Защо е важно да ядете сирене всеки ден?

Ползите от консумацията на сирене са повече, отколкото рисковете.

© iStock.com

Когато става дума за сирене, хората често казват, че не могат да си представят ежедневната си трапеза без него.

Някои обаче се притесняват, че то може да причини сърдечни заболявания или нежелано покачване на теглото.

Разбира се, когато става въпрос за сирене, изборът е голям и има много начини да се възползваме от него по здравословен за организма ни начин.

Сиренето е добър източник на хранителни вещества, тъй като съдържа калций, мазнини и протеини. В сиренето се съдържат също големи количества витамини А и В12, както и цинк, фосфор и рибофлавин.

 Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко е класифицирано като една от най-здравословните храни в света поради многобройните си лечебни свойства.

То може да предпази зъбите от кариес

Според някои проучвания, сиренето и млечните продукти като цяло могат да предпазят зъбите от увреждане. То е източник на конюгирана линолова киселина

Високомаслените сирена съдържат малки количества конюгирана линолова киселина – мастна киселина, която може да помогне за предотвратяване на затлъстяване, сърдечни заболявания и намаляване на възпалениея.

Освен това е полезно за сърцето.

Според изследванията, ферментирали млечни продукти като кисело мляко и сирене имат положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система. Те осигуряват хранителни вещества и имат противовъзпалителни свойства.

Седем ползи от киселото мляко

Седем ползи от киселото мляко

Доказано е, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечните заболявания.

Разбира се, консумацията на сирене може да крие и някои рискове за здравето. Сиренето може да има странични ефекти, ако е замърсено или ако имате определени здравословни проблеми.

Сиренето е висококалорична, засищащаа храна. В зависимост от сорта сирене, което консумирате, получавате около 100 калории на 30 грама.

Заради високото си съдържание на наситени мазнини някои експерти съветват да се ограничи приема им, тъй като са вредни за организма.

Сирената съдържат големи количества натрий, което може да бъде проблем за хора с високо кръвно налягане.

Освен това то не съдържа фибри и ако го консумирате прекалено много, може да причини запек.

Някои хора избягват сиренето заради непоносимост към лактоза или алергия към мляко.

Освен това, ако е приготвено от непастьоризирано мляко, може да бъде замърсено с листерия и да се превърне в източник на инфекция.