Автор Тема: На маса с Tandoori  (Прочетена 143872 пъти)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Свинско филе с гъби и сирене гуда
« Отговор #60 -: 16 Декември 2007, 07:20:50 »


Съставки:
1 кг свинско филе
3 с.л зехтин
1 и 1/2 ч.ч лук, нарязан на полумесеци
2 ч.ч гъби, нарязани на филии
3 ч.л захар
4 ч.л соев сос
3 .л горчица
пушено сирен Гуда ( може да се използва и друга марка)
сол и черен пипер на вкус

Проготовление:
Нарежете филето на парчета с размер приблизително отколо 1.5 см. Запържете в голям незагарящ тиган със зехтина, до зачервяване. . Поръсете със сол и черен пипер. Извадете месото и го наредете в тавичка. В същия тиган запържете лука до златисто със захарта, след това добавете гъбите, соевия сос и горчицата. Разбъркайте добре и изсипете в тавата в/у филето. Добавете 1 ч.ч вода и покрийте с алуминиево фолио. Печере на умререна темепратура 45 мин или до готовност.
След като месото е готово, извадете го заедно с гъбите и го поставете в сервизна чиния. В/у всяко парче месо поставете парче пушено сирене Гуда и оставете да се разтопи. В същото време с пасатор пасирайте соса от тавата за да приготвите грейви.
Сервирайте с гарнитура картофено пюре, ориз, аспержи и/или зелен боб.
Консумира се с червено вино.

« Последна редакция: 16 Декември 2007, 07:28:27 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Маслени сладки с конфитюр
« Отговор #61 -: 23 Декември 2007, 04:10:46 »
Маслени сладки с конфитюр


Съставки
220 гр общо  + 2  супени лъжици брашно
1/2 ч.л сол
220 гр масло, размекнато( не разтопено!)
3/4 ч.ч захар
2  големи жълтъка
1 пакетче ванилия

Приготовление:

Пресейте брашното и солта заедно и ги оставете настрана. Разбийте маслото с миксер на най-високата скорост докато побелее и стане на крем(5 мин).  Добавете яйцата и ванилията и разбийте докато стане гладка смес. Добавете брашното и разбъркайте на най-бавната степен на миксера. Опаковайте в найлоново фолио и сложете в хладилника поне за 2 часа( може да престоява до 3 дни)
След като извадите от хладилника може да сложите за 10 секунди в микровълновата, за да се отпусне тестото и да можете да разточите. АКо се наложи, повторете, но внимавайте да не разтопите тестото!
Разточете с брашно и изрежете в избрана форма. Трябва да имате еднакво количество капачета с дупка и долни парченца за слепването.
Печете на 180 градуса 5 до 15 минути, всяко парченце трябва да е леко кафяво отдолу, докато отгоре трябва да е бяло на цвят.

Оставете ги да изстинат поне 1 час и ги слепете с подходящо сладко ( желателно тъмно на цвят и с по-кисел вкус). ПОръсете с пудра захар.
Аз лично смятам, че трябва да се оставят поне 24 часа да омекнат.

Оригиналната рецепта е от книгата Библия на десертите на Кристофър Кимбъл, но аз направих малко мои си промени.

Надявам се да ви харесат!

Ето тук може да видите снимки стъпка по стъпка:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/12/butter-cookie-jam-sandwich-delight.html
« Последна редакция: 23 Декември 2007, 04:16:08 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Черешов чийзкейк с орехи
« Отговор #62 -: 28 Декември 2007, 17:33:36 »



Наскоро правих този чийзкейк, за които си измислих рецептата, съобразено с това, какво имах в къщи  :lol:, получи се доста добре:

За блата

2 ч.ч. натрошени бисквити
7 с.л захар
1/2 ч.л канела
12 с.л масло
1 ч.ч. натрошени орехи( аз използвах pecans)

 За пълнежа
900 гр крема сирене ( аз ползвах Филаделфия)
1/2 ч.ч течна сметана
3 ч.л лимонова кора, настъргана
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 пакетчета ванилия
Черешово сладко, пълнеж за пай или каквото имате под ръка с череши

Обърквате съставките за блата. Във форма за торта, която се отваря поставяте на долната част ( дъното доста широк лист алуминиево фолио, след това отгоре поставяте окръжността на формата и притискате ( така че само на дъното на формата да има фолио, остатъка да стърчи отстрани. След това подгъвате остатъка от фолиото нагоре ( да обвиете обръча на формата) и изсипвате сместа за блата, като плътно притискате с ръце, да се изравни. ( ако не ви е ясно как изглежда, кликнете на голямата снимката и ще се отвори сайта ми, където има снимка на формата с фолиото докато е още празна, на малката снимка се отварят другите ми торти)
Печете 10 мин на 180 градуса.

