Пускат в продажба нов сорт лук "без сълзи"

Sunions, сорт лук „без сълзи“, за който дистрибуторите твърдят, че не кара готвача да плаче, ще бъде в избрани магазини на Waitrose от следващата седмица, съобщава „Индипендънт“.

© iStock.com

арката, която е пусната на пазара в САЩ, заяви, че са били необходими повече от 30 години за отглеждане на по-малко лютящи сортове лук, за да се намери сорт, при който изпаренията, отделяни при рязане, не са достатъчно силни, за да предизвикват сълзи в очите.

"Много хора са се опитвали да разберат как да спрат да плачат при рязане на лук: чрез замразяване на лука, накисване във вода, рязане по определен начин, използване на лъжица - списъкът е безкраен, но за съжаление, той все още ви кара да плачете. Сега всичко това се промени благодарение на разработката на Sunions от BASF", казва Насир Ахмед, мениджър "Потребители и клиенти" в отдела за зеленчукови семена на BASF в Обединеното кралство, цитиран от „Fresh Produce Journal“.
Лучен пирог

Лучен пирог

Рецепта за Лучен пирог - бирата в пълнежа може да бъде заменена с вино или минерална вода.

Съобщава се, че три опаковки лук "sunions" ще струват с 30 пенса повече от четири опаковки лук от собствената марка на Waitrose.

Пол Бидуел, доставчик на лук за Waitrose, заяви:

"Идеален за премахване на сълзите от кухнята, сладостта на този вид лук е идеална за разнообразни ястия - от салати до топли ястия."
"Идеален за хора с чувствителни очи, както и за готвене в кухнята с деца", заявиха от Waitrose.
Конфитюр от лук с вино

Конфитюр от лук с вино

Рецепта за Конфитюр от лук с вино - този конфитюр от лук с вино отлично върви с пържени пилешки дробчета в масло.

Sunions заяви, че нейният лук не е генетично модифициран, а само отглеждан. Компанията заяви, че ароматът му се развива по различен начин от този на другите видове лук.

Тя заяви: "Летливите съединения в лука са отговорни за плача и острия вкус и количествата на тези съединения в други видове лук остават същите или се увеличават с течение на времето. В нашия лук тези съединения са точно обратното - намаляват, за да създадат лук без сълзи, сладък и мек."

Sunions вече се продава в Америка и не е приет добре от всички. В рецензия от 2018 г., публикувана във в. "Вашингтон пост", се казва, че те са много сладки - "достатъчно сладки, за да можете да седнете и да ги ядете като пуканки" - и нямат почти никакъв аромат. Друг журналист, който ги е опитал там, казва, че са "почти без аромат". /БГНЕС