Малините - плодът с най-много диетични фибри

Ако търсите плод, който ще ви осигури всички хранителни вещества в една порция, изберете малини.

© iStock.com

Редовната консумация на плодове има много ползи за здравето, особено различните видове плодове. Ако обаче търсите плод, който ще ви осигури всички хранителни вещества в една порция, изберете малини. Защо? Те са далеч най-добрите предвид количеството диетични фибри, които съдържат.

Една чаша малини съдържа 8 грама фибри. Те могат да помогнат за изхвърляне на токсините от тялото, както и при възпаление на червата и за загуба на тегло.

Освен това малините са богати на витамин С, манган, витамин К, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед, тиамин, калций, цинк и витамини Е, А и В6.

ТОП 5 най-здравословни храни на планетата

ТОП 5 най-здравословни храни на планетата

Списъкът с петте най-здравословни храни в света ще ви помогне да разберете основите на витамините и минералите, от които човешкото тяло се нуждае, за да функционира...

Малините съдържат и антиоксиданти, които според "Healthline" са важни за здравето на клетките, които се борят с оксидативния стрес. Високият оксидативен стрес се свързва със заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания. Освен това е доказано, че антиоксидантите имат свойства против стареене.

Общите ползи, които бихте получили от други плодове, не са еднакви

  • Боровинките са чудесен източник на същите хранителни вещества, но не съдържат толкова фибри (3,6 грама).
  • Ягодите са с по-ниско съдържание на калории и богати на витамин С, но отново имат по-малко фибри (3 грама).

Малините могат да се нарекат най-добрият плод дори само заради количеството фибри, които съдържат.