Тайният омлет на майка Пуляр

Разкриваме историята и тайната рецепта на най-скъпия омлет в света! Ще се изненадате колко е лесна.

© iStock.com

Омлета – тоя вкусен аламинут, готвят всички народи по света. Спомнете си за италианската фритата със зеленчуци, за испанската картофена тортийя, за индийския масала с кимион, за японските ацуяки тамаго и усуяки томаго с оризово вино и соя или пък за китайския фу йонг със скариди и зелен фасул. Въпреки това разнообразие и изобилие, за родина на омлета се смята Франция, която е превърнала ястието от обикновена храна в кулинарен шедьовър.

Вкусна хапка за бедняци и за крале

Много векове в Европа омлетът е традиционно великденско ядене за всички слоеве от населението: готвят го и в семействата на бедните, и в дворците на аристократите. Френският крал Луи XV е известен не само като държавник, но и като създател на омлета с канела и ябълки. Голям ценител на този аламинут бил и Наполеон. За него разказват, че веднъж в южния френски град Безие местните първенци го нагостяват с омлет, който предизвиква истински възторг у пълководеца и той заповядва да изпържат такъв и за неговата гвардия. Гражданите събират всички яйца, които успяват да намерят в Безие и околностите му, и приготвят огромен омлет за войниците на Великата армия. Оттогава в този южен град съществува Световно братство на гигантския омлет и по традиция всяка година се организира празник с главно блюдо – сетихте се! – гигантски омлет.

Омлетът на Ескофие за Сара Бернар

По-късно прочутият френски кулинар Огюст Ескофие, наричан крал на готвачите, казва за омлета „това са просто разбити яйца, изпържени и прегънати на две и толкова“. Но „кралят“ просто скромничи и почитателите на неговия кулинарен талант знаят това. Не случайно легендарната актриса Сара Бернар всяка сутрин закусва в хотел „Риц“ с неговия омлет от 2 яйца, които той разбива с нож със забодена на върха му скилидка чесън. Получава се нещо много вкусно, което актрисата обожава. Въпреки това обаче найпрочутият създател на омлети става не „кралят на готвачите“, а една обикновена французойка – Анет Пуляр.

Ето  история на  Анет Пуляр

Ето история на Анет Пуляр

© iStock.com

На Северозападното крайбрежия на Франция, в Нормандия, е разположен приказният остров-крепост – абатство на бенедиктинските монаси, Мон Сен Мишел. В Деня на Св. Михаил тук се стичат десетки хиляди хора. В последната четвърт на XIX век, когато в абатството започват реставрационни дейности, тук се заселва Едуард Коруае, главен архитект на крепостта. И тъй като нито една гостилница не му харесва, той отваря свое заведение и назначава за гостилничарка готвачката си Анет Бутио. Скоро обаче тя се жени за някой си Виктор Пуляр и взема неговата фамилия.

Двамата дълги години хранят уморените пътешественици и поклонници. Едва пътникът е пристъпил прага на гостилницата им, и готвачката вече слага на масата му невероятно пухкав омлет.

И въпреки, че през целия си дълъг живот тя прави още 700 вида ястия, прочута в цяла Франция я прави именно великолепният ѝ омлет „лек, като пух“. Така още в младите ѝ години французойката си спечелва прозвището „майка Пуляр“, както по онова време наричат изкусните готвачки.

Докато приготвя специалитета си, отстрани изглежда, че тя не прави нищо особено. Просто няколко минути разбива в медна купа по 3 жълтъка на порция, докато се получи жълта пенеста маса, а после отделно прави на сняг и трите белтъка. Сипва в тежък чугунен тиган, в който се топи бучка масло, първо жълтъците. Изпържва ги в цвърчащата мазнина, и върху тях изсипва и белтъчния сняг.

Важно е да се каже, че майка Поляр не използва в рецептата си нито сметана, нито мляко.

След 2-3 минути омлетът става готов и тя го поднася горещ и пухкав.

Разказват, че още тогава, в края на по-миналия век, всички места в гостилницата ѝ били заети предварително месеци напред.

