ЛЕЧИТЕЛКИ ИЛИ ВЕЩИЦИ?

Част от ритуалите около Петковден очевидно имат предхристиянски и паганистичен произход. В тях взимат участие само жените и много приличат на начините, по които се е почитала Богинята-Майка. През християнската епоха тези жени са загубили статута си на лечителки и са били обявени за вещици.

На „Кокоша църква“ жените участват в таен магически ритуал

 

Прилича на прочутата сцена с вещиците от „Макбет“ – преди изгрев слънце жени се събират на уединено място, колят черна кокошка и я готвят в голям казан, като напяват около него. Отгласи от езическите вярвяния са запазени във всички култури, но българската е уникален пример за органично преплитане на предхристиянската обредност и въведените след покръстването празници.

 

Част от ритуалите около Петковден очевидно имат предхристиянски и паганистичен произход. В тях взимат участие само жените и много приличат на начините, по които се е почитала Богинята-Майка. През християнската епоха тези жени са загубили статута си на лечителки и са били обявени за вещици.

 

„Кокоша църква“ е чудесен пример за това. Този не толкова популярен народен обичай се прави в Източна Тракия началото на месец октомври - в първия понеделник или в първата събота преди Петковден. Той представя по обреден начин края на полската работа – след като се овършее, лозята са обрани, прибрани са и царевицата, памукът, сусамът и тютюнът.

 

На смятано за свещено място извън селото - високи поляни или могили, стари дъбове, оброчни каменни кръстове, манастирчета и параклиси, лековити извори и аязми, жените носят черна кокошка, възрастна жена или малко момче ги колят така че кръвта да изтече на едно и също място. Главите на птиците се нареждат една до друга, обърнати по посока на слънчевия изгрев.

 

С малко кръв от закланите кокошки старицата замесва тесто и изпича специална обредна погача, която се носи в църквата. След като питата се освети от свещеник, тя се разпределя между всички присъстващи жени.

 

Всички кокошки се варят в голям казан с ориз или зеле. Курбанът се изяжда от жените на трапеза, постлана направо върху земята.

 

Така жените изразяват своята почит към силите на природата, към душите на мъртвите и към светците, от които зависи земната благодат.

 

Яхния „Кокоша църква“ 

(Кокошка с булгур)

1 ч и 30 мин

6 порции

1 кокошка

2 глави кромид

1 к. ч. олио

1 к. ч. разтопена свинска мас

сол на вкус

1 ч. л. червен пипер 

1 ч. ч. булгур

10 зърна черен пипер

3 червени домата

1. Нарежете кокошката на порции и ги задушете в мазнина и малко вода. След около 15 минути прибавете нарязания на ситно кромид. Изчакайте да порозовее и подправете с червения пипер и сол на вкус.

2. Разбъркайте и сипете гореща вода, която да покрива продуктите. Похлупете ястието и го оставете на умерен огън да се задуши. Когато месото започне да омеква, добавете булгура и черния пипер и продължете да задушавате на умерен огън.

3. След четвърт час сипете предварително обелените и настъргани домати. Задушавайте до пълно омекване на месото. Сервирайте ястието, докато е горещо.