Автор Тема: На маса с Tandoori  (Прочетена 143008 пъти)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
« Отговор #45 -: 16 Март 2007, 20:20:19 »
Чушките, които ползвам аз не са лютиви, казват се точно банана пепърс, бели са на цвят, мариновани в буркан. 50 гр са около половин кафяна чашка.  :)


Благодаря за отговора.Купувала съм сурови ,не мариновани и бяха лютиви затова попитах. :)
« Последна редакция: 16 Март 2007, 20:21:42 от pep-4o »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #46 -: 18 Март 2007, 23:06:00 »
Tandoori, крилцата изглеждат страхотни. Мъжът ми ги обожава, така че ще ги приготвя по твоята рецепта още утре.

Надявам се да му харесат  :)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
« Отговор #47 -: 18 Март 2007, 23:10:37 »
Благодаря за отговора.Купувала съм сурови ,не мариновани и бяха лютиви затова попитах. :)

Извини ме още веднъж, че се забавих с отговора!
Непременно ще поправя в рецептата, че са сладки мариновани, аз не съм виждала сурови и за това нямах идея, че се продават. Извинявам се много, надявам се да не се е развалило ястието ти? :(

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #48 -: 18 Март 2007, 23:34:29 »
Аз не съм го пробвала още. :blush:
Веднъж вместо кубанела бях взела банана перърс за това знам ,че са лютиви. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #49 -: 19 Март 2007, 04:31:45 »
Петя, със сигурност има сладки, търси ги като  sweet banana peppers, аз ги дажам на малкия, сигурна съм, че тези не са люти :-)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #50 -: 19 Март 2007, 22:33:09 »
Tandoori, крилцата изглеждат страхотни. Мъжът ми ги обожава, така че ще ги приготвя по твоята рецепта още утре.

Надявам се да му харесат  :)

Tandoori, направо " избих рибата" с крилцата. Както им се беше заканил мъжът ми, така едва успя да ги пробва и на вратата ни се появиха неочаквани гости. Изядоха му всичките крилца. Всички бяха във възторг. Благодаря за рецептата.

 

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #51 -: 19 Март 2007, 23:34:13 »
Моля, няма защо! ;D

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Зелени пиперки с доматен сос
« Отговор #52 -: 18 Април 2007, 03:13:39 »
Продукти:
за соса
домати(консерва)
доматено пюре
лук
чесън 6-7 скилиди
100 мл бира
босилек
5 маслини
лют червен пипер
ипка сол
щипка захар

За пипера
зелен пипер
брашно( пшенично)
брашно(царевично)
галета
орехи
сол


Приготовление:
Пипера се изпържва с кожите в сгорещено олио ( под капак, за да не се изпръскате!), като забележете не е почистен от дръжките, за да запази соса си вътре. След като го изпържите обелвате кожата( може и да не белите, зависи какъв сорт е пипера) и овалвате в сместа от сухи галета, брашно, ситно смлени орехи, сол. Нареждате в намазнена тавичка и печете на силна фурна.

ДОматите се смесват с доматеното пюре и се слагат на топъл котлон. Постепенно се завира соса, като прибавяте суров лук на тънки шайби и суров чесън на тънки шайби. ДОбавяте бирата, маслините, подправките и варите на слаб огън. Да подчертая, че ние предпочитаме зеленчуците да ни хрупат, затова слагам сурови зеленчуците в доматения сос, ако не обичате така може първо да запържите лука и чесъна и тогава да ги добавите в доматите. Ако не обичате маслини, заменете ги със сос Табаско и пропуснете лютия червен пипер.

Поднася се топло.

