Скандинавската диета бори успешно деменцията

Китайски учени установиха, че скандинавската диета снижава риска от деменция с цели 30%, пише английското издание „Дейли мейл“. 

Китайски учени установиха, че скандинавската диета снижава риска от деменция с цели 30%, пише английското издание „Дейли мейл“. Учени от Медицинския университет в Тиендзин са анализирали данните на 2223 пациенти на възраст над 65-години, страдащи от различни нарушения на мозъчните функции.

 

Резултатите от проучването са потвърдили, че хранителен режим богат на риба и морски дарове, ядки и пълнозърнести храни, особено в съчетание с физическа активност, е изключително полезен за предпазване на мозъка от увреждания.

 

Предишни изследвания вече установиха, че консумацията на мазни риби, като например скумрия или херинга, спомага за овладяване на възпалителните процеси в организма и защитава кръвоносните съдове в мозъка от увреждания.

 

Скандинавската диета означава също отказ от захар и полуфабрикати. За разлика от средиземноморската диета, която набляга на консумацията зехтин, мазнината следва да е основно от рапица.

 

При все това, най-сериозен рисков фактор за развитие на деменция остава възрастта. Учените обаче са на мнение, че благодарение спазването на подходящ хранителен режим и физическа активност всеки би могъл да увеличи шансовете си дълъг и пълноценен живот значително.

 

Източник - БГНЕС

Сподели с приятели