Заменете сладоледа със сорбе

Сладоледът е едно от най-обичаните, но не и най-здравословните летни лакомства поради високото съдържание на захар и мазнини.

© iStock.com

Как да изберем най-добрата версия на този десерт разясни Елена Соломатина, кандидат на медицинските науки и диетолог.

Колкото по-малко съставки има в сладоледа, толкова по-добър е той, каза диетологът. След като внимателно прочетете състава на продукта, можете да изберете най-полезната опция. Най-добре е да се спрете на сорбе, съветва специалистът.

"Най-нежният и полезен заместител на сметановия сладолед е сорбето, което обикновено се приготвя от пюрирани пресни плодове. Желателно е да не съдържа захар или подсладители”, уточни Соломатина.

Но дори и с най-добрия десерт не трябва да се прекалява. "Здравият човек може да си позволи не повече от една порция сладолед на ден”, предупреди диетологът.

"Можете да си приготвите и домашен сладолед, но не забравяйте, че не бива да преяждате. Сладоледът е десерт и съдържа много захар. А някои от рецептите включват и високомаслена сметана. А за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, наднормено тегло и захарен диабет, сладоледът като цяло е противопоказен”, добави Соломатина