Спестете от почистващи препарати с... яйчени черупки

Не изхвърляйте яйчените черупки! Ще останете изненадани колко приложения имат в домакинството – от лечебно средство до наторяване на градината и за избелване на пране.

Когато готвим с яйца, вниманието ни е насочено към правилното разбиване на жълтъците, превръщането на белтъците в снежна пяна, навременното им добавяне в ястията и какво ли още не, а черупките им поемат пътя към кофата за смет. Напразно! Оказва се, че от тях може да имаме съществена полза както за здравето, така и за домакинството. Просто трябва правилно да ги използваме. Вижте как.

Като лекарство

Ще останете учудени на колко болежки могат да помогнат яйчените черупки. Употребата им е полезна при кариеси, проблеми с гръбначния стълб, остеопороза, кървене от венците, раздразнителност и дори алергия. Астматиците могат с тяхна помощ да облекчат пристъпите на болестта си. Те помагат още при разстройство и гастрит, както и при изгаряния.

Народната медицина пък лекува с рецепти, в които има смлени яйчени черупки, язва на дванадесетопръстника. Запечените до златисто черупки, смлени на прах, преустановяват болки в стомаха и имат антиацидно действие. Приемат се 1 път на ден преди ядене в продължение на 10 дни. Стар лечебник твърди, че смляна на прах яйчена черупка, изпита с малко вино от грозде, преустановява стомашно разстройство.

И още:

Обогатяват организма с калций. Черупките от яйца са източник на натурален калций, който е изключително важен за организма. И макар че веществото може да се намери и в други продукти, само това в състава на яйчените черупки се усвоява абсолютно пълно. Обяснението е, че по състав те съвпадат с нашите кости и зъби. В аптеките на западните страни прашец от яйчени черупки се продава от 1970 г. насам.

За образуване на костна тъкан при малките деца. Този продукт е много полезен за малчугани, тъй като до 3-годишна възраст редовно се образува костна тъкан за формиране на скелета. Така че допълнителното постъпване на калций в детския организъм е препоръчително. Разбира се, черупките трябва да са смлени изключително фино до консистенция на на пудра. На деца от 6 месеца до 1 година се дава от нея само на върха на ножа, а след това, до 3-годишна възраст, количеството може да се увеличи двойно.

За заздравяване на ноктите и косите. Всички знаят, че здравите и красиви коси и нокти се дължат на достатъчни количества калций. Като негов източник спокойно може да се използват и смлените яйчени черупки. Достатъчно е веднъж седмично да се приема 1/3 ч. л. от тях заедно с капсула рибено масло.

За избавяне от радиоактивни вещества. Не е тайна, че природата е доста замърсена с всякакви вещества, сред които често и радиоактивни. Човешкият организъм за жалост ги натрупва, което води да неблагополучия със здравето. За да се изхвърля тази опасна шлака, отново може да помогнат фино смлени яйчените черупки – вземайте 1/4 ч. л. от тях всеки ден в продължение на няколко седмици.

Внимание!

Курсът на лечение на всички болежки може да продължи 1 месец. След него е нужна почивка и чак тогава може да се повтори. Не бива да се забравя, че излишъкът от калций е не по-малко вреден от недостига му – по-големите количества може да станат причина за образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур и да се отразят неблагоприятно на сърцето.

Как да ги приготвим

Като начало измийте празните черупки от сурови кокоши яйца с топла вода и сапун, изплакнете ги добре и ако са за малки деца, ги стерилизирайте 5 минути в кипяща вода. Стрийте в дървено или каменно хаванче просъхналите черупки, като не допускате допир до метални предмети. Ако използвате кафемелачка, прашецът ще е по-слабо активен.

Важно е да използвате само черупки от кокоши, най-добре домашни, яйца. Продаваните в магазините не са подходящи, тъй като черупките са обработвани с препарати. Тези от патешки яйца също не стават, защото често са инфектирани. Цветът на черупките няма значение – спокойно може да се използват и бели, и тъмни.

Преди да скълцате черупките, непременно отделете вътрешната ципа. В противен случай тя ще възпрепятства пълноценното възприемане на калция. Отделена, ципата може да използвате за лечение на мазоли. Приготвени на фина пудра, яйчените черупки може да съхранявате за дълго време в затворено бурканче. Приемайте със закуската си сутрин от 1,5 до 3 г на ден в зависимост от възрастта, като добавяте прашеца в извара, мюсли, попара или детски кашички.

Помощник в бита и кулинарията

За подобряване вкуса на кафето. Малко смлени на прах яйчени черупки добавени в кафето ви и вкусът ще стане значително по-ярък, а горчивината ще се неутрализира от калция в тях. Освен това черупките ще „спуснат” утайката от кафето на дъното на джезвето или на чашката ви.

Като избелващо средство. От стари времена е известно, че белите яйчени черупки имат избелващ ефект. Това домашно средство може да си приготвите, като завържете здраво и плътно в тънка кърпа смлени яйчени черупки. Сложете пакетчето направо в барабана на пералната машина заедно с белите дрехи за пране.

За почистване на съдове. Смлени яйчени черупки сипете в чайник, бутилка, кана или термос и налейте до половината с вода. Хубаво стръскайте и оставете да престои така 1 нощ. На сутринта вашият съд ще бъде чист. Смлени яйчени черупки насипете в тиган с позагоряла мазнина и изтрийте с гъба – става като нов.

За наторяване в градината. Наръсете почвата в лехите си със смлени черупки от яйца преди да посадите растенията. В половинки от яйчени черупки може дори да отгледате разсад.

Сподели с приятели