Кои са храните и напитките, които стимулират стреса?

Ако живеете в хроничен стрес или тревожност, можете да се преборите с терапия, медитация, йога, но и с правилно хранене.

© iStock.com

Знаете ли, че безпокойството може да бъде причинено от определени храни, които приемаме? Ако безпокойството се е настанило в живота ви, може да се наложи да изключите тези храни от менюто си.

Захар

Във всяка стресова ситуация посягаме към нещо сладко. Това е естествена реакция на организма - сладката храна стимулира производството на серотонин (хормона на щастието), който е необходим в такива моменти. Експертите обаче не препоръчват да се търси серотонин с десерти, тъй като рафинираната захар в състава им предизвиква внезапен скок в кръвната глюкоза. Скокът винаги е придружен от рязък спад, който ви прави уморени и депресирани.

  • Плодовете или какаото (натурално какао на прах без добавена захар) ще заменят рафинираната захар - ще ви осигурят доза серотонин, но няма да причинят рязка промяна в нивото на кръвната захар.
 5 здравословни храни, които са вредни в големи количества?!

5 здравословни храни, които са вредни в големи количества?!

Това, че храната е здравословна, не означава, че трябва да я консумирате в неограничени количества и че не можете да качите излишни килограми от нея. Поради...

Сол

Излишъкът на натрий в организма причинява не само повишена жажда, но и повишаване на кръвното налягане, което от своя страна може да служи като катализатор за подобряване на реакцията на организма към стреса. Затова, колкото и да искате да решите проблемите си с чипсове, не бива да го правите, защото това няма да ви накара да се чувствате по-добре психологически (да не говорим за риска от затлъстяване).

  • Ако все още изпитвате желание за леки закуски, предлагаме да нарежете краставица и морков на ивици, можете да добавите няколко ядки или семена (например тиквени семки). Тези храни са богати на диетични фибри, витамини и минерали, които не само ще задоволят глада, но и значително ще подобрят настроението ви.
 4 ОЛИА, които са полезни за здравето

4 ОЛИА, които са полезни за здравето

Две-три супени лъжици дневно от тези олиа покриват нуждите ни от есенциални мастни киселини, без да застрашават силуета ни. Хайде, разнообразете вкуса на ястията!

Кофеин

Кофеинът е много здравословен в ограничени количества, но когато сте под стрес е по-добре да се откажете от него. Факт е, че кофеинът стимулира сърцето, повишава кръвното налягане и стимулира нервната система. В случай на реакция на остър стрес нервната система трябва само да се успокои, а не обратното.

  • Ето защо е по-добре да си направите билков чай вместо чаша кафе: той е вкусен, здравословен и перфектно успокоява нервите.