Кои храни може да ви докарат безсъние?

Диетологът Елена Кален изброи някои популярни продукти, които ако се консумират на вечеря могат да имат отрицателно въздействие върху качеството и дълбочината на съня.

© iStock.com

Диетологът отбеляза, че редовната липса на сън намалява имунитета, в организма се натрупват хормони на стреса и общото състояние на организма се влошава. Освен това човек се уморява по-бързо и става раздразнителен, което често води до преяждане и наднормено тегло.

Експертите твърдят, че някои храни могат да причинят безсъние. Такива са най-вече печените и пържени меса, домати, патладжан, консервирани храни, туршии, авокадото и сирената с благородна плесен.

 5 здравословни храни, които са вредни в големи количества?!

5 здравословни храни, които са вредни в големи количества?!

Това, че храната е здравословна, не означава, че трябва да я консумирате в неограничени количества и че не можете да качите излишни килограми от нея. Поради...

"Изброените храни могат да съдържат тиранин в доста големи количества. Тази аминокиселина в организма се превръща в норепинефрин (хормон на стреса). Концентрацията му в кръвта се повишава при всички стресови ситуации. В резултат на това се чувстваме превъзбудени и трудно заспиваме вечер", обяснява Кален.

Тя подчертава, че е по-добре да се въздържате от консумация на целина и други храни с диуретични свойства преди лягане.

 4 ОЛИА, които са полезни за здравето

4 ОЛИА, които са полезни за здравето

Две-три супени лъжици дневно от тези олиа покриват нуждите ни от есенциални мастни киселини, без да застрашават силуета ни. Хайде, разнообразете вкуса на ястията!