На един черпак разстояние

Най-добрият роман за света на кулинарията
Най-добрият роман за света на кулинарията

Представяме ви новата книга на издателство „Вакон” – „На един черпак разстояние” на Ричард Морей. Тя е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“.

Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едно малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички  подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.

В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди „Мишлен”. Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги, а мястото ѝ е известно на познавачите като един от най-добрите малки провинциални хотели в цяла Франция. Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да изгрее над кухненския плот на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата не се появило семейство Хаджи.

„На един черпак разстояние“ е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания. Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.

Отзиви за книгата:

„Много харесах тази книга. Пленителна и колоритна, чувствена и емоционална.“ - Джоан Харис, автор на „Шоколад“

„Невероятно! Една наистина завладяваща човешка история, изобилстваща с най-разточителното и изтънчено кулинарно порно от Зола насам. Това без съмнение е най-добрият роман, чието действие се развива в света на кулинарията. Книгата е изключително интригуваща от начало до край. Искаше ми се да продължи още 300 страници."- Антъни Бурдейн, „Поверително от кухнята“

„Прекрасен роман, жив и дълбок, който майсторски проследява пътешествието между кухни и култури.“ - Сюзън Орлеан, автор на „Крадецът на орхидеи“

„Невероятно забавен и щур разказ за живота, любовта и случващото се в една френска кухня.“ - „О – Списанието на Опра“