ЯПОНСКИТЕ ДЕЦА ХАПВАТ ПОЛЕЗНИ И ВЕСЕЛИ ХРАНИ

Някои от училищата в Япония осигуряват обяд на своите ученици. Тези, които не могат да организират това, изискват учениците да си носят храна от вкъщи. Майките на тези деца приготвят специални кутии, наречени “бенто”.

Някои от училищата в Япония осигуряват обяд на своите ученици. Тези, които не могат да организират това, изискват учениците да си носят храна от вкъщи. Майките на тези деца приготвят специални кутии, наречени “бенто”.

Кутиите с обяд (бенто) са много популярни както сред децата в Япония. Половината от съдържанието им се състои от ориз, а другата половина – от приготвени по различни начини зеленчуци, месо, риба и яйца.

Възможни са най-различни комбинации от вкусове. Яйцата присъстват не само варени, но и направени на омлет и нарязани на тънки лентички или бъркани с най-разнообразни притурки. Много популярна съставка на бенто кутиите са и малките наденички и кренвиршите. Майките често нарязват едната страна на кренвиршите на много “пипала” и ги потапят във вряща вода, за да се извият – така се получават “октоподчета”, на които децата се радват.

Други популярни съставки са печената риба, печени или пържени меса, зеленчуци – мариновани, варени ли приготвени на пара. За десерт обикновено се слага ябълка или мандарина.

Тъй като японците отдават голямо значение на външния вида на храната, едно от задълженията, но и удоволствията на домакинята е да приготвя продуктите за бенто в интересни и забавни форми, така че да предизвикат апетита на детето.

Популярността на бенто се дължи първо на специалната загриженост на обществото като цяло и на родителите в частност за здравето на децата. От края на Втората световна война досега това е една от най-обсъжданите теми в медиите. На обед малчуганите сядат в училищния стол на чиновете си, превърнати в маси на хранене, и откриват вкусните изненади, които майките им са поставили в кутиите.

Но фактът, че японските майки продължават да приготвят обеда на децата си се дължи и на още нещо – твърдото убеждение, че когато храната е приготвена с любов, чувството може да бъде усетено от този, които я консумира. Японските майки вярват, че когато вкусват от създадената от техните ръце храна, децата им стават по-уверени, по-сигурни в себе си, чувстват се уютно и приятно, макар че не са удома.

Разбира се, и в Япония жените все по-често прекарват по цял ден на работа и нямат време да приготвят сами храната. Затова в магазините има кулинарни щандове, от които може да се купи бенто с прясно сготвени ястия.

Интересна информация:

Думата “бенто” е създадена от един военоначалник от 16 в – Ода Нобунага, който заповядал всеки от неговите войници да получава индивидуален пакет с храна за деня. От тези войнишки дажби произлязла прочутата кутия с обяд. Тя започнала да се използва от работниците, които прекарвали цял ден извън дома – на полето, рибарсите лодки или в някоя работилница в града. През епохата Едо (1603-1868) бенто станала част от светския живот – специална нейна разновидност съдържала закуски, специално предназначени за похапване в антрактите в театъра. През 19 в, със създаването на японските железници, се появило и бенто, наречено “екибен” – “гарово бенто”, с което пътниците се подкрепяли във влака.