Кулинарен разкош от "Приказки от 1001 нощ"

Предлагаме ви откъс, от който ще разберем кой готви по-добре  - Бедр ед-Дин или майка му. Както и рецепта за превъзходно арабско ястие с кускус, тиква, нар и куркума.

Тази легендарна енциклопедия на арабския свят, нрави и обичаи е сборник от красиви ирански, египетски и арабски приказки, създадени от професионални разказвачи някъде около края на XIII и началото на XIV век. В него оживява вълшебният свят на Шехерезада, Али Баба, Синдбад и Ал ад-Дин. Като сборник се появява за пръв път през XVII век в Египет.

Предлагаме ви откъс, от който ще разберем кой готви по-добре  - Бедр ед-Дин или майка му. Както и рецепта за превъзходно арабско ястие с кускус, тиква, нар и куркума.

"Бедр ед-Дин подавал една хапка на Аджиб, една на евнуха; и те яли, докато се заситили. После станали и Хасан ел-Басри също се изправил и им полял вода да си измият ръцете, взел един копринен шал от колана си, избърсал им ръцете с него и ги напръскал с розова вода от едно шише, което носел в пояса си.

После той излязъл от дюкяна и се върнал с една стомна, пълна с шербет, смесен с розова вода и мускус; сложил я пред тях и казал:

- Бъдете докрай милостиви!

Тогава Аджеб поел стомната, пил и я подал на евнуха; и двамата си я подавали, докато стомасите им се напълнили, и те се нахранили и заситили както никога дотогава. После си тръгнали и забързали да се върнат в шатрите. А Аджиб влязъл при баба си, майката на неговия баща Бедр ед-Дин Хасан; тя го целунала и си помислила за своя син Бедр ед-Дин Хасан, и въздъхнала, и се разплакала.

После тя попитала Аджиб:

- Синко, къде беше?

Той отвърнал:

- Бях в град Дамаск.

Тя станала и му донесла едно блюда с ястие от нарови зърна, които не били много подсладени, и казала на слугата:

- Седни заедно с господаря си!

Евнухът обаче казал като на себе си:

- Аллах ми е свидетел, на нас никак не ни се яде вече! - ала въпреки това седнал.

Същото чувствал и Аджиб, когато сядал, още с пълен стомах от всичко, което вече бил изял и изпил. Но все пак той поел залък хляб, потопил го в ястието от нарови зърна и започнал да яде, ала ястието не му се сторило достатъчно сладко, защото той вече бил сит, и затова казал:

- Уф! Ама че лошо ядене!

- О, сине мой! - възкликнала баба му. - Нима не ти харесва онова, което съм сготвила? Аз сама съм приготвила това ястие и никой друг не може да го сготви така вкусно като мен освен твоя баща Бедр ед-Дин Хасан!

- Аллах ми е свидетел, бабо, - отвърнал Аджиб, - това ястие е лошо. Ние видяхме току-що в град Дамаск един гостилничар, който така приготовлява наровите зърна, че тяхната миризма разтваря сърцето на човека; неговото ястие възбужда желание да почнеш да ядеш, ала твоето ядене, сравнено с онова, нищо не струва."

 

Задушена тиква с куркума и нар

6 порции

500 т тиква

2 моркова

2 ч. ч. едър кускус

4 ч. ч. гореща вода

зърна от нар

1 дафинов лист

щипка куркума

3-4 зърна черен пипер

сол на вкус

1 ч. л. сушен стрит копър

2 с. л. зехтин

щипк млян черен пипер

1. Тиквата и морковите се остъргват и нарязват на кубчета по 2 см. Запържват се леко в зехтина и се заливат с вода, колкото да ги покрие.

2. Прибавят се солта, зърната пипер и дафиновият лист. Похлупва се и задушава до омекване.

3. Кускусът се залива с горещата вода, подправя се със сол и млян черен пипер и малко куркума. Похлупва се и се оставя да ври на тих огън, докато попие течността.

4. Когато кускусът е готов, се прибавя малко зехтин и се разбърква.

5. Сервира се в голяма чиния, като кускусът се оформя като пирамида, отгоре се поставят задушените тиква и моркови и се наръсва със сушения копър и зърната нар.