Натуралното какао - суперхрана за мозъка

Новите форми на работа и съвременният начин на живот се отразяват на физическата ни активност и водят до увеличаване на консумацията на храни с лошо качество. Освен това новият ритъм на живот, особено в големите градове, причинява на много хора стрес и различни заболявания. Друг проблем за съвременните хора е липсата на почивка. Някои видове продукти обаче могат да помогнат за подобряване на ситуацията.

© iStock.com

Експертите изтъкват три най-важни фактора за правилното функциониране на организма: здравословно и разнообразно хранене, редовни физически упражнения и почивка. Именно те помагат да се избегнат много видове заболявания.

Учените отдавна изследват храните и техните свойства. През последните години те са идентифицирали редица "суперхрани" с много ползи за здравето.

Много хора не са наясно с ползите от някои храни. Един от известните на всички продукти насърчава ефективната мозъчна дейност и помага в борбата със стреса, а също така е важен източник на минерали и фибри – натуралното какао, пише испанският „La Razón“.

Какаото е отличен пример за продукт, който е важен за здравето и правилното функциониране на организма.

Само шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести

Само шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести

Тиквените семки са отлични както за физическото, така и за психическото здраве. Използват се за медицински цели в продължение на хиляди години. Те са богат източник...

Често хората свързват натуралното какао с шоколада, но последният е преработен продукт. Необработеното какао намалява кръвното налягане, регулира нивата на глюкозата, предпазва сърдечносъдовата система и подобрява когнитивните способности. Може да се използва по различни начини, което го прави чудесна съставка в различни ястия. Натуралното какао също така осигурява дълготрайно облекчение от стреса и има положителен ефект върху психичното здраве, ако се консумира често.

 4 ОЛИА, които са полезни за здравето

4 ОЛИА, които са полезни за здравето

Две-три супени лъжици дневно от тези олиа покриват нуждите ни от есенциални мастни киселини, без да застрашават силуета ни. Хайде, разнообразете вкуса на ястията!

Освен това различни проучвания показват връзка (която невинаги съвпада с ефекта) между какаото и когнитивното здраве. Какаото подобрява когнитивните функции и спомага за насищането на мозъка с кислород, което може да бъде много полезно при наличие на заболявания, свързани с този важен орган. New England Journal of Medicine дори се опитва да проучи връзката между консумацията на шоколад във всяка страна и броя на носителите на Нобелова награда. Експертите обаче подчертават, че изборът на шоколад трябва да бъде правилният. Той трябва да съдържа поне 70% от основната съставка. Препоръчителното съдържание на какао е 85%. Какаовата маса трябва да е първият компонент, а захарта - последният.

Струва си да споменем и ползите от какаото за контрола на холестерола. Проблемите с холестерола са често срещани, но какаото може да помогне, тъй като съдържа минерали и фибри и е източник на добър холестерол. /БГНЕС