Праскова

Някога прасковата растяла само като диво дърво из планините на Азия. Нейните плодове били по-дребни и от орехи, с грубо безвкусно или много горчиво месо.

• Те съдържат много захари и са ценни като храна. Прасковата е богата на минерални соли и витамини А, В1 и В2. Помага при тежест в корема. Достатъчно след тежък обед или вечеря да се изядат една-две праскови и тежестта в стомаха бързо ще изчезне.

• Многото витамини се намират в кожата на прасковата, но ако тя не ви допада можете лесно да я махнете. Трябва само да пуснете прасковата в гореща вода за 10 секунди. След което потопете в ледена вода и кожата лесно се маха.

• Ако не ядете веднага прасковата след като сте я разрязали по-добре я пръснете с лимонов сок, защото сърцевината й бързо потъмнява.

• Плътните и твърдите праскови са подходящи за готвене:задушаване в сироп. Примерно: обелете прасковите и ги залейте със сироп (бяло вино, портокалов сок и мед). Варете в тенджера или запечете във фурната 180 С около 12 минути. Веднага сервирайте.

• Сегашната праскова позната у нас е дребно дърво. Достига едва около 4 м височина. Кората на нейното стъбло и на по-старите и клони е червеникавокафява, а младите клонки са зелени или червеникави. По това тя лесно се различава от всички останали наши плодни дръвчета.

Сподели с приятели