Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 789356 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #105 -: 24 Април 2007, 09:13:41 »
Оххххх Жоре, не си хубав човек... как ми се приядоха от тия хрупкави, препечени тиквички  :beer:


ППВД, а Мими с тази биричка съвсем  :-*

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пилешки дробчета по селски
« Отговор #106 -: 24 Април 2007, 15:51:33 »
                                     
                                       Пилешки дробчета по селски
                                                  6 порции

1 кг. пилешки дробчета
2 глави лук
1 буркан паприкаш*
50 мл. зехтин
20 гр.краве масло
сол на вкус
1 връзка магданоз
брашно за паниране

Дробчетата се панират в брашно и се изпържват в загрелите мазнини.Изваждат се, посоляват се и се слагат в съд с капак. В същата мазнина се запържва до златисто нарязания на полумесеци лук, после се добавя съдържанието на буркана с паприкаш и сместа се задушава до изпарение на водата. Порциите се поднасят, като в средата се слагат дробчета, околовръст се гарнират със зеленчуковата смес и се поръсват с нарязания на ситно магданоз. За любителите на лютивото се слага по желание и по една цяла люта чушка.

-----------------------------------------------
* паприкаша може да се замени с 4-5 зелени чушки и 3-4 домата.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пилешка дроб сърма
« Отговор #107 -: 26 Април 2007, 19:14:26 »
                                       
                                     Пилешка дроб сърма
                                              6 порции

500 гр. пилешки воденички ( или смес от воденички и сърца)
500 гр. пилешки дробчета
1 ч.ч. ориз (от 300 мл.)
2 глави лук
3 с.л. зехтин
20 гр.краве масло
1 връзка пресен лук
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. универсална подправка
сос фрикасе с кисело мляко

  Воденичките се сваряват в тенджера под налягане за 40 минути, след това в същия бульон се сваряват и дробчетата за 10 минути. Субпродуктите се нарязват на кубчета и се поставят в тава. Бульона се прецежда .Лукът се нарязва на ситно и се запържва във мазнините за около 5-6 минути, като зелените листа на пресния лук не се пържат,а се слагат нарязани направо в тавата. Лукът също се изсипва заедно с мазнината в тавата, добавя се ориза, подправките и бульона, смесен с вода да се получи точно 1200 мл.течност. Дроб сърмата се разбърква и пече във фурна на 220 градуса, без да се пипа повече, до поемане на цялата течност. Поднася се като се пълнят купички, които се обръщат в чиниите, залята със сос фрикасе с кисело мляко.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Сос фрикасе с кисело мляко
« Отговор #108 -: 26 Април 2007, 19:39:23 »
За малко щях да забравя за соса:

                                                           Сос фрикасе с кисело мляко
                                                               ( за около 6 порции гозба )
  Продукти:1 кофичка кисело мляко, 3 с.л.зехтин (краве масло по изключение), 3 с.л.брашно, 450 гр.вода,1 жълтък, сол на вкус (кубче булъон).
  Приготвяне: Запържваме брашното в мазнината до златисто, добавяме останалите съставки, разбиваме с пасатор и варим около 5 мин.с постоянно разбъркване.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Гъби с топено сирене и сметана
« Отговор #109 -: 26 Април 2007, 20:00:40 »
 Днес  отговарям на желаня май. :P

                                       Гъби с топено сирене и сметана
                                        ( 2 порции )
  Продукти: 500 гр.пресни дребни печурки, 3 топени сиренца (триъгълни), 20 гр. течна готварска сметана, 3 с.л. зехтин, 20 гр. краве масло, черен пипер и сол на вкус.
  Приготвяне: Гъбите се сваряват цели в подсолена вода за 20 минути и се изцеждат. Слагат се в тиган заедно със мазнините и се запържват около 5 минути, като се разбъркват няколко пъти. Добавят се сиренцата,след малко сметаната и след около минута ястието се отстранява от огъня. При поднасяне се поръсва с черен пипер.

zen

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 70
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #110 -: 02 Май 2007, 18:56:26 »
Извинявай ,но имам въпросче-когато правиш разни питки /пълнозърнести ,ръжени и т.н./ с мая слагаш ли повече от нея /МАЯТА/ или стандартното количество,че нещо не ми се надуха моите.? :(

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #111 -: 02 Май 2007, 20:51:44 »
Ako правиш нещо по моя рецепта, маята е винаги указана.Спазвай рецептите - проверени са. ;D
Не добавям повече мая,подбирам брашната по производител.

