С КАКВИ ЯСТИЯ ПОСРЕЩАМЕ АРХАНГЕЛОВДЕН

Жените приготвят и раздават помежду си обредни хлябове - „боговица“, "рангелов хляб", „рангелово блюдо,“ параклис.

В народните вярвания архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. Наричат го Вадидушник, тъй като се смята, че вади душите на болните и на старите хора.

 

Съботата преди Архангеловден е Голяма Задушница, наричана още мъжка или войнишка задушница, защото тогава се отдава специално почит на загиналите воини. Тя има различни названия в различните части на България: Рангелското одуше, благо одуше, Хрангелска душница. В Хасковско тази задушница се нарича благото одуше, защото тогава се раздава благо вино (сладко вино) и петмез от тикви.

 

След сутрешната литургия, прекаждането на гроба и подаването, хората организират общи трапези, на които всеки слага по едно или повече любими ястия на своя починал близък. Трябва да има осем храни, харесвани от близките, които вече не са на този свят. Първата глътка вино се сипва на земята за мъртвите. Останалата от гощавката храна също се оставя на земята. Вярва се, че ако насекомо прелети по време на общата трапеза, то това е духът на споменавания човек, който в този ден може да контактува с близките си и им благодари, че са се помолили за мира на душата му и са почели паметта му.

 

Самият празник е наричан в различните части на страната още Рангеловден, Хрангелуфден, Арангеловден, Араламбо, Св. Рангел. След тържествената литургия и водосвета в църквата, в къщите се прави курбан, като обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си обредни хлябове - „боговица“, "рангелов хляб", „рангелово блюдо,“ параклис. Такива хлябове се правят и при погребение и помен, тяхната пластична украса също е идентична.

 

Освен това на трапезата се слагат шилешка супа, варен зрял фасул, жито, друсан кебап от овнешко месо и сладка баница с настъргани ябълки.

 

Имен ден празнуват Рангел, Ангел, Ангелина, Райчо, Райко, Рачо, Ангелинка, Рая, Геле, Гела, Михаил, Милчо, Милка, Гавраил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил,Милена, Милан, Милана.

 

Пиле с дюли в гювеч  

1 ч и 30 мин

4-6 порции

1 пиле около 1 кг и 500 г

1/2 ч. ч. зехтин

3 глави кромид

2-3 червени чушки

сол на вкус

1 ч. л. черен пипер

1 щипка кориандър

горчица, на вкус

1 кг дюли

3-4 зелени люти чушлета

50 г масло

1. Почистеното и измито пиле нарежете на порции и ги изпържете в част от сгорещения зехтин заедно с нарязания на полумесеци кромид и червените чушки, нарязани на едри парчета.

2. Подправете със солта, черния пипер, кориандъра и горчицата и залейте с половин литър гореща вода. Варете 30 минути, без да похлупвате.

3. Разрежете на две добре измитите дюли и ги почистете от семенната част.

Изпържете ги в загрятото масло на силен огън.

4. Порциите пиле, дюлите, лютите чушлета сложете в гювеч, залейте с бульона от варенето и похлупете. Сложете го във фурна, загрейте постепенно до 180 градуса и печете 40 минути. Сервирайте с гювеча.

 

 

ОЩЕ СТРАХОТНИ КУЛИНАРНИ ИДЕИ ЩЕ НАМЕРИТЕ В КНИГАТА „СТАРИННИ РЕЦЕПТИ ЗА ПРАЗНИЦИ И ОБРЕДИ“. МОЖЕ ДА Я ЗАКУПИТЕ НА WWW.SHOP.SBB.BGСАМО ЗА 6 ЛВ.