НА СВ. НЕСТОР МИШКИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КОРЕМА НА ДЯВОЛА

Къщата, хамбарите, кошарите се почистват и измитат. Меси се прясна, содена питка, която се разчупва на парчета и те се слагат навсякъде по ъглите, за да хапнат мишките и да бъдат милостиви.

Защо не бива да използваме остри предмети днес

 

На 27 октомври е денят на св. Нестор, наричан още Мишинден, Нистор, Разпущение.

 

Според една народна легенда мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи в битка. Друго предание разказва, че всички гадини ­  - мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян.

 

За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. Жените не трябва да използуват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби. В някои райони правят Мишкина сватба, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи.

 

На Мишинден къщата, хамбарите, кошарите се почистват и измитат. Меси се прясна, содена питка, която се разчупва на парчета и те се слагат навсякъде по ъглите, за да хапнат мишките и да бъдат милостиви. В някои райони на страната поднасят на мишките и по-щедър дар – питки със сирене.