Куркумата – суперпродукт срещу рака

Доказано е, че куркуминът, активната съставка в куркумата, помага за намаляване на риска от рак и спира растежа на тумора, съобщи британската благотворителна организация за изследване на рака Cancer Research UK .

© iStock.com

Според лекарите това е "суперхрана", която може да убива раковите клетки. Поради високата концентрация на антиоксиданти те смятат куркумата за алтернативно лечение на рак. Експертите нарекоха подправката "убиец на рак". Учените също така забелязаха, че в страните, които активно използват тази подправка, броят на хората с рак е много по-нисък.

Куркумата е полезна и за очите, намалявайки риска от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата. Подправката се използва като средство за понижаване на холестерола.

Въпреки това, прекомерната консумация на куркумата може да причини стомашно разстройство, оригване, виене на свят и главоболие.

По-рано бразилски учени установиха, че полифенолът куркумин, открит в корените на куркума и използван като оцветител за храна, е потенциално антивирусно средство за лечение на коронавирус.