ВАРЕНЕ НА РИБА

Варената риба ще придобие много фин вкус, ако към водата, в която я готвите, прибавите малко прясно мляко.

• При варене големите риби, за да се запазят цели и да не се разкъсат, трябва да се варят на тих огън. За още по-голяма сигурност рибата се обвива в тънко платно, след което се обвързва с канап или здрав конец, без да се пристяга силно. Преди да се употреби, платното за обвиване на рибата се изпира със студена вода, за да се отстрани миризмата от прането със сапун. По-малките риби се увиват само с платно, без да се пристягат с конец. Този начин на варене е за риба с по-заоблена форма; това се прави с цел да им се придаде по-голяма устойчивост при варенето, както и да се запази здрава кожата им, която запазва вкуса, хубавият вид и сребриста лъскавина на варената риба. При варене на риби с плоски форми, като калкан, морски език и др., увиването на рибата в платно не се прилага.

• Риба, която се вари цяла, се слага в хладка вода. Ако се сложи в много гореща вода, може да се напука кожата й. Нарязаната риба се пуска в гореща вода. Рибата се счита за сварена, когато перките й лесно се отделят.

• Варете риба, като прибавите към водата 1 ч. ч. прясно мляко. Месото ще бъде по-крехко и бяло, а специфичната миризма - по-слаба. Направете няколко разреза върху кожата на рибата. Така тя няма ще се свари по-бързо и ароматът на подправките ще проникне в месото.

• Най-правилно се соли рибния бульон в началото на варенето.

Рецепта за рибен бульон