Салата

Листата на някои сортове градинска салата са закръглени или слабо сплеснати. Тях наричаме листни салати. При други сортове листата са продълговати. Тези зеленчуци са познати като марули.

• Според агрономите в близкото минало нашият народ е отглеждал предимно марули. Обикновено листната салата се ползва като гарнитура към ястия.

• Столетия преди да стане известен принципът за равновесие в организма между хормоните инсулин и глюкагон и да се говори за диети, постигащи ситост по този начин, хората се доближавали до полезното равновесие чрез приемане на месна храна с много салата. Освен целулоза в листната салата има въглехидрати и редица жизненоважни микроелемeнти - калций, фосфор, желязо, калий.

• Листата са много богати на витамин С, който достига до 30 мг. Ето защо салатата е идеално средство за подсилване на организма.

• Съдържа още укрепващият за кожата провитамин А - каротин (до 2,5 мг%), както и нужните за нервната система витамини - Р, Е, В1 и В2. Най-значително е количеството на витамин С и на каротина във външните тъмнозелени листа на салатата. Понякога те са доста горчиви на вкус. Това се дължи на голяма доза от веществото - лактуцин.

• В диетите за отслабване при здрава храносмилателна система е по-добре да се включва маруля, чиято целулоза е по-груба и по-дълго се преработва в организма. Освен това по-бавно увяхва от салатата, така че запазва повече от хранителните си свойства. Приема се, че не само освежава, но и утолява жаждата.