Автор Тема: На трапеза в Южните Щати  (Прочетена 14258 пъти)

sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
На трапеза в Южните Щати
« -: 20 Януари 2007, 15:25:00 »
Ще се опитам накратко да представя характерните ястия за южния регион на САЩ, като искам да уточня, че това се базира основно на личните ми впечатления от региона на Каролините и Джорджия. Тук няма да засягам традициите на Калифорния и Тексас, чиято кухня е доста по-различна.


ГРИТС (Grits)


Ако попитате някой житела на Южна Каролина, например, кое е традиционното ястие на неговия щат, без колебание ще ви отговори, че това са гритс. Нещо повече, през 1973 година, гритс е бил обявен дори за националното ястие на този щат с думите: "... през вековете, Югът се е наслаждавал на своите гритс, превръщайки ги в символ на своята кухня, своите традиции, своя нрав, своето гостоприемство". Три четвърти от цялото количество гритс, продавано в САЩ, отива в т.нар. "пояс на гритс-а", който се разпростира от Луизиана до Северна Каролина.

(една от най-популярните марки гритс на пазара)

Гритс представлява вид каша, която се приготвя от варенето на едро смляно царевично зърно и наподобява (не само по името си, но и по вкус и вид) нашенския грис. Приготвя се традиционно за закуска, като се подправя най-често с масло, черен пипер и сол, но според вкуса добавките могат да са много разнообразни: сос (грейви), сирене чедар, бекон или шунка, а дори и кафява захар и мляко, кетчуп, меласа, желе или конфитюр, ябълково пюре, фъстъчено масло и дори соев сос.


Понастоящем гритс е навлязъл дори в т.нар. висока кухня, като може да го срещнете като добавка към изискани блюда с кралски скариди, например:
Но в своя скромен вариант, поръсен само с малко сол и разтопено масло, той се среща в домовете на почти всяко южняшко семейство сутрин рано, редом с голямата чаша кафе.
« Последна редакция: 20 Януари 2007, 15:26:36 от sladka hapka »

marabu

  • Гост
Re: На трапеза в Южните Щати
« Отговор #1 -: 22 Януари 2007, 14:05:14 »
Благодаря Роси ! С интерес ще следя темата :)

sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: На трапеза в Южните Щати
« Отговор #2 -: 23 Януари 2007, 12:28:10 »
Нека продължим разходката с още едно сядане на закуска.
Едно от любимите неща сутрин рано са палачинките. Те са типични за цяла Северна Америка, не само за Американския юг - дебели палачинки, които се сервират с бучка масло и кленов сироп. За мой ужас, в Южна Каролина най-често към тях вървят запържени наденички. Това не изключва обилното поливане със сладък сироп  :)


sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: На трапеза в Южните Щати
« Отговор #3 -: 23 Януари 2007, 12:55:43 »
Южняците са фенове на здравата закуска. Почти винаги се приготвят яйца - на очи или бъркани (последните - често пъти вървят с кетчуп). По традиция към яйцата се сервира и запържен бекон. Вкусно и се отразява добре на външния вид  ;)



А ако видите някой местен да закусва с бейгълс (които всъщност са типични по-скоро за американския север), то това е някой случаен фен на здравословното хранене. Бейгълс наподобяват нашите варени гевреци, сервират се разрязани на две, препечени и вървят най-често със сирене крема. Ако бейгъл-а не е сладък, отгоре може да наръсите и ситно нарязани пера от зелен лук. Мммммммм  :thumbup:. Бейгълс има за всеки вкус - с канела и стафиди, с лук, със сусам или маково семе, с боровинки. Но дори и обикновените бейгълс, без подправки, са изключително вкусни.




sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: На трапеза в Южните Щати
« Отговор #4 -: 23 Януари 2007, 14:05:20 »
Масовият хляб в САЩ е този, който се продава в пакети на готови, нарязани на тънко филийки. Но много по-вкусни са тези два вида хляб, които със сигурност ще ви поднесат на неделния обяд:


Американците наричат тези малки питки "Бисквити" (biscuits), но това няма нищо общо с нашенските сладкиши със същото име. "Бискитс" се приготвят с много масло, мляко и сода (бакпулвер), сервират се топли и задължително се подправят с още масло. Имат отличен вкус и вървят с всякакви ястия. Могат да се сервират дори като десерт, ако се разрежат през средата на две и се гарнират с плодове и сметана. В този вариант, при приготвянето се увеличава количеството на захарта, за да придобият по-сладък вкус.


