Тънкости при работата с пилешко месо

Пилешкото месо винаги е било ценен източник на хранителни вещества. То се появява още в най-ранните писмени паметници – от Древен Египет, Гърция, Рим и Азия.

© iStock.com

Предшественикът на днешното пиле е дивата банкивска кокошка (Gallus gallus). За пръв път тя е била опитомена в Индия. Древните индийци са я наричали “птица на слънцето”. В 3000 г. пр. н. е. някои древноиндйски писатели споменават петела като “свещена птица”. Не е ясно как птицата се е разпространила из другите краища на света, но е факт, че малко по-късно вече има сведения за отглеждане на кокошки в Персия и Китай. Днес пилета се отглеждат навсякъде - почти всички култури на света ги използват за храна, като привнасят към рецептите собствения си характерен колорит. Местни ястия като индийското пиле тандури, италианското пиле качаторе и хавайското пиле са популярни вече в световен мащаб.

Хранителна стойност

Пилешкото месо е богато на първокласни белтъчини, което означава, че в него се намират всички незаменими аминокиселини. То съдържа и витамини – особено от А и Б групата, както и минерали като желязо и цинк. Лекото и нежно месо е лесно за дъвчене и преглъщане, което го прави подходящо за консумация и от деца и стари хора. След като се отстрани кожата, месото става още по-бедно на мазнини, което го превръща в диетична храна, подходяща за всеки.
Пилешки бутчета с горчица

Пилешки бутчета с горчица

Рецепта за Пилешки бутчета с горчица - рецепта за вкусен обяд или вечеря, която не се нуждае от много сложни или скъпи продукти.

Избор на пиле

Пилето може да се купи охладено или замразено, цяло или на части. Смята се, че пресните пилета имат по-добър вкус от замразените. Характерно предимство е пилето да е с жълт цвят – това означава, че е хранено с царевица и месото му ще бъде по-вкусно. Всички пресни пилета трябва да имат гладка, мека кожа, без перушина или натъртвания по бутчетата, а замразените пилета не трябва да оставят размразена вода, когато ги поставите в тавата.

Когато купувате прясно пиле, нека това да е последният продукт, който ще вземете от магазина. Желателно е да го сложите в отделна торба, най-добре – хладилна чанта, за да не се затопли, докато го носите вкъщи. Целта е да не позволите на бактериите на салмонелата, които винаги се съдържат в безвредно малки количества в суровото птиче меса, да се размножат и да станат опасни.

Супа от пиле и леща с гъби

Супа от пиле и леща с гъби

Хрумвало ли ви е да приготвите леща с пиле? Страхотна е!

Съхранение на пилето

Щом пристигнете вкъщи, махнете найлоновата опаковка на пилето, изплакнете го и го подсушете с домакинска хартия. Покрийте го със свежо фолио и го приберете веднага в хладилника. Прясното пиле може да се съхранява там до 3 дни, ако е поставено в най-студената част – с температура 4 градуса. Ако пилето трябва да престои в хладилника по-дълго време, по-добре купете от магазина замразено пиле и го приберете в камерата.

Ако се наложи да замразявате отделни части от пилето, подсушете ги с домакинска хартия и ги приберете в отделни пликчета, най-добре с цип. Изтласкайте въздуха от отвора, преди да затворите ципа и сложете етикет с датата на замразяването.

Замразени пилета

Ако купувате замразено пиле, обърнете внимание дали опаковката не е разкъсана. Поставете пилето във фризера веднага, щом се приберете вкъщи. Размразете месото напълно преди готвене, за да избегнете неравномерното изпичане, при което някои части остават сурови – там могат да се задържат болестотворни бактерии.

  • Не замразявайте отново веднъж размразено месо. Ако ви е в повече, първо го сгответе, а след това замразете излишното количество.
За да размразите пиле, махнете найлоновата опаковка и го поставете върху решетка в съд, за да не позволявате под месото да се събира течност. Покрийте със свежо фолио и го оставете в хладилника за 24 часа. Това е най-подходящият начин за размразяване – оставеното на птицата върху кухненския плот за една нощ или дори за няколко часа поощрява размножаването на салмонелозните бактерии и трябва да се избягва.

Предпазни мерки при готвене

Измийте внимателно ръцете си преди да пипате пилешкото месо. Измийте ги и ако след това пипате друга храна. Дъските за рязане, ножовете и други съдове и инструменти трябва да се измият с топла вода и с препарат за миене след като са били в допир със сурово пилешко, за да се избегне взаимното заразяване с бактерии. Никога не дръжте суровото пиле на стайна температура за повече от един час, като включвате в това време и готвенето.

Тънкости при работата с пилешко месо

  • Температурната обработка на пилето трябва да достигне до самия център на месото и не трябва да има останали сурови части. Това гарантира, че всички бактерии са убити чрез проникването на топлината. Проверка може да се направи, като месото се прободе дълбоко с шишче – ако излизат само светли сокове, то е готово.
  • Охлаждайте бързо сготвената храна, като веднага я прибирате в хладилника. Не се притеснявайте, че ще го повредите – хладилниците са предвидени да се справят с такива задачи. Разделяйте големите количества на порции, за да ускорите охлаждането – това важи особено за вареното пиле и пилешкия бульон.
  • Съхранявайте суровите и сготвените продукти отделно: сготвените – на най-горното, а суровите – на най-долното ниво. Най-опасната температурна зона за развитие на бактериите е между 5 и 65 градуса, така че поддържайте месото в хладилника в границата под нея, а когато го претопляте преди ядене го загрейте поне до 75 градуса.