Автор Тема: Готвене на сач?  (Прочетена 87672 пъти)

da4i_z

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 114
Re: Готвене на сач?
« Отговор #15 -: 24 Януари 2007, 20:43:28 »
Не,оставаш си пирамидката така подредена докато стане ястието.Върху лука можеш да сложиш и нарязани резени от домати,аз лично не ги харесвам и не слагам понякога,може и малко водичка да сложиш и дори докато се пече и видиш,че е останало само на мазнина ,а месото не е готово можеш внимателно да долееш малко вода.Отгоре за да стане по-вкусно бекончето го обръщам , но останалите меса не ги пипам.
Като за първи път можеш да сложиш лук, домати и отгоре например пилешко филе.Аз такова консумирах отначало в заведението и после си подобрих рецептата по мой вкус.
Дано да съм ти обяснила достатъчно ясно,защото за първи път  пиша рецепти,досега само ги четях и опитвах.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Готвене на сач?
« Отговор #16 -: 24 Януари 2007, 20:56:17 »
А лука не изгаря ли докато се опече месото отгоре? :)
Извинете ме за невежеството ,но може ли някой да пусне снимка на този сач.Преди много години баба ми правеше катми на сач.За същите сачове ли става въпрос?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
Re: Готвене на сач?
« Отговор #17 -: 24 Януари 2007, 21:27:16 »
Голяма глинена чиния  :)

da4i_z

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 114
Re: Готвене на сач?
« Отговор #18 -: 24 Януари 2007, 21:50:43 »
Лукът става като препечен,вкусен е

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 869
Re: Готвене на сач?
« Отговор #19 -: 24 Януари 2007, 22:15:39 »
Petia   заповдай снимка на сач - http://www.bulphoto.com/mimage.php?i=42605
....голям зор ,докато я открия   ;)
« Последна редакция: 24 Януари 2007, 22:28:51 от morska fauna »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Готвене на сач?
« Отговор #20 -: 24 Януари 2007, 22:22:21 »
Petia   заповдай снимка на сач  - http://www.bulphoto.com/mimage.php?i=42605
....голям зор ,докато я открия   ;)
Благодаря за снимката. :flower:
Същото е на което баба ни правеше катми,но не съм знаела че може и други неща да се готвят. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 862
Re: Готвене на сач?
« Отговор #21 -: 30 Август 2009, 08:19:05 »
И аз съм горд собственик на два сача!  ::)

Преди известно време вкусих в бургаската "Златна котва" този вид ястие и така ми хареса, че на другият ден веднага си купих два съда.

Опитах един път по фантазия да сготвя с тях нещо и за голямо мое удивление се получи не само вкусно, но и очудващо лесно и бързо.

Загрях го на котлона и нахвърлих отгоре почти каквото имах:

Първо мръвките да се позачервят от всякъде, а после и по няколко парченца чушка, тиквичка, целина, моркови, малко лук, праз, няколко гъбки и 5-6 малки парти- домата.

След около 15 минутки малко сол, пипер и магданозче отгоре- готово! Как да не ми е сладко?!  ;D




Въпросът обаче остава:

Има ли изобщо рецепти за сач, или трябва винаги да се импровизира?


pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Готвене на сач?
« Отговор #22 -: 30 Август 2009, 10:02:34 »
Най- вкусните сачове, според мен правят в Банско, по механите. И ги правят точно по начина на Драго / то май няма друг../- месцето обаче е различно- пържолки от свинско вратле, котлетче, пилешки пържолки, суджук, и задължителното и най- вкусничко беконче......Накрая  зеленчуците се слагат, за да останат по-хрупкави. Наливаш си кана вино и ...хей жЮвот здравей, здравей!
Друг е моят проблем- наистина става много бързо и лесно , и вкусно...Но аз взех, че след всяко ползване старателно измивах сачовете с гъбка и препарат, изглежда съм нарушила някакво покритие и вече не ги ползвам, леко докарва на глина храната...Питах в Банско- те ми казват, че не ги миели,само поизплаквали малко, ама при тях са в непрекъснат целогодишен оборот. Аз така бастисах с миене и една чугунена плоча на барбекюто и сега я ползвам само за печене на чушки. А в много софийски ресторанти изпичат всичко на грил- тиган и само сервират в сача- личи си по абсолятно чистия сач, а и по вкуса.
Та, как процедирате с вашите сачове след употреба ?

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 862
Re: Готвене на сач?
« Отговор #23 -: 30 Август 2009, 10:26:24 »
 :smile1:

И правилно са ти казали хората pepelia6ka! Понякога малко е наистина повече!  Особено пък в този случай. ;D

Като правило глинени съдове без глазура не се почистват с препарати, а само с чиста вода и една по-твърда четка за миене.

Най-много да ги накиснеш преди това за по-лесно, но повече не е позволено.

Аз за това и използвам български гювеч и гювечета защото те не са толкова глезени.

Готвене, ядене и хвърляне в миячната машина, а после излизат като нови!  :thumbup:


Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Готвене на сач?
« Отговор #24 -: 30 Август 2009, 16:08:32 »
Готвене, ядене и хвърляне в миячната машина, а после излизат като нови!  :thumbup:


Извинявам се за въпроса,но ми стана интересно-и сача ли миете в съдомиялната?

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 862
Re: Готвене на сач?
« Отговор #25 -: 30 Август 2009, 16:25:35 »
Готвене, ядене и хвърляне в миячната машина, а после излизат като нови!  :thumbup:


Извинявам се за въпроса,но ми стана интересно-и сача ли миете в съдомиялната?


Не Ванчето , говоря за гювечетата.  Сачовете не са глазирани или "глиджосани" както още се казва и поемат веднага миризмата, и вкуса на това с което влязат във допир.

За това само чиста водичка и без препати. Точно така, както е написано в дебелите книги.  ;D

vanushia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
Re: Готвене на сач?
« Отговор #26 -: 30 Август 2009, 17:28:05 »
Здравейте и аз да дам мнение рецепти май няма винаги е импровизация. Да споделя какво ми казаха за сача когато си го купувах аз.Първия път преди да го ползвам  да го натъркам добре с лук (кромид) и после естествено като говя да го мажа с мазнина като след първите пет шест ползвания не се мие. Казаха ми, че може да се ползва на огън, на газов кутлон, във фурна само на керамичен кутлон не защото бил силен.

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Готвене на сач?
« Отговор #27 -: 30 Август 2009, 22:14:27 »
Благодаря за отговора, Drago.Останала съм с грешно впечатление ,че имаш предвид миенето на сача в съдомиялна. :smile1:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 862
Re: Готвене на сач?
« Отговор #28 -: 31 Август 2009, 08:38:59 »
Null Problemo Ванчето, винаги с каквото мога!  :smile1:

Здравейте и аз да дам мнение рецепти май няма винаги е импровизация. Да споделя какво ми казаха за сача когато си го купувах аз.Първия път преди да го ползвам  да го натъркам добре с лук (кромид) и после естествено като говя да го мажа с мазнина като след първите пет шест ползвания не се мие. Казаха ми, че може да се ползва на огън, на газов кутлон, във фурна само на керамичен кутлон не защото бил силен.

Благодаря vanushia! Наистина много полезна информация! Това за мазнината не го знаех. Мажех ги с олио само преди фотосеанса, за да не изглеждат толкова сухи.

Миналата седмица обаче бях забравил след миене един на доло захлупен и на другият ден като го обърнах, беше пълен с един сантиметър дебел много фин бял плесен! Не знам дали мазнината би го предотвратила, но от сега на татък за по-сигурно ще бъдат намазвани всички съвсем старателно.  :smile1:

Само това с керамичните котлони не го вярвам много защото първо, до колкото знам и те имат отпред едно копченце с което температурата може да се намаля и второ, вече опитах няколко пъти и всичко си мина нормално.

Не знам, може би не трябват само да се загряват внезапно.

vanushia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 31
Re: Готвене на сач?
« Отговор #29 -: 31 Август 2009, 08:56:06 »
И аз не го вярвам за керамичните кутлони. Мисля че ако е на по слаба температура няма дя има проблем и да се прасне сача.