Котлети по пражки
6 порции
6 свински котлета (~ 1 кг.)
2 глави лук
3 с.л. зехтин
2 яйца
150 гр. пушена шунка (филе)
~ 100 гр. стерилизиран грах
1 кубче телешки бульон
черен пипер и сол на вкус
6 парчета топено сирене (по желание)
топла гарнитура ( грах с ориз, пюре, задушени картофи и др.)
Приготвя се плънка, като в 1 с.л. зехтин се изпържват нарязаната на ситно шунка и яйцата, при непрекъснато разбъркване. Добавя се грахът и се оставя да изстине.
Котлетите внимателно се срязват отстрани, за да се получат джобчета, които се пълнят с плънката и отворите се затварят с клечки за зъби. Котлетите се посоляват, поръсват с черен пипер и оставят в хладилник за поне един час.
Лука се нарязва на ситно и се запържва в останалия зехтин до златисто. Добавя се 500 гр.вода и бульончето. Котлетите се поставят в тава и се заливат с така приготвения сос. Пекат се във фурна на 220 градуса, като се обръщат веднъж. Ако останат само на мазнина, се добавя малко гореща вода. Поднасят се топли, залети със сос, с парче топено сиренце отгоре (по желание) и топла гарнитура.