ПИРАМИДА НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

тази пирамида на здравословното хранене е насочена към децата и учениците. Тя ще им помогне лесно да се ориентират как да подбират сами ежедневното си меню.

Предлагаме ви да се запознаете с картинното изображение на препоръките за здравословно хранене.

Пирамидата, която виждате на картинката, е разделена на сектори, включващи отделните групи храни. Тя отразява основния принцип на здравословното хранене – разнообразието на хранителния прием, постигнато чрез всекидневно консумиране на храни от различни групи. Големината на секторите изразява съотношението на препоръчителните количества храни от отделните групи. Както забелязвате, те са разпределени в три сектора, чиито цветове съответстват на тези на светофара.

В зеления сектор, който е най-голям и е в основата на пирамидата, са включени растителните храни – зеленчуци, плодове, зърнени храни и картофи, които трябва са основният дял от от общото количество всекидневна храна.

В жълтия сектор, който е в средата на пирамидата, над зеления, се намират храните от животински произход, важни за здравословното хранене, но които трябва да се консумират в по-умерени количества. Ще забележите, че в този сектор са включени и растителни храни като бобовите и ядките, тъй като те съдържат големи количества протеини и поради това са алтернатива на животинските храни. В жълтия сектор са включени и растителни масла олио и зехтин, които се препоръчват от диетолозите като основни добавени мазнини към храната. С тяхната консумация обаче трябва да се внимава, защото те са най-богатите на енергия храни.

В червения сектор, на върха на пирамидата, са включени храните, с чиято консумация особено трябва да се внимава – ограничавайте употребата на животински мазнини, захарни и сладкарски продукти.

Чашите с вода, които са нарисувани под пирамидата, са знакът за количеството вода, което трябва да пиете всеки ден.