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2685
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #112 -: 02 Май 2007, 23:04:16 »
Жоро , много апетитно изглеждат и бързо за приготвяне:

Гъби с топено сирене и сметана    и 

Пилешка дроб сърма .

 В най скоро време ще ги пробвам.Такава дроб сърма не съм яла.


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #113 -: 02 Май 2007, 23:19:16 »
mivis_75, силно ти препоръчвам дроб-сърмата, вкуса е чудесен и за разлика от агнешката няма характерният мирис, който някои хора недолюбват (меко казано). По- хубава дроб сърма за мен е само ярешката, но ярета  вече трудно се намират. На мен са ми обещали тази година яре,чакам го с нетърпение. ::)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пиперки суфле
« Отговор #114 -: 03 Май 2007, 17:33:18 »
                                                 
                                                Пиперки суфле
                                                      3 порции

10 печени и обелени червени пиперки
2 яйца
500 гр.прясно мляко
100 гр.кашкавал
3 с.л.зехтин
3 с.л. брашно
сол на вкус
копър или магданоз са украса



 Пиперките се нарязват на ивици и поставят в тава, заедно със зехтина. Пекат се във фурна на 220 градуса  десетина минути. През това време млякото се разбива с брашното, яйцата и малко сол, кашкавала се настъргва на едро ренде. Заливат се пиперките, поръсват се с кашкавала и се пекат, без да се пипат около 20 минути, докато кашкавала се зачерви. Ястието се поднася топло, поръсено с нарязаният наситно копър или магданоз.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Запеканка с пушено пиле
« Отговор #115 -: 04 Май 2007, 22:15:39 »
Това ми дойде на акъла за вечеря.... нешо като луксозно изпълнение на горната рецепта. :innocent:
Всички много го харесаха и затова го споделям. :P

                                       Запеканка с пушено пиле
                                            (а ла мексикано)
                                                    5 порции

2 пушени пилешки бутчета (~350 гр.)
10 печени и обелени червени чушки
300 гр. сладка царевица от консерва
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
3 яйца
700 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
100 гр. кашкавал

Бутчетата се обезкостяват и  месото се нарязва на дребно, чушките се нарязват на ивици. Добавя се оцедената царевица, зехтина, черния пипер, солта и всичко се размесва хубаво в тавата (сн.1). Запича се във фурна на 220 гр. за десетина минути. Млякото се разбива заедно с брашното и яйцата и се залива ястието. Кашкавала се настъргва на едро ренде и се поръсва отгоре (сн.2). Запеканката  се допича докато се зачерви кашкавала.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Еклери
« Отговор #116 -: 06 Май 2007, 21:38:18 »
                                        Eклери
                                        16 броя

2 чаши (от 200 мл.) брашно
300 гр. вода
70 мл. зехтин
5 яйца
шипка сол

40 гр. натурален шоколад (диабетичен)
3 с.л. прясно мляко

плънка 1: млечно - маслен крем
 (за 12 бр. еклери)

1 л. прясно мляко
1 чаша брашно
2 яйца
5 ч.л. течен подсладител "Huxol"
150 гр. краве масло
1 флаконче есенция ванилия

плънка 2: солено-сладка
(за 4 бр. еклери)

100 гр. сирене
1 с.л. диабетичен конфитюр
1 ч.л. течен подсладител "Huxol"
2 с.л. прясно мляко

