Яжте кисело мляко час и половина след хранене

Според диетолози млечнокиселите продукти могат да се консумират и през нощта.

© iStock.com

Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това кога ги консумираме, разказва Андрей Бобровски, професор от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва Бобровски.

"Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното мляко киселото има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо", уточнява той.

 Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко е класифицирано като една от най-здравословните храни в света поради многобройните си лечебни свойства.

Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.

Но диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.

"Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от бифидобактериите, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах", казва Бобровски.

Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето, допълва той.

За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама./БГНЕС