Оцет или лимонов сок в кафето спасяват от високо кръвно

Добавянето на оцет или лимонов сок към кафето засилва ефекта на хлорогенната киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане. Това разкрива д-р Хирошиге Итакура, сертифициран специалист по клинично хранене, в статия за Yahoo News Japan.

© iStock.com

Според лекаря киселината е вид полифенол, който не само придава цвета и горчивината на кафето, но има и антибактериални свойства и предотвратява нарушаването на чернодробната функция, късогледството и далекогледството.

Освен това хлорогенната киселина спомага за изгарянето на мазнините, намалява възпаленията в организма, намалява броя на плаките по стените на кръвоносните съдове и защитава ендотелните клетки, като ги поддържа еластични.

Най-подходящото време от деня за пиене на кафе

Най-подходящото време от деня за пиене на кафе

Въпреки че изглежда най-добре да изпиете чаша кафе веднага щом се събудите, все пак има по-добро време да изпиете тази напитка, ако искате да я използвате...

Лекарят препоръчва към кафето да се добави една чаена лъжичка оцетна киселина, която помага за понижаване на кръвното налягане, като стимулира хормоналното му регулиране в организма.

Като алтернатива Итакура предлага в напитката да се сложи ситно нарязан лимон, тъй като той е богат на ериоцитрин, който предотвратява затлъстяването, както и на нарирутин, който помага за предотвратяване на хрема и кихане, заключава експертът.