През това време смесвате като разбивате с миксер първо крема сиренето, след това добавяте постепенно захарта, течната сметана, яйцата, лимоновата кора, ванилията.
 
Изсипете в/у изпечената кора и сложете да се пече на средната решетка на фурната на 150 за 1ч. и 15 мин или в зависимост от печката, докато леко се зачерви отстрани, но средата е още леко бяла.
Изключете печката и без да отваряте вратата оставете така да престои 2 часа.
 Оставете в хладилник поне 3-4 часа, сервирайте студено, като разрязвате с горещ нож.

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Хрупкава сьомга с лимоново масло
« Отговор #63 -: 01 Януари 2008, 22:29:57 »
Хрупкава сьомга с лимоново масло



Загрейте фурната на 300 С.

Продукти за сьомгата:

1/2 ч.ч нарязан магданоз
1/2 ч.ч смлени орехи
1/3 ч.ч счукан чесън
1 ч.ч царевично брашно
3-4 ч.л зехтин
1 ч.ч сухо бяло вино
Сол и черен пипер на вкус

Продукти за лимоновото масло
4 с.л размекнато масло
1 с.л лимонов сок
2 с.л  ситно нарязан магданоз
1 ч.л лимонова кора, настъргана
Сол и черен пипер на вкус

 Смесете магданоза, орехите, царевичното брашно и чесъна, добавете сол и черен пипер на вкус.
Вземете филетата ( с кожата надолу, ако имат кожа филетата ви, ако не приемете гладката страна за тази,която трябва да има кожа според рецептата) и притиснете добре плънката в/у страната, където е била костта. Плънката ви трябва да е поне 2 мм на дебелина. Поставете сьомгата в/у шпатула със страната, която е с плънка надолу и сложете в тиган да се запържи. Запържете в зехтина за 1-2 мин, колкото да се захване плънката, след това обърнете за няколко секунди в тигана с плънката нагоре. Преместете филетата в предварително намазнената тава с плънката нагоре. Поръсете отстрани пресен джинджифил и лимонови парченца, излейте чашата вино и сложете в печката за 7-10 мин, в зависимост от големината на филетата.
Сервирайте топло, с лимоновото масло в/у него ( пригответе маслото като просто смесите в пасатор съставките).
За гарнитура може да използвате картофена салата или ориз.

Да ви е сладко!
Снимки стъпка по стъпка, тук:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/01/this-was-our-new-years-main-course-i.html
« Последна редакция: 01 Януари 2008, 22:33:50 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Салата за Свети Валентин
« Отговор #64 -: 15 Февруари 2008, 06:25:32 »
Салата за Св. Валентин

Идеята за украсата е от Марта Стюард, но рецептата за салатата е моя, просто импровизирах с неща, които имах в хладилника :-)

1 зелена салата
1 ч.ч сушени червени боровинки
1/2 ч.ч сирене фета на кубчета
1 ч.ч. филирани бадеми

За дресинга
1 портокал
2 ч.л горчица
3 с.л зехтин

Мариновано червено цвекло, за сърцата.

Измийте, нарежете салата и смесете с боровинките, сиренето и бадемите. Сервирайте в чиния и поръсете с дресинга, украсете със сърца, изрязани от червеното цвекло.
« Последна редакция: 15 Февруари 2008, 06:29:40 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Основно ястие за Св.Валентин
« Отговор #65 -: 15 Февруари 2008, 06:40:47 »
Основно ястие за Св.Валентин


Нямах никакво време да пазаря, импровизирах с неща, които имах в къщи, получи се чудесно, надявам се и на вас да ви хареса!

Продукти за Катино мезе
500 гр свинско месо( на малки парчета или жулиени по желание)
1 ч.ч нарязан на едро лук
1 ч.ч зелен пипер, нарязан на едро
1/3 ч.ч. моркови нарязани на кръгчета
1/2 ч.ч печен червен пипер на лентички
1/2 ч.ч. бира( светла)
3 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус

За полента ( качамак)
червен пипер ( сладък + лют)
твърдо сварени яйца
1 морков нарязан на кръгчета
1 зелена пиперка за изрязване на листа
1 парче мариновано цвекло за сърце

Запържете свинското месо в зехтина, добавете лука, зеления и червения пипер и морковите. Поръсете със сол и черен пипер на вкус и добавете бирата. Оставете на слаб огън докато изври соса.

