене на сач?
« Отговор #32 -: 06 Януари 2014, 16:56:25 »
сакън, ние също не сме от тях, нооо

тук никъде не се готви нищо в/на домакинскияя уред сач, за да се нарича сач  ама и няма значение кой под кое име ще си го яде, щом му е вкусно  :smile1:
« Последна редакция: 06 Януари 2014, 17:07:25 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Готвене на сач?
« Отговор #33 -: 06 Януари 2014, 17:01:51 »
Ястията, приготвени на сач нямат аналог, те могат да се приготвят САМО на сач. Горното ястие може да е вкусно, може да е интересно, но няма нищо общо със сача.


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Готвене на сач?
« Отговор #34 -: 06 Януари 2014, 17:38:19 »
Здравей, Niki.
Това ястие без съмнение е много, много вкусно.
Според мен е в "китайски стил", но това едва ли е от значение.
Важното е да е вкусно и фамилията да го харесва.
Че нали те са тези, които обикновено определят вида на храната и използваните продукти.
Като усъвършенстваш рецептата, ще си определиш сама любимата комбинация.
Ще очакваме твоя отчет, придружен със снимка.
Желая ти хубава вечер. 

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4386
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Готвене на сач?
« Отговор #35 -: 06 Януари 2014, 18:06:07 »
С две ръце се присъединявам към кака Елидраг!
Само се намесих заради терминологията ....

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 205
Re: Готвене на сач?
« Отговор #36 -: 26 Август 2015, 16:26:14 »
Аз слагам сача на скарата да загрее. В сача добавям мръвки, тиквички, лук и моркови и става много вкусно.

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: Готвене на сач?
« Отговор #37 -: 11 Септември 2016, 16:19:20 »
И аз го правя така. Добавям съвсем малко мазнина, много е важно първият път да се напои обилно с мазнина.

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 205
Re: Готвене на сач?
« Отговор #38 -: 01 Декември 2016, 13:16:48 »
Вчера изпробвах една нова рецепта, която не бях правиха досега. Направих вегетариански сач по рецепта на http://nahrani.me/ . Стана страхотен. :)

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: Готвене на сач?
« Отговор #39 -: 30 Декември 2016, 23:03:53 »
Досега не съм се сещам да направя вегетариански сач. Ще бъде перфектна гарнитура или основно ястие за обяд.