Най-подходящото време от деня за пиене на кафе

Въпреки че изглежда най-добре да изпиете чаша кафе веднага щом се събудите, все пак има по-добро време да изпиете тази напитка, ако искате да я използвате пълноценно.

© iStock.com

Не трябва да пиете чаша кафе веднага щом станете от леглото, а един час след събуждане. В този момент производството на кортизол в организма е в един от трите пика през деня, според клинично проучване.

Кортизолът обикновено се счита за "хормон на стреса", защото се секретира в големи количества, когато чувстваме стрес или напрежение при обстоятелства, които считаме за стресови. Но кортизолът може да се счита и за „хормон за събуждането“, защото причината тялото да произвежда повече кортизол, когато сме под стрес, е да ни събуди и да ни държи будни.

Брауни с кафе

Брауни с кафе

Рецепта за Брауни с кафе - рецепта за брауни, която се приготвя бързо и лесно. Рецептата е адаптирана от книгата “Chocolate divine indulgence."

Консумирането на кофеин, докато тялото е на върха на производството на кортизол, учи тялото да произвежда по-малко кортизол, казват хронофармаколози, които изучават как съставките на лекарства като кофеинът, влияят върху естествените биологични ритми на тялото ни.

Това не само подкопава ефекта на кофеина, но и намалява възбуждащата способност на кортизола. В допълнение, той може да допринесе за развитието на толерантност към кафето, което означава, че ще се нуждаем от все повече кафе, за да постигнем същите ефекти.

Така че, за да се възползвате максимално от ефектите, които предлага кафето, изпийте първата чаша един час след събуждане, пише The Healthy.

Вторият пик на производството на котизол е около 13:00 часа и след това около 17:00 часа, така че в някои от тези моменти можете да изпиете следващата чаша кафе.