Съжалявам, че не можах да го снимам на порции, но в момента е в печката, а народа е толкова гладен, че не знам дали ще имам време :-)


« Последна редакция: 18 Април 2007, 07:54:44 от pep-4o »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #53 -: 18 Април 2007, 06:46:53 »
Tandoori, моля те обясни каква роля игряе царевичното брашно, скоето поръсваш отгоре кремвиршките. :innocent:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #54 -: 18 Април 2007, 20:23:09 »
Tandoori, моля те обясни каква роля игряе царевичното брашно, скоето поръсваш отгоре кремвиршките. :innocent:

Когато се препече брашното става хрупкаво и лично на нас много ни харесва. По същия начин ръся и на милинки. Няма някаква друга роля, освен да е по-вкусно :-)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #55 -: 26 Ноември 2007, 04:45:32 »
От доста отдавна не съм писала, за което се извинявам, но надявам се да ви компенсирам с една рецептичка за турски бюрек :-)

Днес се захванах с този невъзможен проект - да направя инструкции стъпка по стъпка, отне ми адски много време, защото и на английски и на БГ пускам инструкциите, ако искате да видите снимките стъпка по стъпка, тук:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/11/handmade-phyllo-dough-turkish-burek.html



Ето и самата рецептата на български:

Веме за потготовка:
1ч 30 мин, но имайте предвид, че 30 мин от тях са за тестото да си почине.

Време за печене-  40 мин.

За тестото
8 ч.ч( 200 гр всяка) пресято брашно
100 гр разтопено масло
 1 яйце
1 ч.л сол
2 ч.ч гореща вода

За плънката-
100 гр разтопено малко
2 ч.ч натрошено сирене

За заливката
3 яйца
4 ч.л кисело мляко
шипка сода за хляб

Изсипете 7 чаши брашно в голяма тава и правите кладенче. В средата сложете водата, яйцето,солта и маслото.
Месете тестото, докато измесите всичките 7 чаши брашно. Разделете тестото на 5 топки и оставете да си почине 30 мин. Преди това поръсете с малко брашно всяка топка, за да не изсъхне.
 
Смесете продуктите за заливката - яйца, кисело мляко, сода за хляб и оставете настрана.

Използвайте останалата една чаша брашно за поръсване отгоре и отдолу на листите, които разточвате. Листите трябва да са колкото е възможно по-тънки, защото при печенето ще станат по-дебели.
Аз лични ги разточвам почти прозрачни.
След като разточите първата кора, намажете с маслото и поръсете със сиренето. Навийте откъм широката страна и  навийте като спирала в намаслена тава. Намажете с останалото масло отгоре и залейте със заливката.
Печете на 200 градуса 40 минути или докато се зачерви. Оставете да изстине поне 15 мин и разрежете. Сервирайте топла.

*Само да отбележа, че може да се навива и на отделни охлюви и да се пече само залят с масло, без яйца, но ние така го предпочитаме.


Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Овчарски пай- моя рецепта стъпка по стъпка
« Отговор #56 -: 03 Декември 2007, 06:50:30 »
Това не е оригиналната рецепта за овчарски пай( оригиналната се приготвя с накълцано агнешко месо и няма гъби и грах), но в нашето семейство много го харесваме така, надявам се да ви допадне. Ако желаете да видите снимките стъпка по стъпка, кликнете на тази снимка:



Рецепта за 12 човека
За пюрето:
1.5 кг картофи
100 гр масло
3 с.л заквасена сметана
1 ч.ч мляко

За пълнежа
1 голям червен лук, нарязан на ситно
1 малък бял лук, нарязан наситно
3 с.л зехтин
500 гр кайма
1 ч.ч моркови на шайби
200 гр печен червен пипер на ленти
1 ч.ч пресен зелен пипер, нарязан на кубчета
2 ч.ч гъби печурки на шайби
1 консерва грах
4 с.л консервирани домати
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л чубрица
щипка сол и черен пипер- на вкус

1.Сварете картофите и направете пюрето прибавите сметаната, маслото и прясното мляко.
2.Запържете каймата, като добавите последователно лука, морковите и зеления пипер. Задушете до готовност( може да добавите малко вода, ако зеленчуците ви не са сочни)
3.В намаслена тава разстелете пласт картофено пюре и в/у него изсипете запържената смес.
4.Изсипете кутията грах и разстелете в/у сместа от кайма.
5. Разстелете нарязаните на шайби печурки
6. В/у печурките изсипете нарязаните на ленти печени червени чушки.
7. Напълнете пюрето в пош и с накрайник за декориране на торти направете розички или каквито искате/можете завъртулки докато покриете цялата повърхност.
8. Запечете на 200 С за 30 мин или докато се зачерви отгоре.

