Винаги дръжте тези напитки в хладилника

Роза Мария Урдиалес – член на Испанското общество по безопасност и качество на хранителните продукти (SESAL) обяснява, кои са напитките, които задължително трябва да бъдат съхранявани в хладилника.

Освен млечните продукти, от постоянно оглаждане се нуждаят техните заместители – протеиновите напитки на основата на соя, бадеми и ориз. Те също съдържат голямо количество белтъчини, които способстват размножаването на бактериите.

Според експертите, отворените сокове задължително трябва да стоят в хладилника, но за не повече от 5 дни. За прясно изцедените сокове този срок е по-кратък – само два дни.

В хладилника трябва да се държат и богатите на пробиотици ферментирали напитки като кефир и комбуча (чаена гъба – бел. ред.). Ниските температури способстват забавянето на ферментацията и натрупването на въглероден диоксид.

Вече отворените бутилки бира, вино или сайдер е по-добре да се оставят при стайна температура. Въпреки, че тези напитки също са ферментирали, съдържащият се в тях алкохол действа като консервант и защитава от мигроорганизми.