Представяме ви...Дюлите

Дюлята била позната от дълбока древност, като за нейна родина се определят земите около Кавказ. Оттогава до днес тя е сред най-предпочитаните късно есени плодове, защото е много полезна и вкусна. Рецепти с дюли

Дюлята била позната от дълбока древност, като за нейна родина се определят земите около Кавказ. Оттогава до днес тя е сред най-предпочитаните късно есени плодове, защото е много полезна и вкусна. Използва се предимно при приготвянето на сладка и сладкиши, но присъства на трапезата и като компонент на различни вегетариански и месни ястия.

Дюлята е траен плод, който при правилно съхранение на хладно място може да се запази през цялата зима.

Дюлевия плод съдържа органични киселини, захари, пектинови вещества, целулоза. Богат е на витамини, като най-голямо е количеството на С, РР, В и Е. В дюлата се срещат минерални соли на калия, калция и фосфора. Откриват се и микроелементи като мед, органични киселини като ябълчна и винена. Приятният й аромат се дължи на специфичните етерични масла.

Дюлите се препоръчват за болки в корема, тъй като пектиновите вещества, които съдържат са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата. Те действат апетитовъзбуждащо и премахват стомашните болки.

Дюля се препоръчва за тези, които имат проблеми с белите дробове. Извлек от семена на този плод действа противовъзпалително при бронхити и ангина, омекотява кашлицата. Той се използва и за компреси при възпаление на очите, изгаряния и други кожни възпаления.

Дюлята е полезна и за хората, които страдат от сърдечносъдови и бъбречни заболявания, тъй като тя притежава добър диуретичен ефект. Помага при сърцебиене, анемии, махмурлук, повръщане и проблеми с черния дроб. Подсладен компот от дюли действа успокояващо при стрес. Дюлев сок се използва при много козметични маски и процедури.

Любопитно

* В Древна Гърция имало традиция новобрачните двойки да хапват дюли в деня на сватбата. Това било така, защото този плод се смятал за символ на щастливия семеен живот.

* Според народната медицина мъхът на дюлите помага при порязване, като се ползва като кръвоспиращо средство.

Кулинарни съвети

* Дюлите е добре да се съхраняват при температура най много до 5 градуса. Така те се запазват за по-дълго.

* Не дръжте на едно място дюли и круши, защото те си взаимодействат и по-бързо се развалят.

* За да не потъмнеят бързо нарязаните дюли ги полейте с лимонов сок.

източник : сп. Кулинарен Журнал (11/2007 г )

Рецепти с дюли

Сподели с приятели