СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Промяната на хранителните навици на детето трябва да започне от семейството. Тези съвети ще помогнат на загрижените родители.

Как да промените хранителните навици

У дома

* Колкото по-често детето вижда пред себе си новото блюдо, толкова по-скоро то ще прояви интерес и ще го опита. Не се отчайвайте - това може да се случи чак на 11-я или дори на 19-я път.

* На трапезата трябва да цари приятна емоционална атмосфера. Никога не се карайте на детето по време на хранене и не правете трагедия от това, че то се отказва от ядене.

* Използвайте влиянието на ролевите модели. Децата охотно се съгласяват да пробват ново ястие, ако видят, че техните родители или по-големи братя и сестри го ядат с удоволствие.

* Не забранявайте на малкия човек да яде тази храни, които му харесват. Забраната само ще подгрее интереса му към тях.

* Не настоявайте агресивно да яде полезни храни, а ги включвайте в менюто му постепеннно. Помнете, че неофобията – страхът от нови ястия, изчезва с възрастта.

* Не давайте на детето като награда висококалорични продукти – шоколади, пасти, торти, бонбони... За да го поощрите, обещайте му да го заведете на басейн, на кино или например на гости при любимия вуйчо.

Храна за училище

* Потърсете помощ от детето си. То с удоволствие ще яде това, в чието приготвяне непосредствено е участвало. Оставете му свобода за творчество, но и наблюдавайте какво прави. Планирайте и приготвяте ученическите обеди заедно и... нека това е весело преживяване.

* Правилно организирайте приготвянето. Можете да спретнете обяда по-бързо, ако заделите за него специални съдове и прибори. Купете неголеми плътно затварящи се контейнери, бутилки за напитки, салфетки. Нека те да бъдат цветни и с картинки – за детето така ще е значително по-забавно.

* Научете вашия ученик отрано да се храни правилно. Всеки ден включвайте в менюто му минимум една от споменатите по-горе хранителни групи.

* Приготвяйте разнообразни обеди – нека на детето да му е интересно какво ще се окаже днес в раничката му.

* Безопасност преди всичко! Никакви бързо развалящи се продукти. Горещите слагайте само в специално предназначени за това контейнери.

* Подгответе сюрприз. Напишете на вашия ученик някакво пожелание и го сложете в пакета му за обяд. Добавете цветна салфетка и картинка.

* Не забравяйте за течностите. Недостигът им може да причини главоболие на детето, повишена умора и проблеми с концентрацията и вниманието. Децата постоянно се нуждаят от течности като мляко, сок или вода.

И последно. Не забравяйте, че родителите са пример за подражание включително и в хранителните навици. Ако искате вашето дете да се храни правилно, най-добрият начин да го научите, е самите вие да се храните така.