Оставете да изстине и разрежете. Сервирайте топло.
« Последна редакция: 03 Декември 2007, 06:52:18 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Шоколадови "захарни сливки" без печене
« Отговор #57 -: 11 Декември 2007, 00:22:29 »
Шоколадови " захарни сливки" без печене
Chocolate sugarplums



Продукти:
1 и 1/2 ч.ч полу-горчив шоколадов чипс ( може и обикновен шоколад, но намалете от захарта)
1/2 ч.ч  пудра захар
1/4 ч.ч мед( може и царевичен сироп или кленов сироп)
2/3 ч.ч вода
1 ч.л ром( може бренди, коняк)
1 ч.л есенция бадем
2 и 1/2ч.ч ситно натрошени чаени бисквити
1 ч.ч орехи, смлени
1 ч.ч бадеми, смлени
1/2 ч.ч сушени сини сливи, смлени
1 ч.ч стафиди, цели
1/2  ч.ч сушени кайсии, смлени

За овалването: какао на прах, захар на кристали, кокосови стърготини, захарни пръчици и т.н.

1. Пригответе си голям незагарящ съд на котлона, сложете на най-слабата степен.
2. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата.
3. Смесете шоколада, пудрата захар, меда, водата и есенцията в съда на котлона и бъркайте с дървена лъжица докато стане еднородна смес.
4. Добавете натрошените бисквити, орехите, бадемите, сините сливи и кайсиите. Разбъркайте добре.
5. Добавете брендито ( ако правите сладките за деца, може да го пропуснете, разбъркайте и свалете от огъня.
5. Оформете малко топче от сместа, поставете цяла ядка бадем, лешник или цяла стафида в средата и оформете като топче отново. Оваляйте в  захар, какао, кокосови стърготини, цветни пръчици и т.н.
Съхранявайте на сухо в кутия, защото изсъхват лесно.  :thumbup:


« Последна редакция: 11 Декември 2007, 20:10:46 от Tandoori »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #58 -: 13 Декември 2007, 19:19:59 »
Благодаря ти за рецептата на Шоколадови " захарни сливки",
направих ги и много се харесаха. Едната част замразих оформени като топчета, при изваждане само ще ги покрия с какао, кокос. Много бързи и лесни.
Замених количеството вода със сметана и масло и предполагам, че не съм променила много вкуса. :icon_question:

с шоколадова глазура
 :thankyou:
« Последна редакция: 14 Декември 2007, 17:52:34 от di_ani »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #59 -: 16 Декември 2007, 07:04:39 »
Благодаря ти за рецептата на Шоколадови " захарни сливки",
направих ги и много се харесаха. Едната част замразих оформени като топчета, при изваждане само ще ги покрия с какао, кокос. Много бързи и лесни.
Замених количеството вода със сметана и масло и предполагам, че не съм променила много вкуса. :icon_question:

с шоколадова глазура
 :thankyou:


Di_ani, прелестно изглеждат!!! Наистина страхотна идея за глазурата, може би и аз ще пробвам! По повод сметаната и водата- със сигурност като вкус може да са дори и по-добри, но имай предвид, че след като не е топлинно обработено ще са по-малотрайни ( макар че това рядко е проблем, защото много бързо се изяждат  ;D). А аз не слагах млечни продукти и защото едно от дечицата в училището на сина ми има алергия към тях и ми трябваше рецепта без мляко  :thumbup:
Много обичам така, като пусна някоя рецепта и тя да си поема свой" живот" и всеки да си добавя нещо от себе си! Получават се фантастични неща!
Благодаря ти!
 :air_kiss: