Лимец - какво прадставлява, как се приготвя?

Лимецът е зърнена култура с деликатен лешников вкус отговаря на нашите изисквания за здравословна и автентична храна.

© iStock.com

Какво представлява лимецът?

Това е едно от най-древните зърнени растения, отглеждани от човека. Научните проучвания датират използването му в далечни времена - 7000 години преди Христос! Ниската производителност и трудната обработка на зърното на лимеца обаче води до това, че пшеницата го измества през вековете. Едрозърнестият лимец е разновидност, по-близка до пшеницата.


По-добре ли се понася от организма в сравнение с житото?

Лимецът съдържа по-малко глутен от житото /7% срещу 11%/. Освен това глутенът на лимеца е не така агресивен като този на житото. За хората, които са чувствителни към това вещество, хлябът от лимец е добро разрешение, въпреки че при истинска непоносимост и той трябва да бъде избягван. Хлябът и сладкишите от лимец бухват по-малко именно поради по-ниското съдържание на глутен, но за сметка на това вкусът им е обогатен с лек лешников нюанс.

© iStock.com

Какви са ценните му качества?

Лимецът е богат на протеини и есенциални мастни киселини, които го правят отлична храна за вегетарианците. В него се съдържат и многобройни минерали /магнезий, калций, цинк.../, както и антиоксиданти /витамин Е, каротеноиди/. Фибрите му са по-малко дразнещи чревната лигавица, поради което изделията от лимец са по-лесно смилаеми.


Как се приготвя?

  • Зърната увират доста бавно – за около 1 час или за 45 минути, ако първо са били накиснати за една нощ във вода.
  • Дребнозърнестият лимец се приготвя по-бързо, за около 30 минути.
  • Можете да го приготвите като ризото със зеленчуци и малко бульон
  • Експертите съветват, ако правите сладкиши от лимец, да разбивате отделно белтъците на твърд сняг, за да получите повече обем на тестото.