Специален тиган, особена порода кокошки или...?

Дълги години се смята, че готвачката от остров Мон Сен Мишел е отнесла тайната на легендарния омлет със себе си в гроба. Впрочем още приживе мнозина се опитват да разгадаят рецептата ѝ. Някои твърдят, че тя разбива яйцата с малко вода, според други използва нормандска сметана или дори... фоа гра – култовия френски деликатес от гъши дроб. Промъкват се и предположения, че използва специален тиган за пърженето на омлета и че отглежда особена порода кокошки.

След смъртта на Анет Пуляр ханът минава в ръцете на друг собственик, който се кълне, че е купил и рецептата на прославената кулинарка. Оказва се обаче, че още приживе тя я е споделила с прочутата писателка Елизабет Дейвид, която след смъртта на Анет я публикува в книгата си „Омлет и чаша вино“. Няколко века по-късно излиза и друга кулинарна книга, в която са публикувани няколкостотин рецепти на покойната.

Да хапнем в легендарната гостилница

Да хапнем в легендарната гостилница

© iStock.com

Ако искате да посетите легендарната гостилница, в която майка Пуляр готви прочутия си омлет, трябва да тръгнете за Нормандия. Преживяването е най-незабравимо с кола. Наближите ли заветното място, около вас ще се разстели равнина – отвоювана от морето ценна площ със солена почва. По зелените ѝ поля пасат стада овце, чието месо е особено крехко и вкусно именно заради солената паша. На всички пътешественици, които стигат дотук, остров Мон Сен Мишел действа магически може би заради резкия контраст между плоската като палачинка равнина и самотно издигащия се връх на острова, увенчан с мистериозен, старинен замък. До него се стига по насип, превърнат в паркинг, препълнен с коли.

Обяснимо е – Мон Сен Мишел е един от най-посещаваните туристически обекти в цяла Франция, пък и Париж е само на 285 км. В основата на скалистия връх е разположено едноименното градче.

Главната му – и единствена! – улица Гран Рю го пресича надлъж. Тук са разположени магазинчета, хотели, сувенирни павилиони, църква и гробище. Особеното на това селище са също домовете и крепостните стени, построени направо на пясъка. Но притегателната сила на това място е гостилницата „Майка Пуляр“, разположена в самото начало на Гран рю.

Днес тук се струпват стотици туристи от цял свят, почитатели на старинния аламинут, готови да се разделят с по 40 евро заради порция от него.

Триетажният ресторант „La Mere Poulard“ е разположен в същата сграда, в която е живяла старицата. Там сега не предлагат нищо друго, освен легендарния омлет, понякога и с някои допълнения като ябълки или бекон.

Приготвянето на специалитета става пред очите на гостите и е превърнато в истинско представление. И ако това не ви е достатъчно, от околните лавки пък може да си купите за спомен от кърпи и картички до килимчета и медни съдове с образа на майка Пуляр. Така кулинарният шедьовър от по-миналия век и неговата създателка продължават да удивляват света и да печелят аплодисментите му.

Тайният омлет на майка Пуляр

Тайният омлет на майка Пуляр

© iStock.com

Продукти за 1 порция:

  • 4 яйца
  • 1 ч. л. масло
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Разделете белтъците от жълтъците. Поръсете жълтъците със солта и разбъркайте с вилица. Отделно разбийте белтъците на пяна.
  2. Загрейте маслото в тиган и пържете в него жълтъците, докато се стегнат. Сипете отгоре белтъчната пяна и изравнете с лъжица. Похлупете с капак.
  3. Гответе 2 минути на тих огън, докато белтъците вече не се залепват по лъжицата.
  4. Сгънете омлета и го поднесете.
За да получи пухкава белтъчна пяна, легендарната френска кулинарка разбива яйцата в медна купа. Същият ефект може да постигнете и без да разполагате с меден съд, ако натриете стените на вашата купа с оцет и сол и след това съвсем леко попиете течността с домакинска хартия или салфетка.