Тайните на бутертестото

Топлите хрупкави хапки от бутертесто, изпечени до златисто и с различни плънки, са любимо лакомство в дългите студени дни на зимата. Ароматът им пълни кухнята с настроение за празник и качва рейтинга на всяка домакиня.

© iStock.com

ВИЖТЕ: Рецепти с бутертесто

Топлите хрупкави хапки от бутертесто, изпечени до златисто и с различни плънки, са любимо лакомство в дългите студени дни на зимата. Ароматът им пълни кухнята с настроение за празник и качва рейтинга на всяка домакиня.

Бутертестото е познато на народите повече от 4 века. Според най-достоверните сведения то е измайсторено през 1645 г. от Клавдий Хеле, ученик на френски сладкар. По съвет на лекаря младежът приготвя за своя болен от диабет баща хляб само от брашно, вода и масло. Той замесва тестото и слага в него парче масло. После отново и отново меси. Оформя го като хлебче и го пъха във фурната. Каква е изненадата на майстора и ученика му, когато от там изваждат пухкаво, ароматно хлебче, състоящо се от десетки фини слоеве! По-късно Клавдий работи в известната парижка сладкарница „Rosabau Patisserie“ и там усъвършенства изобретението си. Във Флоренция обаче, където сладкарят живее след това, собствениците на пекарна братя Моска открадват тайната му рецепта за изумителното маслено тесто.

От тогава до днес в цял свят от него се пекат пасти, торти, сладкиши, соленки, закуски, пирожки и печива, които винаги печелят овации на трапезата.

Многолистното маслено (бутер) тесто се приготвя по различни начини - с мая, със сода или безквасно. Независимо от вида му обаче основният компонент, освен брашното, е мазнината – масло или маргарин. Въпреки че от отдавна готово замразено бутертесто се продава във всеки магазин за хранителни стоки, да си го приготвиш вкъщи е удоволствие особено за изкушените от кулинарията.

© iStock.com

ИЗИСКВА СЕ ЕДИНСТВЕНО ТЪРПЕНИЕ

Докато се приготвя, тестото се покрива със слой мазнина и многократно се сгъва и разточва. Процесът е трудоемък, защото трябва да се получи тънка кора, която в никакъв случай не бива да се прокъсва. През цялото време тестото трябва да остане студено и да му се дава време да „почива“. Подобно на него е единствено средиземноморското тесто фило, което се използва за направата на баклави. То обаче се замесва с по-малко мазнина и с повече брашно. Ако се заемете да забъркате бутертесто у дома, добре е да знаете

© iStock.com

КОМПОНЕНТИТЕ И ПРАВИЛАТА

1. Водата, с която се замесва. Тя трябва да е студена и в съотношение с брашното 1:2. Вместо нея може да използвате и прясно мляко, което обаче намалява еластичността на тестото, но пък подобрява вкусовите му качества. Най-добре е да се използва смес от двата компонента. Още по-пухкаво става тестото, ако водата или млякото се замени с жълтъци.

2. Брашното трябва да е бяло и сухо. Непременно го пресейте, за да се напълни с кислород.

3. Солта подобрява вкуса на тестото и го прави по-стегнато. Ако количеството й обаче е по-малко, слоевете ще се разделят, а ако е повече – ще се влоши вкусът.

4. Лимоновата киселина (или оцетът) подобрява еластичността на тестото и вкусовите качества на готовото изделие, но не е задължителна съставка.

5. Маслото или маргаринът трябва да са студени, в противен случай то трудно се разточва. Прибавя се след като се забъркат брашното, водата, солта и лимоновата киселина.

6. Краищата на разточеното тесто не се мажат с разбит белтък, когато е необходимо да се слепят, а се намокрят с вода или се притискат с вилица или лъжичка.

7. Фурната трябва да е плътно затворена по време на печенето. Тавичката се слага на долната й скара, а оптималната температура 190-200 градуса. Времето за изпичане трябва да се спазва точно, защото препеченото изделие нагарча.

© iStock.com

А ГОТОВОТО БУТЕРТЕСТО ?

То трябва да се съхранява дълбоко замразено. Непосредствено преди употреба го извадете от камерата и ако е на пластове, разгънете ги и оставете да се размразят за около 20 минути. Намажете всеки пласт със студена вода и разточете до желаните размери и дебелина.

Опитните кулинари препоръчват да движите точилката от дясно на ляво, след това в обратна посока и накрая отгоре надолу.

За да не се деформират изделията, приготвени за печене, поставете ги за 15 до 30 минути в хладилника. Не намазвайте с мазнина тавичката, в която ще ги сложите, а я намокрете с малко студена вода. По време на печенето тя ще се изпарява и ще придаде допълнителен обем на тестото. Със същата цел може да напръскате с вода и долната част на фурната.

Рецепта за Весели прасенца

Рецепта за Весели прасенца

30 мин

Продукти за 22 броя:

  • 400 г замразено бутертесто
  • брашно за поръсване
  • 1 жълтък
  • 1 с. л. прясно мляко
  • 4 с. л. кондензирано подсладено мляко
  • 2-3 с. л. течен шоколад за украса

1. Бутертестото се размразява и се разточва на кора върху поръсена с брашно плоскост. С чашка се изрязват 22 кръгчета.

2. С по-малка чашка се изрязват зурличките. От получените обрезки се оформят триъгълничета за ушички. Те и зурличките се прикрепват върху кръгчетата за главичките.

3. Слагат се в тавичка и се намазват с жълтъка, разбит в млякото.

4. Изпичат се за 10-15 минути във фурна, загрята до 200 градуса, до златисто. Изваждат се и горната част на големите кръгчета се разрязва хоризонтално.

5. Двете половинки се слепват с кондезираното мляко. С клечица, натопена в шоколада, се обозначават очичките и ноздрите. Веселите прасенца са ефектна украса за празничната трапеза.


ОЩЕ: Рецепти с бутертесто