Замразените летни сезонни плодове запазват качествата си

Един от начините да си набавите витамини през зимата е да замразите сезонни плодове през лятото. Диетологът Зоя Богданова разказва как да направим това в интервюто си за радиостанция Sputnik.

© iStock.com

„Повечето от полезните вещества, които се съдържат в плодовете, се запазват при замразяване”, казва тя.

Тя предупреждава, че преди да се изпратят във фризера, плодовете трябва да се изплакнат добре с течаща вода. Опасно е да се замразяват неизмити плодове, подчертава диетологът.

"Може да има всякаква патогенна микрофлора, гъбички, може да има и някои насекоми, които могат да попаднат в плодовете. Това могат да бъдат ларви на мухи, паяци, които се развиват в белодробната тъкан в човека. По плодовете може да има животински екскременти, които са преносители на опасни болести, включително туберкулоза. Дизентерията е най-безопасното нещо, което може да получите от неизмити добре плодове", каза Богданова.

Малините - плодът с най-много диетични фибри

Малините - плодът с най-много диетични фибри

Ако търсите плод, който ще ви осигури всички хранителни вещества в една порция, изберете малини.

"Можете да ги обработите на пара, но можете и просто да ги измиете добре с течаща вода, да ги разстелете на суха повърхност и да ги оставите да изсъхнат. След това ги опаковайте в торбички за фризер достатъчно плътно, но така че плодовете да не са смачкани, защото в противен случай ще се превърнат в ледени кристали, и ги поставете във фризера", съветва Богданова.

Температурата във фризера трябва да се понижи до минимум и едва тогава да се поставят плодовете, продължава диетологът.

"Най-доброто шоково охлаждане е при –35 градуса, но това е трудно постижимо в домашни условия. Ако разполагате с функция за бързо замразяване, използвайте я. Или първо намалете температурата във фризера до минимум, а след това я върнете до обичайната температура", препоръчва диетологът./БГНЕС