Колко полезни са летните плодове?

Добре е да ги включвате всеки ден в менюто си, защото носят незаменими ползи за здравето.

© iStock.com

Освен много вкусни и с примамливи цветове, тези плодове са изключително важни за нашето здраве, защото зареждат организма с вода, витамини, минерали и хранителни вещества. А и сега е най-подходящото време, за да ги консумираме свежи. Както знаем, плодовете са най-ценни, когато зреят в собствения си сезон и не се транспортират от далечни земи.

Череши

Те имат отлични диуретични свойства, ниско съдържание на мазнини и натрий. Добър източник са на растителни влакна, елагова киселина, антоцианини . Елаговата киселина е мощно химическо съединение, блокиращо ензим, поддържащ развитието на раковите клетки, което я прави добра превенция срещу рак. Антоцианините пък са антиоксиданти, използвани от организма при производството на вещества за борба с болестите. Черешите имат и противовъзпалителни свойства, облекчават ревматоидния артрит, болките в ставите и подаграта. Богати са на флавоноиди, предпазват от очни заболявания и подпомагат производството на кола ген, отговорен за здравия вид на кожата и косата.

Ягоди

Още един плод, който зрее в този сезон и не съдържа мазнини, натрий и холестерол, като в същото време е отличен източник на вит. С, фолиева киселина и фибри. Макар и сладки, ягодите са отлични по време на диета, тъй като подпомагат изхвърлянето на токсините от организма.

Малини

Тези вкусни червени плодове са ценен източник на калий, калций и желязо, вит. А и C, антиоксиданти и фибри. Подобряват храносмилането, подпомагат отслабването, а кумаринът в състава им нормализира съсирването в кръвта и укрепва кръвоносни те съдове. Доказано е, че имат силно изразено противотемпературно действие. Освен това понижават кръвната захар и по тази причина са полезни при диабет или предиабетно състояние.

Малините - плодът с най-много диетични фибри

Малините - плодът с най-много диетични фибри

Ако търсите плод, който ще ви осигури всички хранителни вещества в една порция, изберете малини.

Къпини

Те са мощни антиоксиданти и отлични източници на вит. С. Къпините имат високо съдържание на фибри от останалите плодове, което благоприятства храносмилането, понижава нивата на холестерола и спомага за поддържане на здравословното тегло. Само една шепа къпини доставя на организма половината от нужния за деня прием на манган, който пък е отговорен за костите. Боровинки Богати са на антиоксиданти, елагова киселина, вит. А, С и всички от група В, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, пектин, ябълчена и лимонена киселини. Грижат се за зрението.

Кайсии

Те са важно средство в борбата срещу раковите заболявания. Ползите им са безброй: защитават и поддържат здрави очи те, сърцето и костите, помагат при заболявания на дихателните органи, поддържат оптимални нивата на вода в организма, помагат при запек, имат температуропонижаващ ефект, намаляват болките в ушите, полезни са при анемия и по време на бременност. Освен това присъстват в повечето диети за отслабване, тъй като имат ниско съдържание на мазнини и натрий. Препоръчват се още срещу акне, при пърхот и за здрава коса. Ценен източник са на вит. А и C, на мед, калий и фибри. Съдържат в изобилие каротин, витамини от групата B (особено ниацин и фолиева киселина), вит. E и K. Благодарение на високото си съдържание на калий, кайсиите са безценен помощник за укрепване на сърдечносъдовата система.

Праскови

Те са сочни, сладки и много вкусни, но също така и... диетични, тъй като са ниско калорийни. Съдържат голямо количество антиоксиданти, пектин, каротин, етерични масла, лимонена, ябълчена и винена органични киселини. Прасковите са богати и на минерали: желязо, калий, магнезий, селен, цинк, фосфор, както и на витамините А, C, Е, K, PP и фолиева киселина. Само една праскова доставя на организма 3/4 от необходимата му дневна доза вит. C.

Кайсиеви ядки срещу рак

Кайсиеви ядки срещу рак

Замисляли ли сте се за кайсиите като за нещо, което може да помогне за излекуване или предпазване от рак? Е, това е така според последни тестове...

Пъпеши

Те съдържат бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Но също така вита мини от група В, С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които благоприятстват сърдечно съдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Само 150 г пъпеш задоволяват дневните нужди на организма от фолиева киселина. Това е много важно за бременни и жени, планиращи бременност, за деца и хора с хронични заболявания. Макар да са сладки, пъпешите са диетични, тъй като 67% от тях е течност.

Дини

Червеният им цвят е знак за високо съдържание на ликопен. Дините обаче са богати и на витамините А, В1, В3, B6 и С, на минералите калций, желязо, магнезий и мед. През лятото са най-доброто утоляващо жаждата средство, тъй като за минути възстановяват изгубените течности. А и са диетични, което ги прави отлични по време на диета.

Ябълки

Съдържат един от най-мощните антиоксиданти – кверцетин, който стимулира имунната система и се бори с различни заболявания. Те са богати на фибри, регулират обмяната на веществата и храносмилането, намаляват чувството на глад и помагат за по-доброто усвояване на кислорода в белите дробове по време на спорт.

Круши

Те са отличен източник на фолиева киселина, холин, вит. А, С, К и бетакаротин, фосфор, калций, магнезий и много калий. Това ги прави подходящи за профилактика на високо то кръвно и остеопорозата. Благодарение на антиоксидантите потискат възпалителните процеси в организма, укрепват сърдечносъдовата система и предпазват от различни видове рак. А и са диетични.