ЗА МАЛКИТЕ ВЕГЕТАРИАНЦИ

Днес не е прецедент децата сами да се откажат месото и месните продукти. Ето какво може да направите вие, ако и вашият тинейджър реши да се откаже от месото или пък самите вие смятате за по-полезно да обогатите менюто му с повече здравословни храни.

Днес не е прецедент децата сами да се откажат месото и месните продукти. Това решение често е продиктувано от широко популяризираните грижи за околната среда и правото на живот на всяко живо същество. Но нерядко причината е и осъзнатото желание за здравословно хранене, добър тонус и стегната фигура. Модерните и просветени родители приемат такова решение без безпокойство, особено ако менюто на малкия вегетарианец е добре балансирано. Ето какво може да направите вие, ако и вашият тинейджър реши да се откаже от месото или пък самите вие смятате за по-полезно да обогатите менюто му с повече здравословни храни.

ПРИНЦИПИТЕ

* Стремете се у дома си винаги да имате под ръка пълнозърнести продукти, от които бързо може да приготвите ястие.

* Дръжте в хладилника пресни плодове, смеси от различни ядки, вкусни печива от пълнозърнести брашна, тофу, соево или млечно сирене и кисело мляко.

*Ангажирайте децата да пазаруват заедно с вас и да участват в избора на продукти, както и в приготвянето на храната. Може да поръчате на 10-12 годишния малчуган да направи целия обяд или пък само салатата или десерта.

АЛТЕРНАТИВИТЕ НА МЕСОТО

За да замените успешно месото, научете се да готвите вкусни бобови храни. Те не се изчерпват само с познатия на всички ни зрял фасул, а включват още грах, леща, соя, нахут, булгур и фъстъци, които са най-популярните растителни източници на белтъчини. Добавяйте ги в супите и зеленчуковите ястия, правете ги на пюрета и пълнете с тях пирожки, слагайте ги в запеканки и други печива. Червената леща например е идеална за сосове към спагети, зелеви сарми и тутманици. Често приготвяйте зеленчукови шницели. Месото успешно може да се замени и с ядки – бадеми, орехи и кашу се превръщат в любимите хрупкави удоволствия за децата. Белените слънчогледови и тиквени семки също не са за подценяване и са идеални за похапване между основните хранения. Вкусна и полезна закуска е препечената филия, тънко намазана със зехтин, пълноценният обяд е сандвич от тахан и моркови, а за вечеря може да приготвите сандвичи със смляно кашу.

ЗАМЕСТИТЕЛИТЕ КАЛЦИЯ

Независимо дали е вегетарианец или не, детето всеки ден трябва да употребява мляко и млечни продукти, които осигуряват така важните за подрастващия организъм калций и витамин D. Това не е проблем за лактовегетарианците, но за веганите е необходимо да се намерят други техни доставчици. Един от тях е тофуто – отлична храна за подрастващите, която съдържа и много други полезни вещества. Купувайте обаче тофу, обогатено с калций. От него може да приготвите бърза закуска и сандвичи или да го запечете за вечеря. Супите, зеленчуковите ястия на фурна, сосовете за паста и запеканките стават особено вкусни, ако към тях добавите кубчета тофу.

Пробвайте също сусамов тахан – той е чудесен за сандвичи и за добавка в супи и печива. Използвайте също бадеми – с тях салатите са много вкусни. Помнете: цветът на вашия малчуган е зеленият – броколи и други тъмнозелени листни зеленчуци ще добавят в менюто му много калций.

ВИТАМИНИТЕ СТАВАТ АПЕТИТНИ

Достатъчно витамини в менюто означава балансирано количество плодове и зеленчуци. Да накарате малчугана да ги яде съвсем не е трудно. Като начало се запасете с разнообразни пресни плодове и ги дръжте във фруктиера на масата, за да са постоянно пред очите му. За вечеря поднесете задушени зеленчуци и дори онези, които не ги обичат, ще ометат чиниите, ако сервирате с тях и подходящ сос – например от патладжани. Апетитно изглеждат сосовете, ако в тях добавите например спагети, а супите и запеканките направите със зеленчукови миксове. Панирани зеленчуци, които хрускат апетитно, се харесват на малчуганите дори повече от пюретата. Направете главна тема на домашните десерти пресните плодове – поднасяйте по-често плодови салати и сладкиши, в които тестото е почти символично. Още една хитринка: заинтригувайте децата с отглеждането на зеленчуци – по-късно ще им бъде интересно сами да си приготвят с тях салати или лесни ястия.

Сподели с приятели