Високофруктозен царевичен сироп - Що е то?

Високофруктозният царевичен сироп е подсладител, който масово се използва в хранителната индустрия.

Високофруктозният царевичен сироп е подсладител, който масово се използва в хранителната индустрия.

По-калоричен ли е от захарта? Може ли употребата му да доведе до затлъстяване? Не е ли „химия”?

Това са въпроси, които всеки от нас си задава, когато прочете етикета със състава на някоя газирана напитка например. Ето няколко честни отговора на най- често задаваните въпроси.

От естествени източници ли се получава високофруктозният царевичен сироп?

Високофруктозният царевичен сироп се получава от естествен източник: царевицата. Както трапезната захар и меда, високофруктозния царевичен сироп съдържа фруктоза и глюкоза, които се намират естествено в редица други храни

Различен ли е високофруктозният царевичен сироп от захарта?

Високофруктозният царевичен сироп и трапезната захар (захароза) са с приблизително еднакво съотношение на фруктозата и глюкозата, което прави тяхната сладост почти идентична. Те също така осигуряват еднакъв брой калории – 4 калории (17килоджаула) на грам. Тъй като техният състав е почти един и същ, след поглъщане тялото ги разпознава по същество като еднакви. Калоричните подсладители се разграждат от храносмилателната система, преди да бъдат абсорбирани в кръвообращението. След като бъдат абсорбирани, тялото не разпознава от кой хранителен източник са дошли простите захари, фруктозата и глюкозата.

Счита ли се високофруктозният царевичен сироп за въглехидрат?

Да, високофруктозният царевичен сироп е калоричен подсладител, извлечен от въглехидратите на царевицата.

Води ли заменянето на захарта с високофруктозен царевичен сироп до затлъстяване или диабет?

През 2008 г. Американският съвет на медицинската асоциация за наука и обществено здравеопазване заключи следното: “Тъй като съставът на високофруктозния царевичен сироп и захарозата е сходен, не е правдоподобно високофруктозният царевичен сироп да допринася за затлъстяването или други подобни състояния повече от захарозата… няма достатъчно доказателства, които да ограничат употребата на високофруктозен царевичен сироп или други фруктозо съдържащи подсладители в хранителните ресурси.” Експертите в областта на науката достигнаха до подобни заключения и на други наскоро проведени конференции. Говори се, че високофруктозният царевичен сироп не засища апетита така, както трапезната захар.

Какви са фактите?

Когато става въпрос за засищане на апетита, високофруктозният царевичен сироп е толкова ефективен, колкото и трапезната захар. Две изследвания, публикувани през 2007 г., които сравняват газираните напитки, подсладени с високофруктозен царевичен сироп или захар, показаха, че няма разлика в усещането за глад, засищането или краткосрочния прием на енергия.

Високофруктозният царевичен сироп в газираните напитки може ли да повреди зъбите ми?

Когато става въпрос за здравето на зъбите, добрата и редовна дентална хигиена е от съществено значение. Всеки хранителен продукт или напитка, съдържащ ферментиращи въглехидрати (захари и някои нишестета), включително газираните напитки, може да играе роля за появата на зъбен кариес, ако не се поддържа правилна дентална хигиена.

Зъбен кариес може да се развие, когато бактериите по зъбите влязат в контакт с ферментиращи въглехидрати; тогава бактериите произвеждат киселини, които постепенно разграждат твърдата структура на зъба. Колкото по-малко е времето, през което бактериите в устата са изложени на въздействието на ферментиращи въглехидрати, толкова по-малка е вероятността те да генерират киселина. Газираните напитки – в т.ч. тези, съдържащи захар или високофруктозен царевичен сироп – естествено напускат устната кухина бързо след поглъщане. Това съдейства за намаляване на времето, през което зъбите са изложени на въздействието на захарта. Въпреки всичко, много важно е редовно да мием зъбите си. Регулярните посещения при зъболекар и използването на флуор също играят важна роля за доброто дентално здраве. Също така, няма установена връзка между газираните напитки и пародонтозата (на венците). Рисковите фактори, които могат да играят роля за появата на

пародонтоза, включват нездравословно хранене, тютюнопушене, диабет и фамилна история на заболяването.

Води ли високофруктозният царевичен сироп до хиперактивност при децата?

Захарите, използвани за подслаждане на напитките, както трапезната захар, така и високофруктозен царевичен сироп, не причиняват хиперактивност у децата. Учените са тествали теориите за връзката между съдържащите захар напитки и хиперактивността в продължение на десетилетия и не са установили някаква правдоподобна връзка.

Сподели с приятели