Водата, солта и зехтина се загряват до кипване, изсипва се брашното и се бърка енергично с дървена лъжица до отделяне на тестото от стените на съда. Сваля се от огъня и се оставя да изстине. При непрекъснато бъркане се добавят едно по едно яйцата до получаване на хомогенна смес (уморително и неприятно занимание). Тестото се слага в пош с гладък накрайник и се шприцоват 16 продълговати еклера в тава, застлана с хартия за печене. Еклерите се пекът в предварително загряла фурна на 200 градуса около 15 мин. след което фурната се намалява на 160 градуса и се допичат. По време на печене вратата на фурната не се отваря. След като изстинат се пълнят с плънка с помощта на шприц. Украсяват се с ивички от разтопения заедно с млякото шоколад в микровълнова фурна, с помощта на спринцовка.

Плънка 1: 800 мл. прясно мляко се загряват до кипване (най-добре в млековарка). Останалото мляко се разбива с яйцата,брашното, половината подсладител и есенцията и се сипва на тънка струя при непрекъснато разбъркване. Крема се вари около 5 минути и се оставя да изстине. Маслото, доведено до стайна температура се разбива с останалия подсладител и се размесва с изстиналия крем.

Плънка 2: Всички съставки се разбиват добре до получаване на гладък крем.
« Последна редакция: 06 Май 2007, 21:50:41 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Котлети по пражки
« Отговор #117 -: 07 Май 2007, 12:49:26 »

                                            Котлети по пражки
                                                 6 порции

6 свински котлета (~ 1 кг.)
2 глави лук
3 с.л. зехтин
2 яйца
150 гр. пушена шунка (филе)
~ 100 гр. стерилизиран грах
1 кубче телешки бульон
черен пипер и сол на вкус

6 парчета топено сирене (по желание)
топла гарнитура ( грах с ориз, пюре, задушени картофи и др.)

 Приготвя се плънка, като в 1 с.л. зехтин се изпържват нарязаната на ситно шунка и яйцата, при непрекъснато разбъркване. Добавя се грахът и се оставя да изстине.
 Котлетите внимателно се срязват отстрани, за да се получат джобчета, които се пълнят с плънката и отворите се затварят с клечки за зъби. Котлетите се посоляват, поръсват с черен пипер и оставят в хладилник за поне един час.
 Лука се нарязва на ситно и се запържва в останалия зехтин до златисто. Добавя се 500 гр.вода и бульончето. Котлетите се поставят в тава и се заливат с така приготвения сос. Пекат се във фурна на 220 градуса, като се обръщат веднъж. Ако останат само на мазнина, се добавя малко гореща вода. Поднасят се топли, залети със сос, с парче топено сиренце отгоре (по желание) и топла гарнитура.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Запеканка с пушено пиле
« Отговор #118 -: 07 Май 2007, 13:32:02 »
Това ми дойде на акъла за вечеря.... нешо като луксозно изпълнение на горната рецепта. :innocent:
Всички много го харесаха и затова го споделям. :P

 Запеканка с пушено пиле
                           

Ох Жоро много апетитно  :eat: Завиждам ти, че у вас се яде царевица ( аз също много обичам), ама вкъщи мъжете като ме видят, че се каня да слагам в ядене и такива кървясали погледи ми хвърлят  :'(

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пресни картофи с прясно мляко
« Отговор #119 -: 12 Май 2007, 16:55:51 »
 
                                     Пресни картофи с прясно мляко
                                                  3 порции *

600 гр. пресни картофи
500 мл. прясно мляко
сол на вкус
2 с.л. зехтин
20 гр. краве масло
1 ч.л. червен пипер

Картофите се измиват и нарязват на едри парчета. Варят се в подсоленото прясно мляко, заедно с 1.с.л. зехтин до пълно омекване на бавен огън (внимавайте, много лесно може да изкипи). Останалит мазнини се нагряват,оттеглят се от огъня и към тях се прибавя червения пипер. Картофите се разпределят със соса си по чиниите и се заливат отчасти с оцветената мазнина.

------------------------------------------------
* вкусно ястие е, но го предпочитам като гарнитура - 6 порции.
« Последна редакция: 12 Май 2007, 16:59:28 от bordovsky »