Царевичният хляб (Corn Bread) традиционно се приготвя в тиган, в който се разтопява бекон или сланина, след това се изсипва сместа и се пече във фурна. В съвременните домакинства се използва по-нискокалоричната версия, при която съдът за печене просто се намазва с някаква растителна мазнина. Царевичният хляб рядко се използва като самостоятелно ястие, той е по-скоро добавка към обеда или вечерята. За традиционният български вкус не е така приемлив като "бисквитките". Поне моето семейство не можа да го хареса, въпреки че аз доста настоявах.  :)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: На трапеза в Южните Щати
« Отговор #5 -: 26 Януари 2007, 19:43:00 »
Само да добавя за "бискитс" режат ги на половина слагат омлет ,шунка или кюфтенце(не нашенските) ,  кашкавал и хапват на закуска.
И овесената каша също много я хапват за закуска. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Хаш Браунс
« Отговор #6 -: 09 Февруари 2007, 14:57:12 »
Хаш Браунс е лесно и много вкусно ястие, което в американския Юг традиционно е част от закуската. Независимо от това, то може да бъде приготвено и като гарнитура към основното ястие за обяд или вечеря. Това е едно вкусно вегетарианско ястие, направено от настъргани и добре отцедени от съдържащата се в тях влага картофи, които се изпичат като омлет в тиган, докато станат златисти и хрупкави. Хаш Браунс вървят с кетчуп и пържен бекон или наденички. И с кафе или бира - според вкуса и времето от денонощието.

Понякога към картофите се добавя и месо - тогава ястието се нарича просто "Хаш" или "Хаш Касерол" - телешки, например


(Снимката е от Simply Recipes)
« Последна редакция: 09 Февруари 2007, 15:02:30 от sladka hapka »

sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: На трапеза в Южните Щати
« Отговор #7 -: 09 Февруари 2007, 16:22:01 »


Описанието на традиционната южняшка кухня няма да е пълно, ако не се споменат и най-типичните за тоя край ядки - пикан (pecan). Те не са познати на европееца, тъй като пикановото дърво вирее предимно в Тексас, Оклахома, Мисисипи, Луизиана и Южна Каролина.  На вкус пиканът наподобява донякъде на нашенския орех, затова в рецептите, изискващи тези ядки, спокойно могат да се слагат орехи вместо това. Отличава се с добри хранителни качества - богат на протеини, ненаситени мазнини и антиоксиданти.

Пиканът има широко приложение в кухнята на южните щати - предимно за направа на сладкиши, но се използва и за основния ястия и гарнитури. Класиката в жанра е пикановия пай.



sladka hapka

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Варени фъстъци
« Отговор #8 -: 22 Февруари 2007, 21:15:13 »


През първите седмици от престоя ми в Южна Каролина изпитах масиран, многопластов и напълно неочакван за мен културен шок. Хората говореха странно, държаха се странно, имаха странни тоалетни и дори ядяха най-нормалните неща по странен начин.

Най-обикновени фъстъци. Сварени с черупките. Мокри, лепкави, блудкави. Бях потресена. Местните се смееха, че вкусът към това лакомство се култивирал с много постоянство, но на мен не ми стигнаха силите да стигна до там. Така и не успях да се заставя да ги харесам, може би заради вътрешната си нагласа, че фъстъците трябва да са сухи, хрупкави и печени, поставени в малка чинийка и с пепелник наблизо, в който да се слагат люспичките.

Фъстъците се приготвят традиционно на открит огън, като варенето продължава с часове в подсолена вода. В съвременни условия се варят в кухнята, или се купуват готови сварени. Подходящи за варене са само пресните фъстъци - който не са напълно доузрели, затова и се предлагат само през периода май-ноември в няколко южноамерикански щата: Северна и Южна Каролина, Джорджия, северна Флорида, Мисисипи и Алабама.

За южняците е съвсем приемливо да застанат някъде на открито, да трошат със зъби черупката на варените фъстъци и да изхвърлят на земята отпадъците. Особено на спортни състезания! Но съм била свидетел и на такава практика в домовете им. Въпрос на традиции, вероятно  :)