Кой би предположил? Бирата предпазва от кариес и вижте още от какво?

От благоприятен ефект за сърцето, през защита за костите и мозъка, до предотвратяване на кариес. Ето защо една бира (или две) на ден са полезни като положително въздействие върху вашето здраве.

© iStock.com

За здраво сърце

Трябва да се доверим на учените, които твърдят, че бирата е добра за сърцето. Проучване на британски и американски учени установи, че 4,5 бири на ден могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че, тайната е в умереността.

Предпазва от ревматоиден артрит

Всеки алкохол, като и бирата, има противовъзпалителни свойства, които са свързани с добър ефект върху здравето на сърцето. Той се прилага и за други заболявания, свързани с възпалителни процеси в организма.

Проучване сред 1,9 милиона респонденти показва, че при жените, които пият алкохолни напитки два пъти или три пъти седмично, има 31% по-малък риск от ревматоиден артрит, отколкото при жените, които никога не пият.

Само шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести

Само шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести

Тиквените семки са отлични както за физическото, така и за психическото здраве. Използват се за медицински цели в продължение на хиляди години. Те са богат източник...

Дезинфекция на устната кухина

Биреният хмел (подобно на червеното вино и кафето) съдържа антибактериални свойства, които предпазват устната кухина от размножаването на нежелани бактерии, свързани с развитието на заболявания на зъбите и на венците. Въпреки че бирата влияе положително на здравето на устната кухина, това не означава, че не се налага да миете зъбите си. Редовната хигиена на устната кухина е от ключово значение за здравето на зъбите.

Действа благоприятно на визията

Изглежда, че антиоксидантите във виното и бирата помагат за запазване на добрия външен вид при хора, които умерено консумират тези видове алкохолни напитки.

Многобройни проучвания показват, че катаракта и дегенерацията на макулата се срещат по-малко при хора, чиято диета е богата на антиоксиданти.

 Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко е класифицирано като една от най-здравословните храни в света поради многобройните си лечебни свойства.

Намалява риска от камъни в бъбреците

Бъбречните камъчета са малки и твърди слоеве от минерали, които се появяват в бъбреците и тяхната поява може да е резултат от дехидратация, която идва от лоши хранителни навици.

Проучване на 200 000 души установява, че хората, които пият по една бира на ден, имат 41% по-нисък риск от камъни в бъбреците. Учените смятат, че това се дължи на диуретичните свойства на бирата и другите видове алкохол.

Намалява риска от диабет тип 2

Всички знаем за добре познатата поява на така наречения "бирен стомах", така че не е ясно как това може да бъде свързано с намален риск от диабет? Резултатите от 15 различни проучвания показват, че умерената консумация на алкохол, включително на бира, може да намали риска от развитие на диабет тип 2 с 30%.

Други проучвания показват, че при хора, които вече страдат от диабет, умерената консумация на бира може да помогне за регулирането на нивото на инсулин и триглицериди.

11 супер храните, които лекуват

11 супер храните, които лекуват

Резистентността към антибиотици не е шега, но можете да я избегнете, като използвате антибиотични алтернативи, когато е възможно. Включването на поне един от тези 11 продукта...

Защитава здравето на костите

Бирата е богат източник на силиций, който е от решаващо значение за формирането и поддържането на здравето на костите в човешкото тяло. Изследванията показват, че богатото на силиций хранене може да помогне за предотвратяване и лечение на остеопороза, особено при жени в постменопауза, които губят костна тъкан. Останалите храни, съдържащи силиций, са пълнозърнестите храни и зеленчуци, включително боб.

Поддържа здравето на мозъка

Силицият може да помогне също и на здравето на мозъка, защото предпазва от вредни вещества, които могат да причинят когнитивни заболявания. Има проучване, което твърди, че съставката в хмела – xanthohumol – пречи на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.