За качамака ( полентата)
6 ч.ч вода ( 4 в тенджерка, 2 смесете предварително с царевичното брашно)
2 ч.ч царевично брашно
1 ч.л сол
3 с.л масло

Сложете 4-те ч.ч вода в тенджера и добавере солта. Смесете 2-те чаши вода с царевичното брашно, разбъркайте добре и добавете ( като бъркате непрекъснато) към врящата вода в тенджерата. Намалете котлона и разбърквайте непрекъснато, докато не се сгъсти качамака. Изсипете в намазнен съд и оставете да изстине абсолютно, след това изрежете в желаната форма. За случая аз направих сърца, след това ги овалях в червения пипер. Гарнирах с яйцата и листата от зелена пиперка.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #66 -: 15 Февруари 2008, 13:12:35 »
Tandoori , прекрасни празнични ястия.Идеята ти за полентата е великолепна.


                                                       :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #67 -: 15 Февруари 2008, 17:13:41 »
Благодаря, Йоли!!! :air_kiss:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #68 -: 21 Март 2008, 23:04:45 »
Агнешко с ананас и палмови сърцевинини с гарнитура кокосов ориз ( моя рецепта)


Продукти:
За агнешкото
1 кг агнешко месо
1 кутия палмови сърцевини
1/2  пресен ананас
1 ч.л сух фжинджифил
2/3 ч.ч ситно нарязан лук
4 малки моркова ( на кръгчета)
4 с.л сусамово олио
черен пипер, сол на вкус

За соса
1 с.л соев сос
1/2  ч.ч. пресен лимонов сок
2 с.л настъргана лимонена кора
2 с.л бренди
1/2 ч.л горчица
1/2 ч.ч мед или кленов сироп

За кокосов ориз
2 ч.ч jasmine ( дългозърнест) бял ориз
3 с.л растителна мазнина ( олио)
3 ч.ч вода
2 ч.ч кокосово мляко
1/2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л ситен настърган кокос

Използвайки много остър нож филирайте месото, задушете го в сусамовото олио докато си смени цвета и леко покафевее по ръбчетата ( не прекалявайте обаче, не трябва да е сухо!). Наредете месото в йенска тава, поръсете със сол и черен пипер. Загрейте фурната до 350 градуса.
В същият тиган задушете лука, морковите, ананаса и палмовите сърцевини и разпределете равномерно в/у агнешкото.

В друг дълбок тиган комбинирайте меда, горчицата, лимоновата кора, лимоновия сок и соевия сос. Разбъркайте на слаб огън до получаване на еднородна смес, след това поръсете в/у месото в тавата.  Пече се под алуминиево фолио около 1 час на 180 С.

Запържете ориза в олиото докато зърната придобият стъклен вид, тогава добавете настъргания кокос и разбъркайте. Добавете косовото мляко, водата, солта и захарта. Разбърквайте докато заври, след това намалете на най-слабата степен на котлона си и оставетео 10-15 ( зависи от котлона) мин да се задуши под капак. След като е готово разбъркайте леко с вилица и сервирайте внимателно. 
* Нормално е този ориз да стане леко лепкав, имайте предвид, но все пак не би трябвало да е на топки!

Снимки стъпка по стъпка тук: http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/03/pineapple-and-palm-hearts-baked-lamb.html

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Пълнозърнести ръжени земелки
« Отговор #69 -: 21 Април 2008, 09:12:04 »
Пълнозърнести ръжени земелки


1 и 3/4 чаша (cup) вода
1 ч.л сол
2 ч.л захар
5 с.л зехтин
1 и 1/2 чаша бяло брашно
1 и 1/2чаша пълнозърнесто брашно
1 чаша ръжено брашно
2 ч.л суха мая

Тази рецепта " открих" по случайност, но толкова ни хареса, че със сигурност ще я правя пак .
Аз правих тестото в машина за хляб, но по същия начин се меси и на ръка.
Смесвате първо морките съставки, после добавяте сухите съставки. Ако месите на ръка измесвате докато се получи гладко тесто. Оставяте да втаса докато удвои размера си и след това разделяте на 20 ( или 25 ) топки, оформяте с брашно и правите разрез с кухненска ножица, за да изглеждат топчетата като земелки.  Поставяте на намаслена тава и печете на 180 градуса за около 20 мин или до готовност.
Сервирайте топли с масло и сирене, подправки по желание.
Да ви е сладко!