ПОЛЕЗЕН ТЕСТ ЗА ЕНЗИМЕН ДЕФИЦИТ

Всеки може да направи лесен тест, за да разбере дали страда от недостиг на ензими

Прибираме се след тежък работен ден и сядаме пред телевизора с нещо за хапване в ръка. Храним се бързо и често се доверяваме на бързо приготвените храни. Една от основните причини за широко разпространените хронични смущения при храносмилането е нездравословното хранене – т.нар. храна на цивилизацията с прекалено много захар, продукти от бяло брашно, с трансмазнини и продукти, произведени на замърсена почва или от болни животни (също и натъпкани с лекарства и хормони). Абсолютните „фаворити” са бързите и новите видове обработени храни.

Този начин на хранене претоварва прекомерно организма и изчерпва ензимите в него. Евентуалните последици са затруднено храносмилане, възпаления на стомаха и чревните лигавици, които могат да се развият до язви, функционални смущения на черния дроб и жлъчката. Лошото храносмилане води след себе си множество форми на дискомфорт – киселини, подуване и газове, гадене, оригване, лош дъх, главоболие, болки в корема, безсъние, алергии, умора, запек, диария, синдром на раздразненото черво, кожни проблеми, нервност. И това са само „леките” неразположения. Тежката форма на хронично нарушено храносмилане води до функционален срив на панкреаса и неспособността му да се справя с преработката на протеините. Едно от следствията е проблеми с кръвообращението.

Всеки човек може да си направи много лесен тест за това дали има недостиг на ензими:

Често ли изпитвате някои от следните неразположения?

Изпитвате ли дискомфорт при консумация на някои от долупосочените храни?

При наличие на два положителни отговора на ред е възможен дефицит на следния ензим:

Подуване, тежест, газове, болки, киселини, запек

Плодове, зеленчуци, зърнени

АМИЛАЗА

Подуване, тежест, газове, болки, киселини, акне

Месо, бобови, зърнени

ПРОТЕАЗА

Тежест, акне, диария

Месо, млечни, ядки

ЛИПАЗА

Газове, тежест, диария

Плодове, зеленчуци, бобови, зърнени

ЦЕЛУЛАЗА

Газове, диария

Плодове, зеленчуци, бобови

α-ГАЛАКТОЗИДАЗА

Болки, диария

Мляко и млечни продукти

ЛАКТАЗА

Амилазата разгражда сложни въглехидрати, като нишесте, гликоген.

Протеазата спомага за смилането на протеините.

Липазата помага на тялото да разгради мазнините.

Целулазата разгражда целулозата и не се произвежда в човешкия организъм. Трябва да си я набавяме допълнително.

Същото важи и за алфа-галактозидазата, която разгражда

срещащите се в бобовите и зелевите растения въглехидрати рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Лактазата разгражда млечната захар. Около 30% от населението в Европа страда от лактазна недостатъчност.

Ензимът бромелаин подпомага смилането на белтъчините.

Има три основни начина за запазване и допълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки. Допълнителният прием на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления и подобрява кръвообращението.

Ензимите могат да се извлекат от растения, от микроорганизми или от панкреас на животни. Ензимите от неживотински произход са по-устойчиви в променливите граници на стомашната киселинност, имат по-широк спектър на действие и могат да се приемат и от вегетарианци.

Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в National Enzyme Company – USA, лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Те имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Таблетките в Enzy-Mill не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти. Могат да се приемат и от вегетарианци.

Enzy-Mill подобрява храносмилането, като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха, предотвратява подуването и намалява газовете. Във всяка кутийка Enzy-Mill има малка книжка за здравословното хранене с полезни съвети.

Сподели с приятели