Великден в Северна Гърция

Великденските празници се отбелязват подобаващо от доста по-религиозните от нас гърци. От скръбта на Разпети Петък до всенародните веселия на Великден – всички емоции се изживяват и споделят и от млади, и от стари. 

Великденските празници се отбелязват подобаващо от доста по-религиозните от нас гърци. От скръбта на Разпети Петък до всенародните веселия на Великден – всички емоции се изживяват и споделят и от млади, и от стари.

Разпети Петък е тъжен ден –

на него се отбелязва смъртта на Иисус Христос. Ходи се на църква, както се ходи на погребение – с китка цветя, а възрастните жени дори са облечени в черно. Вечерта, след служба, започва шествието – отпред върви духов оркестър, който свири тържествена погребална мелодия, а след него върви носилка, която символизира мъртвото тяло на Спасителя. Местното население следва тъжната процесия с малки фенери с чаени свещи в ръце.

В съботната нощ пак се ходи на църква,

но вече с големи празнични свещи, които няколко седмици преди Великден се продават навсякъде в Гърция. След обявяването на възкресението те се палят от тази на свещеника, а след това трябва да бъдат отнесени вкъщи, без да загаснат.

В полунощ на Великден всички са на улицата,

прегръщат се и се целуват с думите “Христос анести”, а небето дълго се озарява от фоерверки. За гърците това е знак за нови, още по-големи празненства, както и за дългоочакваното завръщане на месото на трапезата. За да бъде преходът след строгия пост по-плавен, през тази вечер те похапват само “магейрица” – супа от агнешки мозък и дреболии, както и от пресни зеленчуци, подправена с много лимон. Тя се приготвя един единствен път през годината – за нощта на Великден.

Следващият ден е отреден на официални трапези,

на които се канят семейството, приятели и роднини. Масите се покриват с ярки покривки и се украсяват с пролетни цветя и кошнички с боядисани яйца. На този най-голям празник през годината щедро се леят узо, рецина или раки, слуша се будзуки и празнуващите с охота стават да танцуват. Хапва се агнешко – също като и у нас, но често можете да видите и гърци, излязли на открито,

за да си приготвят автентично чеверме.

В двора на жар се въртят и “кокореци” – агнешки вътрешности, нарязани наситно, напоени с лимон и “опаковани” около шиша с чревца. Във всеки дом се похапват козунаци и специални домашно приготвени сладки, наречени “кулуракия пасхалина”. През цялата следваща седмица празненствата продължават с гостувания, вечери и танци.